Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24618
De la 07 Ianuarie 2003
111405891

Remember

Botoşani/Mihăileni: Casa bunicilor lui Enescu are regim juridic incert

  • Ioan Rotundu
  • 8 September 2017, 23:00

Este posibil ca după reabilitare moştenitorii s-o revendice nou-nouţă Despre reabilitarea casei bunicilor lui George Enescu din Mihăileni presa locală a consemnat ştirea după care s-a aşternut tăcerea. Sâmbătă am fost curios să aflu în ce stadiu se află lucrările de reabilitare, aşa că am făcut o vizită fulger la faţa locului. Aici am găsit câţiva muncitori care lucrau în jurul unei betoniere de la care n-am putut afla mare lucru. Fiind zi de sâmbătă, nici las primărie nu aveam cu cine dialoga.
Ieri am avut o convorbire telefonică cu Ştefan Apetrei, consilierul primarului Laurenţiu Barbacariu, care mi-a explicat că de lucrări se ocupă nun anume Valentin Şerban Sturdza din partea Fundaţiei Pro Patrimonio. Lucrările sunt mult avansate dacă am în vedere cum arăta casa înainte de a se proceda la reabilitare .
De precizat că iniţiativa refacerii casei bunicilor lui George Enescu aparţine pianistei Raluca Ştirbăţ, Preşedintele Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena, căreia i s-a alăturat şi violonistul Alexandru Tomescu. Acestora li s-a alăturat echipa Pro Patrimonio şi OAR de strângere de fonduri.
Pro Patrimonio propune reabilitarea casei Enescu din Mihăileni pentru a se crea Academia Internaţională de Muzică -George Enescu-, un centru de excelenţă în studiul muzicii clasice, care va promova şi susţine arhitectura, tehnici tradiţionale, cât şi artele vizuale.
Deşi s-a spus că partener ar fi şi Primăria Mihăileni, consilierul primarului a afirmat că primăria nu participă la finanţare şi nici nu va beneficia cu ceva de pe urma reabilitării casei. Fundaţia pregăteşte ca imobilul să fie administrat de unul dintre moştenitorii casei, o doamnă Constantinescu, care va urma şi nişte cursuri de specialitate muzeografică.
Şi pentru că veni vorba de moştenitori, casa bunicilor lui Enescu a fost cumpărată cu ani în urmă de o anumită persoană care a decedat şi a lăsat moştenirea deschisă moştenitorilor. Asupra dreptului de proprietate s-au înscris la masa succesorală mai multe persoane, în devălmăşie, dar niciuna n-a obţinut acte de proprietar pe imobil. imobil. Doamna Constantinescu, vecină cu casa Enescu, este şi ea proprietară pe o bucată din casă.
Reabilitarea casei s-a început fără a se clarifica mai întâi situaţia juridică a imobilului. Aşa că atunci când cei de la Fundaţi Pro Patrimonio au dorit să intabuleze imobilul la Oficiul de Cadastru, intabularea a fost respinsă pe motiv că nu s-a făcut dovada cu înscrisuri cine este proprietarul.
Consilierul Ştefan Apetrei recunoaşte faptul că există riscul ca după reabilitarea casei, moştenitorii să-şi ceară de la Fundaţie partea în sume exorbitante. Câtă vreme casa a stat părăsită şi în prag de autodemolare niciun moştenitor n-a dorit să-şi asume dreptul de proprietate. Acum, că imobilul este refăcut, aceste pretenţii pot apărea din interesul dea profita, trăsătură as personalităţii multora dintre noi. Voi urmări în continuare cum se va finaliza această stare de incertitudine asupra regimului juridic al imobilului. Stă în firea noastră să omorâm capra vecinului şi să profităm de pe urma muncii altora.
10.11.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Scapă, sau se scapă?
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Horoscopul zilei de8.09.2017
Bancul yilei: Calm englezesc
Impostorul Şoptică, interlopul Rotaru şi criticul Achiţei
Ioan Rotundu
Mihai Tudose, la intalnirea cu reprezentantii Ford:
Autostrada Pitesti-Sibiu si legatura intre Pitesti si Craiova vor fi finalizate pana la sfarsitul mandatului
Cum raspunde Victor Ponta la intrebarea daca la Colectiv a ucis coruptia
In grotele de sub gheata Antarcticii temperaturile ajung la 25 de grade,
mediu propice pentru forme de viata inedite
Adunarea Generala a inspectorilor judiciari a votat ca Inspectia judiciara sa ramana la CSM
Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va fi optional
Lumea lu Rotundu: Cimitirul vesel - Săpânţa
Presa-n gura lu Rotundu: Emisiunea din 8.09.2017
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă