Vremea a surâs locuitorilor Voronei şi pelerinilor care au dat curs invitaţiei de a participa cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului folcloric intrejudeţean „Serbările Pădurii”. Sărbătoarea a continuat ieri cu hora satului, organizată după liturghia de hram a Mănăstirii Vorona. Vigoarea şi frumuseţea Serbărilor Pădurii nu s-au pierdut în pofida trecerii anilor, frumuseţea şi preţuirea din partea locuitorilor păstrându-se peste vreme.
„Noi suntem obligaţi să ne pregătim şi să aducem în fiecare an formaţii bine cotate, cu repertorii de folclor autentice. Fără îndoială că întotdeauna căutăm să avem invitaţi de onoare, solişti de muzică populară valoroşi, adevăraţi valorificatori şi purtători ai folclorului autentic”, a declarat primarul din Vorona, Aurel Ştefan. Programul artistic care a deschis Serbările Pădurii a fost intitulat sugestiv „La hram”, aşa cum s-a sărbătorit întotdeauna. Primii care au urcat pe scenă au fost Rapsozii Botoşanilor, ce-au acompaniat solişti consacraţi precum Daniela Condurache şi Sofia Vicoveanca. Faptul că cele două au fost apreciate nu constituie o surpriză, dat fiind faptul că sunt cele mai reprezentative soliste de muzică populară din zona de nord a Moldovei. Au mai participat formaţiile botoşănene din zona Voronei, autorităţile locale reuşind să aducă pe scenă şi două formaţii din raioanele Glodeni şi Făleşti, Republica Moldova. Dacă în anii anteriori se ajungea la 20 -30 mii de oameni, serbările au debutat în acest an cu aproximativ 10 mii, deşi în prima oră a spectacolului oamenii încă se mai îndreptau spre zona în care era amenajată scena.
„Anul acesta ne-a dat Dumnezeu o zi frumoasă, cu o vreme splendidă. Publicul este numeros, dar încă în creştere. Lucrul acesta ne bucură, dar ne şi obligă să perseverăm”, a declarat primarul Voronei. Anul acesta sărbătoarea Voronei este dublată de o altă sărbătoare. Anul trecut la Mănăstirea Sihăstria Voronei a fost canonizat Sfântul Onofrie, iar astăzi este hramul acestei sihăstrii şi este aşteptat un număr

număr mare de plelerini. Ziua de astăzi va demara cu câteva manifestări pregătitoare pelerinajului la moaştele Sfântului Onofrie. La fel ca şi ieri, Sfânta Liturghie de hram va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Daniel Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei însoţit de un sobor de preoţi. Ziua de duminică va încheia şirul manifestărilor marcate pe parcursul întregii săptămâni, reunite sun genericul Săptămâna culturii la Vorona.
„Începând de luni şi până joi inclusiv am avut acţiuni variate de mare frumuseţe pentru diferite categorii de vârstă. Acestea s-au bucurat de mult interes. Noi suntem mulţumiţi că am reuşit să venim cu acţiuni în întâmpinarea diferitelor categorii de cetăţeni, încercând să ne gândim la fiecare în parte. Pentru tineret am pregătit un meci de fotbal şi un concert, iar duminică, după slujbă ne vom întâlni cu fii satului”, a declarat primarul. Primarul speră să fi reuşit să păstreze rădăcinile şi forţa tradiţiilor la Vorona. Dorinţa autorităţilor locale este de a face din acest moment o aducere în prim plan a valorilor ce urmează a fi cultivate în continuare în contextul integrării în Uniunea Europeană. Deşi consideră că unii par să dezarmeze în faţa necunoaşterii posibilităţilor oferite de Uniunii Europene, acesta consideră că Vorona are foarte multe lucruri valoroase şi trebuie să existe o preocupare pentru a le pune în lumină. Fiecare invitat a fost răsplătit cu câte u trofeu şi o diplomă în semn de mulţumire pentru prezenţa la Serbările Pădurii din acest an. Materialul din care a fost confecţionat trofeul este lemnul, având în vedere că manifestările se desfăşoară în aer liber în mijlocul pădurii. Acesta este în formă de turn tradiţional având sculptată o frunză de stejar, ca arbore reprezentativ al stabilităţii. La Serbările Pădurii au luat parte directorii instituţiilor de cultură Dana Pietraru, respectiv Ion Ilie şi doctor in etnografie Angela Olaru.
(Bianca ALBU & Margareta NICHIFOR)