Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5408
De la 07 Ianuarie 2003
123768624

Botoşani: Ce-a fost mai întâi în Rotunda: biserica sau gunoiul?

  • Ioan Rotundu
  • 8 September 2013, 23:00

În cartierul Rotunda al municipiului Botoşani, cartier despre care mi s-a spus că s-ar numi mai nou „Constantin Gane”, după numele celebrului istoric şi scriitor botoşănean, începând cu anul 2004 s-a început ridicarea unei biserici.
Terenul pe care s-a ridicat biserica a fost concesionat parohiei de Primăria Botoşani în primăvara anului 2004, când primarul oraşului era Florin Egner. La momentul concesiunii, pe acel teren se afla amenajat de către asociaţiile de proprietari din zonă un punct de colectare al gunoiului. Urma ca în paralel cu ridicarea bisericii, Primăria împreună cu asociaţiile de proprietari, să găsească o soluţie de a muta punctul de colectare al gunoiului.
Primarul Florin Egner, care îşi asumase răspunderea de a rezolva problema, în urma alegerilor din iunie 2004 a pierdut funcţia în favoarea lui Cătălin Flutur. Noul primar a încercat în mai multe rânduri să mute gheena de gunoi dar s-a lovit de oponenţa unor preşedinţi de asociaţie, printre care cel mai înverşunat, Dumitru Rotaru de la Asociaţia de proprietari nr. 33.
Cetăţenii din cartier mi-au spus că preşedintele Rotaru ar avea ceva neînţelegeri cu preotul paroh Dumitru Butnariuc.
Anii au trecut, părintele paroh Dumitru Butnariuc a reuşit să ridice biserica, s-o acopere şi s-o aducă la stadiul de a putea sluji în ea. Numai că sub zidul altarului gheena de gunoi tronează distonant, un semn al ruşinii creştinilor din cartier care n-au reuşit să-şi unească forţele şi să-i oblige pe şefii de la asociaţii, pe primarul în funcţie, să găsească un alt punct de colectare al gunoiului.
Toată vara un miros greu domină între blocuri dar care pătrunde şi în biserică. Duminica, la slujbă, prin mirosul de tămâie pătrunde şi câte o adiere a mirosului de afară, unul neplăcut, pestilenţial. La gunoi fiind aruncate şi resturi alimentare, de ceva vreme s-a oploşit aici o haită de câini care face legea în zonă la vreme de noapte.
Duminica, când lumea iese de la slujbă, câinii aşteaptă să li se dea şi lor câte ceva de către cei care ies din biserică, ziua având un comportament mai blând. Revenind la gheena de gunoi, situaţia n-ar fi aşa de complicată dacă ar exista bunăvoinţă, în primul rând, din partea primarului Ovidiu Portariuc. Mai ales că din Consiliul parohial face parte şi fostul primar interimar al Botoşanilor, Ştefan Pomparău, care ar putea interveni cu mai multă fermitate asupra celor din Primărie.
Stelian Brânzei, membru în conducerea unei alte asociaţii de proprietari mi-a spus că ei au identificat cel puţin alte şase puncte unde ar putea fi mutată gheena de gunoi. Numai că propunerile lor au ajuns la primarul Ovidiu Portariuc iar de la acesta la arhitectul Dan Sandu, despre care în oraş se vorbeşte că dacă nu-l ungi nu-ţi rezolvă problema. În cazul de faţă arhitectului Dan Sandu, ca să i se mai ierte din puzderia de păcate, ar trebui să se pună bine cu slujitorii Domnului şi să rezolve iute problema.
Până când cei din Primăria Botoşani vor rezolva problema, părintele Dumitru Butnariuc, despre care locatarii din zonă au numai cuvinte frumoase şi de laudă, va trebui să slujească ca şi până acum, adică acceptând prezenţa gunoaielor sub zidul bisericii.
Pe locul unde s-a ridicat biserica din cartierul Rotunda a fost mai întâi gunoiul. Acesta continuă să fie acolo ca dovadă a indolenţei şi incompetenţei celor din administraţia publică a municipiului Botoşani în frunte cu foştii şi primar.
Şi mă mai miră un lucru! De vreme ce părintele protopop Lucian Leonte l-a convins pe actualul primar să scoată din primărie covoarele ce aveau ţesută stema cu pajura şi crucea-n cioc, pe motiv că se calcă crucea în picioare, de ce n-o fi reuşind să-l convingă pe actual primar să mute gunoierniţa de sub zidul bisericii.
A trecut un an de când Portariuc îi „fericeşte” pe botoşăneni cu funcţia sa de primar, timp arhisuficient să fi rezolvat problema. Este un semn de întrebare care ar necesita nişte explicaţii publice din partea părintelui protopop.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ce verifică bărbatul după un accident auto
Au intrat fraudulos in Palatul Buckingham şi au încercat să jefuiască
Patriarhul Kirill, huiduit la Chişinău
Criza din Siria: SUA nu se angajează să aştepte raportul ONU
Lumea lu' Rotundu: Comoara dispărută
Băsescu a dat liber la urmărirea penală împotriva lui Videanu şi Silaghi
Siria: Imagini video cu victimele atacului din 21 august au fost arătate congresmenilor americani
Ponta nu uita,
Va veni şi vremea ta!
Ioan Rotundu
Puturoşii satelor au tupeu
Ioan Rotundu
Din ciclul „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”
buruianul de pe strada Pod de Piatr
Centrul Vechi riscă să rămână abandonat de afacerişti
Auditul de la Locativa îl vizează de fapt pe Cătălin Flutur
Hoţ la spital
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog