Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30978
De la 07 Ianuarie 2003
108567619

Botoşani: Crâmpeie din activitatea profesională a comisarului Vasile Luchian

  • Ioan Rotundu
  • 8 September 2015, 23:00

Vasile Luchian este comisarul şef al Poliţiei Rurale secţia Vlăsâneşti şi are în raza sa de competenţă mai multe comune printre care Drăguşeni, Ştiubieni, Vorniceni, Hăneşti, Dângeni, Mihălăşeni, Ungureni etc. În mai toate comunele de pe raza sa de competenţă se produc furturi din locuinţe, furturi de animale şi se comit infracţiuni cu violenţă dar poliţiştii comunali şi comisarul Vasile Luchian care le este şef nu dau dovadă de fermitate împotriva infractorilor.
Dimpotrivă, spun oamenii că poliţiştii sun un fel de protectori ai hoţilor şi infractorilor şi împart cu aceştia câştigul de pe urma bunurilor sau animalelor furate, totul petrecându-se sub oblăduirea directă a comisarului şef Vasile Luchian.
Recolta asupra situaţiei create de către acest comisar a izbucnit la Vorniceni, comuna în care s-au înregistrat peste 40 de furturi din locuinţe şi peste 3200 de animale furate iar în urma violenţei unor tineri un sătean a fost omorât în bătaie. Oamenii au reclamat că Afrăsinei, agentul şef din comună şi cu comisarul au măsluit omorul întocmid în fals un proces verbal cum că decedatul Dumitru Ursache ar fi căzut din căruţă.
În urma revoltei cetăţenilor, primarul Toader Leampăr a solicitat Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani să ţină o şedinţă de lucru la Vorniceni. Aşa au luat cunoştinţă şi cei din conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani ce preocupări au poliţiştii din subordinea comisarului Vasile Luchian.
Ulterior conducerea IJP Botoşani a dispus un control asupra activităţii poliţiştilor de la Vorniceni cu extensie asupra activităţii comisarului Luchian. Dar cine este acest comisar despre care se spune că a devenit un fel de protector al infractorilor din zonă?
Vasile Luchian este de loc din comuna Călăraşi. S-a născut într-o familie modestă şi a crescut mai mult cu mama, tatăl său decedând prematur. Ca elev în şcoală n-a excelat la învăţătură dar era fruntaş în abateri de la disciplina şcolară. La fel şi un frate al său care nu numai că n-a prea învăţat carte dar era şi un elev extrem de indisciplinat.
Pentru că mama nu i-a putut stăpâni cum se cuvine, Vasile a ajuns să fie internat la un Cămin de copii. Fratele său a ajuns prin Iaşi, unde a devenit un infractor înrăit şi a fost condamnat în mai multe rânduri. Recent a revenit în comuna Călăraşi din puşcărie.
Vasile a ajuns la şcoala de miliţieni şi a profitat de oportunităţile create de evoluţia societăţii pentru a trece de la categoria de subofiţeri la ofiţeri. Prins de evenimentele din decembrie pe undeva prin Ardeal, ardelenii l-au trimis acasă pe motiv că ei n-au nevoie de un asemenea miliţian.,
Întors în judeţul Botoşani, Vasile Luchian a lucrat la Postul de Poliţie Flămânzi. Şi aici, spun localnicii, s-a dat de partea hoţilor. Un tânăr pe nume Pitorac, frate cu fostul primar Constantin Pirotac, în 1997 a fost bătut crunt în Frumuşica. Luchian, în loc să-i reţină pe bătăuşi, l-a încătuşat pe cel bătut, adică pe Pitorac şi amendat. Printre bătăuşi se afla şi Dan Oloeru, actual primar al oraşului Flămânzi. Poate dacă Luchian îşi făcea atunci datoria, Dan Oloeru nu mai apuca să desfigureze în bătaie o tânără pentru că nu a acceptat să facă sex cu el. Condamnat pentru violenţă şi tentativă de viol, Dan Oloeru a fost ales primar prin susţinerea candidaturii de către USL.
Prin anul 2000 lucra la Postul de Poliţie din Ştefăneşti. Nici aici n-a stat prea mult, adică n-a făcut mulţi pureci. Deşi Stelian Neagu (foto), secretarul Primăriei Ştefăneşti s-a declarat mulţumit de colaborarea cu Luchian, sătenii au o altă amintire. Cică Luchian n-a prea avut curajul să-i pună la punct pe ţiganii din Ştefăneşti, care-şi făceau de cap prin vechiul târg sub privirile îngăduitoare ale lui Luchian.
Comisarul Vasile Luchian mai are puţin până la pensie. Sunt convins că de-a lungul activităţii sale a prestat şi munci folositoare societăţii. El poate ieşi la pensie şi de pe o altă funcţie din cadrul IJP nu neapărat de pe un post de comandă, de vreme ce ca şef s-a dovedit a fi incapabil să poată coordona o activitate de pază şi ordine la nivel de poliţii rurale.
Dar ca să fiu corect faţă de comisarul şef Vasile Luchian, furturi se produc în mai toate comunele judeţului iar agenţii de poliţie nu acţionează din motive care te lasă perplex. Situaţia pare a se generaliza iar cheia stopării şi eradicării fenomenului se află la nivelul conducerii IJP Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 9.09.2015
Bancul zilei: Isărescu la frizer
Reţeta zilei: Salară de gogoşari cu ghebe
Kovesi: Ancheta in dosarul Victor Ponta este aproape finalizata
Dosarul a fost deschis in primavara ca urmare a plangerii a doua persoane
fizice. Mituitorul este suspect nu denuntator
Corupţia din Poliţie şi Macaleţi cel molâu
Ioan Rotundu
Un reproş perfect întemeiat
Ioan Rotundu
O scrisoare asupra căreia vă cer părerea cum să procedez
Hidroelectrica a vandut Arhiepiscopei Argesului microhidrocentrala Calugarita, cu 1,7 milioane lei
Primarul Sorin Oprescu imparte celula cu Mohammad Munaf
Victor Ponta acuza din nou Realitatea TV de evaziune fiscala
Smecheri cu protectie politica care isi permit de 4 ani sa nu plateasca niciun leu bugetului
O delegatie a Comisiei LIBE vine la Bucuresti sa discute cu Iliescu, Talpes, Aurescu, Nitu legat de centre CIA
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă