Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19737
De la 07 Ianuarie 2003
122905386
1 aprilie 1941-1 aprilie 2012:

71 de ani de aa masacrul a peste 3000 de români de către sovietici la Fantana Alba

  • 1 April 2012, 23:00
Ca urmare a pactului sovieto-german si ultimatumului dat de Sovietici de cedare a Basarabiei a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta, o populatie de 4 milioane de romani au ramas sub cizma ruseasca, sperand mereu la reintregirea cu familiile lor ramase in Tara. Imediat ce administraţia şi armata română au fost evacuate, trupele din Armata Roşie şi NKVD-ul au ocupat teritoriul. Multe familii au fost luate prin surprindere de această desfăşurare rapidă a evenimentelor cu membri de ambele părţi ale noii graniţe. În această situaţie mulţi dintre ei au încercat să se reunească cu familiile trecând graniţa în Romania ilegal.
Din zonele mai îndepărtate, Văşcăuţi, Zastavna, Noua-Suliţă, Sadagura şi Cernăuţi-rurală, 628 de persoane au trecut graniţa pentru a se refugia în România. În primul an de ocupaţie sovietică, estimările dau ca cifră un număr de peste 7.000 de refugiaţi în România, dar acest număr ar putea fi mult mai mare. Autorităţile sovietice au reacţionat în două moduri: în primul rând au întărit patrularea graniţelor, în al doilea rând au făcut liste cu familiile care aveau rude şi în România şi declarându-le trădători de ţară şi deportându-le la muncă forţată.
Listele unităţii 97 de patrulare numărau la 1 ianuarie 1941 1.085 de persoane. Listele altor localităţi includeau numele a peste 1.294 de persoane (la 7 decembrie 1940). Din acest moment au început să fie considerate trădătoare de ţară chiar şi persoanele care erau doar bănuite că ar avea intenţii să fugă în România.
La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei în România. Pe 1 aprilie 1941 s-au adunat cateva mii de romani ce proveneau din comunele Icesti, Carapciu, Suceveni, Iordanesti, Patrautii de Jos, Patrautii de Sus si din satele Cupca si Dimca cu dorinta de a trece granita sovieto-romana si de a scapa de ororile bolsevice.
In satul Cupca, multimea numara peste 3.000 de oameni, unii dintre ei purtand brauri tricolore. Din biserica din Suceveni se iau trei cruci, iar pe una dintre ele se infasoara un steag alb, tocmai pentru a arata autoritatilor sovietice intentiile pasnice. In fruntea coloanei se afla si un tricolor.
Din marturii, reiese ca participantii au cerut incunviintarea autoritatilor din zona pentru a trece frontiera, dar acestea erau complet indiferente la rugamintile lor. Luandu-si destinul in propriile maini, multimea se indreapta spre granita.
În poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici îi aşteptau ascunşi în pădure. Atunci cand coloana a aparut s-a dezlantuit iadul. Sovieticii au tras in plin cu mitralierele, încontinuu, secerând copii, femei, batrani. Cei putini care au reusit sa fuga au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia.
Cei răniţii au fost legaţi de cozile cailor şi târâţi până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost ingropaţi, unii fiind în viaţă încă: bătrâni, femei, copii, sugari – vii, morţi sau muribunzi. Două zile şi două nopţi s-a mişcat pământul în acele gropi,
Câţiva, „mai norocoşi”, au fost arestaţi de NKVD din Hliboca (Adâncata) şi după torturi înfiorătoare, au fost duşi în cimitirul evreiesc şi aruncaţi de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat şi s-a stins var. După masacru a fost declanşată o operaţiune vastă de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan. Au supravieţuit puţini.
Între 1940-1941, din cauza emigrărilor, deportărilor şi asasinatelor, din cei peste 250.000 de români din Oblastul (regiunea) Cernăuţi au mai rămas doar 192.000. S-a afirmat că aceste persecuţii au făcut parte dintr-un program deliberat de exterminare a populaţiei româneşti, plănuit şi executat de regimul sovietic.
Din pacate masacrarea celor peste 3000 de romani de regimul comunist sovietic nu a trezit mari emotii nici la Administratia Prezidentiala si nici la Guvern. Pe paginile de web ale celor doua institutii nu exista nici-un comunicat care sa evidentieze vreo preocupare a celor doua institutii de a reaminti de masacrul antiromanesc din Nordul Bucovinei. Duminica 1 aprilie vor fi prezenti la manifestarile romanilor din Nordul Bucovinei de la Fantana Alba si senatorul Viorel Badea si secretarul de stat Eugen Tomac.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Pantofi asortaţi
Caricatura zilei
PDL are nevoie de o singură voce
Premierul bulgar, ironic la adresa ţării noastre
Mihai Răzvan Ungureanu la sfat doar cu grofii maghiari din Harghita
El * nu pare interesat de soarta românilor din Harghita
Victor Ponta bagă România în recesiune
el readuce în părim plan dictonul „Nu7 ne vindem ţara!”
Prognoza meteo pentru luni şi marţi
Farsorul de pe Twitter care a anunţat moartea Papei şi a lui Fidel Castro
USL va depune o moţiune de cenzură care va consemna "cedarea premierului in fata UDMR"
Panorama panaramei
Ioan Rotundu
Cine se teme de populisme?
Ioan Rotundu
Dorohoi: Scandalul ciorilor
Din vară va fi reluat testul Babeş-Papanicolau
Botoşani: Zece fântâni, construite cu bani europeni
De azi, copiii trăiesc o nouă experienţă la şcoală
Incendiu la un grajd de animale din Viişoara
Vâzdoagă se simte furat la originalitatea ideilor
Mişcarea pentru Botoşani lasă faptele să vorbească
Codreanu îl foarfece pe Marcu
Senatorul Marcu şi-a donat banii din chiuleală la Bucureşti
Botoşani: Patimi pascale la Frumuşica
Dinamica economiei: O afacere de succes
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog