Despre trista şi neplăcuta experienţă trăită de fostul primar al oraşului Flămânzi, Constantin Pitorac (foto), a-ţi luat cunoştinţă din cele scrise în Jurnalul. Sintetizez cele întâmplate pentru cititorii care nu sunt la curent.
Constantin Pitorac este şi patronul firmei C&E CO SRL Flămânzi, firmă care are ca obiect de activitate furnizarea prin cablu na programelor de televiziune. În ianuarie acest an a vândut partea de cablu firmei bucureştene ACTA. Numai că astfel de vânzări au realizat şi ceilalţi operatori de cablu din judeţ printre care şi medicul Gabriel Oprişanu, patronul firmei COCO SRL.
Prins în stoc u o mare cantitate de fir optic, Oprişanu a apelat la ceilalţi operatori de cablu să-l sprijine în vânzarea firului. În acest sens a convenit cu aceştia să le livreze câte o cantitate de fir care să-i fie decontat ulterior pe măsura vânzării. Numai că Oprişanu avea şi gânduri ascunse care în termeni comerciali se numesc înşelăciune în convenţie.
Pitorac a acceptat o cantitate de fir în jurul a 550 mii lei. Oprişanu n-a mai aşteptat să vândă firul. L-a urmărit când i-au intrat în contul firmei banii de la AC TA şi a declarat firma lui Pitorac ca fiind insolventă. Până ce să-şi dea seama Pitorac ce i se întâmplă, cu complicitatea administratorului judiciar Mihaela Lazăr, a unui judecător şi a unor funcţionari din BCR Botoşani, probabil bine motivaţi de Oprişanu, contul bancar al firmei sale a fost golit de sume totalizând peste 700 mii lei.
Prin avocat, Pitorac a contestat declararea firmei sale în insolvenţă dar judecătorul sindic de la Botoşani şi administratorul judiciar Mihaela Lazăr n-au aşteptat soluţionarea contestaţiei, cum ar fi fost firesc şi legal ci au decis să facă plăţi din contul firmei lui Pitorac. La Curtea de Apel Suceava, prin hotărâre definitivă, firma lui Pitorac a fost scoasă de sub procedura de insolvenţă. Numai că soluţia a venit după ce contul său bancar a fost devalizat.
Simţindu-se cu musca pe căciulă, administratorul judiciar Mihaela Lazăr, care şi-a tras din cont onorariul în sumă de 62 mii lei şi a mai plătit 17.800 lei cu titlu de cotizaţie la asociaţia unde este membră, încearcă acum să-l intimideze pe Pitorac ca să n-o cheme în judecată pentru abuzurile comise.
Pitorac a beneficiat pe firmă de o finanţare europeană. Lazăr l-a reclamat la Agenţia de Dezvoltare Rurală, cea competentă să verifice utilizarea banilor europeni, că Pitorac ar fi înstrăinat din firmă bunurile realizate cu bani europeni. ADR a verificat sesizarea primită şi a constatat că ea nu se confirmă.
În schimb. tot prin avocat, Pitorac a depus o plângere penală împotriva Mihaelei Lazăr pentru abuz de funcţie şi putere, o altă cerere de chemare în judecată a BCR Botoşani pentru complicitate la plăţi nelegale din contul firmei sale dar şi o sesizare la CSM Bucureşti prin care a cerut verificare4a de către Inspecţia Judiciară a modului în care judecătorul sindic şi-a făcut datoria.
Prinsă în propria capcană, Mihaela Lazăr îi tot dă de înţeles lui Pitorac că ea nu renunţă la luptă şi că va continua să-l şicaneze. Poate că procurorii care au primit plângerea penală care o vizează se vor gândi să înceapă cercetările pentru a o calma şi aduce la realitate. Până atunci, poate şi cei de la Secţia de Contencios a tribunalului Botoşani o vor suspenda pe Lazăr de pe tabloul administratorilor judiciari până se va clarifica plângerea penală. Nu de alta dar ar putea găsi şi alţi Pitoraci pe care să-i jumulească folosind aceiaşi metodă.