Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7288
De la 07 Ianuarie 2003
123196225
pnl

15 ianuarie, Ziua naşterii Poetului National Mihai Eminescu se serbeaza si la Ipotesti

  • 12 January 2011, 23:00
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" organizează în 14 şi 15 ianuarie cea de-a 45-a ediţie a Zilelor Eminescu, scrie Agerpres, preluat de Romanian Global News.
Manifestările dedicate împlinirii a 161 de ani de la naşterea marelui poet încep vineri, la ora 11,00, cu un spectacol omagial Eminescu, susţinut de elevii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani. Evenimentul, care are loc la Muzeul "Ştefan Luchian" - Casa Ciomac-Cantemir, va fi urmat de vernisajul expoziţiei de artă plastică realizată de Maria M. Cassian.
Sâmbătă, de la ora 10,00, la Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Ipoteşti va fi oficiată o slujbă de pomenire iar de la ora 11,30, în amfiteatrul "Laurenţiu Ulici" de la Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, va avea loc lansarea volumului 'Eminescu - realitate şi sublimare poetică' de Valentin Coşereanu, apărut la Editura Muzeului Literaturii Române.
De asemenea, va fi prezentată cartea 'Laurenţiu Ulici - 10 ani de posteritate', apărută sub coordonarea lui Echim Vancea. La ora 12,00 va fi depusă o coroană de flori la bustul poetului din incinta Memorialului Ipoteşti iar la 12,15, în sala 'Portaluri' a Muzeului tematic "Mihai Eminescu" va avea loc vernisajul expoziţiei 'Iarna în bulgări de culoare', lucrări realizate de pictorul botoşănean Marcel Alexa.
În sala 'Luceafărul' a aceluiaşi muzeu va fi inaugurată apoi expoziţia 'Arde-n candel-o lumină...', care cuprinde obiecte din patrimoniul Memorialului Ipoteşti, realizată şi prezentată de Maria M. Cassian. Ulterior, de la ora 12,45, în sala de expoziţii temporare "Horia Bernea" se va desfăşura vernisarea expoziţiei de grafică 'Donaţia Spiru Vergulescu' iar de la 12,55 va avea loc un miniconcert pe versuri eminesciene susţinut de Corala Lyra Botoşani, sub bagheta dirijorului Dragoş Boicu.
Romanian Global News reaminteste ca actul normativ care stabilește ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale a fost votat de 175 de deputați, înregistrându-se doar două voturi împotrivă și două abțineri. Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD.
Si la Târgu Jiu vor avea loc momente artistice închinate zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie vor fi lansate şi revistele „Portal-Măiastra" şi revista „Jiul de Sus", vor fi prelegeri, recitaluri de muzică şi poezie închinate poetului naţional. „Având în vedere că, urmare a unei hotărâri a Parlamentului României începând cu anul 2011, ziua de 15 ianuarie va fi sărbătorită ca zi a culturii naţionale, centru judeţean de cultură şi teatrul dramatic „Elvira Godeanu" organizează un complex de manifestări cultural artistice la care sunt invitaţi poeţi şi autorităţi locale începând cu ora 11.00 în sala teatrului", a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean de Cultură.
Tot Centrul Judeţean de Cultură va încerca şi o activitate stradală rugând pe doritori ca pe un banner de mari dimensiuni să noteze versurile eminesciene pe care le-au memorat de-a lungul timpului. „În felul acesta se încearcă o aducere în contemporaneitate pentru toate generaţiile a creaţiei şi geniului eminescian", a declarat Ion Cepoi.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscoip
Bancul zilei: Şeful lui Bulă
Dar avem corupţie şi la noi, în Marea Britanie!
Prim procuror trimis în judecată pentru trafic de influenţă
"...si atunci, Printul strain a venit cu bani, a sarutat printesa numita Romania, iar aceasta s-a trezit
Cazuse in vraja consumului si deficitelor"
Aurelian Şoric, dat afara din Poliţie, şi-a luat concediu medical
Budapesta îşi promovează preşedinţia europeana cu o hartă a Imperiului Habsburgic
dar neagă evocarea nostalgica a Ungariei Mari
Tot mai multe familii preferă căsătoriei, concubinajul
Caramitru deplânge starea actuală a Memorialului Ipoteşti
el speră să-l scoată din ghearele politice ale Consiliului Judeţean Botoşani
Spectacol excepţional de ziua lui Eminescu
Primarul de Dorohoi flueră a pagubă
Femeie luată pe sus de un Volkswagen Golf
Caricatura zilei: Nuţi cea musculoasă
CAJ spouen că în 2011 nu va mai lărgi baza de contribuabili
O nouă dispoziţie demagogică a ministrului Funeriu
Activitatea CJAS blocată de un program informatic prost conceput
Schimbare de director la Liceul de Arte Botoşani
Schimbare de director la Liceul de Arte Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog