Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10134
De la 07 Ianuarie 2003
122895783

1 Decembrie marcat prin discursuri scurte şi depuneri de coroane

  • 1 December 2008, 23:00
Botoşănenii au sărbătorit fie prin muncă fie odihnă Ziua Naţională a României. Cu acest prilej şi autorităţile judeţului au ţinut să marcheze aşa cum se cuvine importantul eveniment, ce s-a desfăşurat în faţa monumentului Eroilor din Piaţa 1 Decembrie a municipiului.
Oficialităţile s-au deplasat pe jos din faţa sediului Prefecturii spre Piaţa 1 Decembrie, purtând fulare tricolore, primite din partea Instituţiei Prefectului. Garda de Onoare a Garnizoanei Botoşani a întâmpinat oficialităţile judeţului cu marşul de onoare, după care s-a intonat Imnul Naţional al României.
Oficialităţile au participat totodată la un Tedeum oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Lucian Leonte. A venit apoi rândul alocuţiunilor. „Ne-am reunit astăzi aici pentru a da cinstea cuvenită unuia din momentele istoriei noastre multiseculare: crearea statului naţional unitar român, prin unirea Ardealului cu patria mamă, la 1 decembrie 1918. Nicăieri în Europa acum 90 ani în urmă, principiul naţionalităţilor care trebuia să călăuzească reaşezarea Europei după marele război nu-şi găsea o mai mare aplicare decât în Unirea Transilvaniei cu România. Sărbătorim azi 90 de ani de când a prins contur dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii. Respectul şi recunoştinţa noastră se îndreaptă spre toţi acei români: ardeleni, bucovineni şi basarabeni care au conservat în vremuri vitrege sufletul naţional”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac.
La rândul său, prefectul Gheorghe Sorescu a subliniat că 1 Decembrie 1918 este Ziua în care s-a vestit lumii, prin Hotărârea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor. „Este ziua în care ne sărbătorim ţara şi strămoşii, ziua în care toţi suntem mândri de numele de român. 1 decembrie este pentru noi, românii, sărbătoarea naţională care a întregit în Marea Unire, Hotărârea Sfatului Ţării de la Chişinău şi Hotărârea Congresului General de la Cernăuţi de Unire a Basarabiei şi Bucovinei cu România”.
Senatorul conservatorul Gavrilă Vasilescu, aflat la final de mandat, a precizat că fiecare dintre români şi-ar dori în această zi să cinstească pe cei care au avut curajul să spună în mod hotărât: Vrem să ne unim cu ţara!
„În acelaşi timp trebuie să dovedim că ceea ce au făcut ei atunci, trebuie să ducem noi mai departe”
, a declarat Vasilescu, specificând că speră ca cei care vor ajunge în Parlament să conştientizeze că au responsabilităţi. „Am muncit pentru judeţul Botoşani, pentru botoşăneni şi pentru ţară. Le doresc şi lor să o facă cel puţin la nivelul celui care vă vorbeşte. Mulţumesc botoşănenilor pentru sprijinul acordat în cei patru ani de mandat şi promit că voi fi tot timpul cu gândul şi fapta alături de Botoşani de care efectiv m-am îndrăgostit. Atât de oameni cât şi de ţinut”, a mai adăugat Gavrilă Vasilescu.
După alocuţiunile rostite, a urmat ceremonialul de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentul din Piaţa 1 Decembrie şi de defilarea gărzii de onoare. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Soluţia resetării
Gestul disperat al lui Funar
Strigătul lui Iliescu către Geoană
Are multe calităţi care o recomandă să fie angajată
Sinistraţii nu se dau duşi de la module
ei au descoperit că viaţa pe banii altora este dulce şi frumoasă
Ţurcanu promite ca va fi un parlamentar activ
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare
PSD în fruntea clasamentului la Botoşani
PSD îşi cam face probleme că nu-i băgat în seamă
Aproape 200.000 lei economie la alegerile parlamentare
Incendiu la societatea Lonfil
Bucurie, furie şi neputinţă
Ioan Rotundu
Se acordă subvenţiile la soia
Se primesc cereri pentru mărirea indemnizaţiei de creştere a copilului
În unele comune profesorii ar putea rămâne fără salarii
Unii medici de familie rurali încasează lunar sute de milioane de lei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog