Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3032
De la 07 Ianuarie 2003
124385533
0Summitul de la Vilnius ziua II :

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.

  • “Vedeta geopolitică”, Ucraina, rămâne mai departe cu Rusia
  • Premierul Iurie Leancă: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană
  • 29 November 2013, 23:00
Esec sau succes partial al UE? Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius cu incercarea Uniunii Europene de a continua procesul de extindere spre Est, o miscare pentru care Bruxelles-ul nu este foarte bine pregatit. Miza "vedeta" a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere. Lideri europeni au spus ca „usa este inca deschisa” 

Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care parafeaza acest acord astazi, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Tensiunilor UE-Rusia li s-a adaugat si declaratia lui Traian Basescu, conform caruia unirea cu Moldova e urmatorul proiect de tara al Romaniei.
09:39 Premierul Republicii Moldova Iurie Leanca este invitat sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. "Traim un moment istoric, semnarea unui acord cu ambitii fara precedent care inseamna incredere, deschidere, cooperare". Leanca da semnalul clar ca acest moment, al semnarii Acordului de Asociere, este pasul Republicii Moldova catre UE. La final, cere permisiunea sa spuna cateva cuvinte in limba materna si vorbeste in romana: "Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana".
09:30 Georgia a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana dupa ca Acordul privind regimul de vize UE Azerbaijian a fost si el semnat.
09:25 Presedintele Comisiei Europene Jose Barroso anunta parafarea Acordurilor de Asociere (inclusiv asa numitul Deep and Comprehensive Free Trade Agreement – Acordul de liber schimb existins şi aprofundat) cu Republica Moldova. Ceremonia oficiala de semnare a acordurilor cu Georgia si R.Moldova a inceput.
Rezumatul primei zile a summitului de la Vilnius
Liderii Uniunii Europene nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acord politic și comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP. “Până în prezent, pozițiile nu s-au schimbat". După reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discuţii cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande.
Potrivit mai multor surse citate de presa internationala si de jurnalisti romani, liderii europeni au discutat cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici inclusiv despre varianta renuntarii, intr-o prima faza, la conditia "Timosenko". Detalii aici. Nu a fost insa acceptata de niciunul din liderii europeni formula de negociere in trei, UE - Rusia - Ucraina. Detaliile si dezbaterile primei zile a summitului de la Vilnius, relatate in direct din capitala Lituaniei in formatul LIVE Debate CRPE - Hotnews pot fi urmarite integral aici.
Cum si-a negociat Ianukovici la Moscova viitorul mandat – surse din presa rusa Noi amanunte de culise despre decizia Ucrainei din aceste zile. Un articol interesant talmacit si rezumat de colega noastra Ludmila Gamurari, de la filiala CRPE – R. Moldova.
"Schimbarea radicala a directiei politicii externe a Ucrainei se datoreaza intalnirii dintre Vladimir Putin si Victor Ianucovici (9 noiembrie). Nu exista detalii privind aceasta intrevedere la nivel inalt.
Totusi, cotidianul „Zerkalo nedeli” (rus. „Oglinda saptamanii”), a informat ca trocul a fost: posibilitatea realegerii lui Ianucovici (cu ajutorul Kremlinului, prin influenta asupra minoritatii ruse) pentru un al doilea mandat prezidential in 2015 contra refuzului ucrainean definitiv cu privire la integrarea europeana (si a oricaror discutii si negocieri privind aceasta tematica) si aderarea acesteia la Uniunea Vamala.
Cu cateva minute inainte de momentul in care s-a aflat de suspendarea procesului privind acordul dintre Kiev si Bruxelles, presedintele rus a declarat, in cadrul unei sedinte a societatii literare ruse, ca Ucraina este libera sa isi aleaga orientarea de politica externa si ca, personal, nu are nimic impotriva integrarii statului ucrainean in Uniunea Europeana`.
Cristian Ghinea: Faza de roman de Ilf si Petrov, dupa ce aranjeaza treburile, Putin spune ca Ucraina e libera sa faca ce vrea, inclusiv sa adere la UE. Si asta la sedinta societatii literare.
Background
Acordul de Asociere (AA) UE ¬ Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ¬ DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.
Aceasta corespondenta este parte a proiectului: EU - Moldova Think Tank Dialogue www.eumoldovadialogue.eu care prezinta cele mai recente analize legate de provocarile parcursului european pentru Republica Moldova. Partenerii proiectului sunt Centrul Roman de Politici Europene, European Policy Center din Bruxelles si Asociatia de Politica Externa din Chisinau si este finantat din Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Schimb de amabilităţi între preot şi rabin
În câteva zile vom efectua un control la CEC. Am primit o sesizare in acest sens de la Finanţe
Comisia Europeană propune noi masuri împotriva spionajului economic
CE invocă şi cazul unei firme chinezeşti care a încercat să intre în România cu produse copiate din Austria
Statistică: Luna octombrie a adus 3.000 de noi şomeri faţă de septembrie
Cristian Popescu - Piedone, primarul sectorului 4, a rupt protocolul încheiat cu USL
Cei ce aruncă mucuri de ţigări sau coji de seminţe ori hrănesc animale sau păsări, amendaţi
Imn intonat zilnic în şcoli, sancţiuni pentru nereguli la arborarea drapelului
Moldova şi Georgia fac un pas înainte, Ucraina unul înapoi
Am citit contractul Ioanei Băsescu. Cred că toate lucrurile sunt in spiritul şi litera legii
Gastronomie: Sucuk (Carnaţi turceşti)
Furaje incendiate de un fumător neglijent
Uvertura Mall: Noi articole la magazinul Sofia
Comunicat de presă Crucea Roşie Botoşani
Reunirea celor două state româneşti, singura opţiune după Vilnius
Zi istorică pentru cel de-al doilea stat românesc. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE
Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
Barroso: UE nu accepta veto-ul Rusiei in relaţiile cu fostele republici sovietice
Soluţionarea conflictului din Transnistria a fost inclusă in acordul coaliţiei de guvernare din Germania
Victor Ponta sare în apărarea şefului Fiscului acuzat de omisiune în declaraţia de avere
Legat de creditul dat Ioanei Basescu, nu s-au încălcat nici legile , nici normele BNR şi nici normele interne ale băncii
De Ziua Naţională a Ţării mele
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum au fost umiliţi moldovenii în pragul Zilei Naţionale a României
Ioan Rotundu
Consulul Român de la Cernăuţi a refuzat viză românilor să vină în Ţară de Ziua Naţională
victime, un copil şi mama sa care voiau să participe la evenimentul de la Darabani
Cel mai mare club din Botoşani își începe activitatea
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog