Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Administraţie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20390
De la 07 Ianuarie 2003
122880457

166 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii

  • 11 September 2014, 23:00
13 septembrie a devenit “Ziua Pompierilor din România” în semn de recunoaştere a faptelor de vitejie ale celor 166 de pompieri care au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848.
Istoricii consemnează că ostaşii Companiei de Pompieri, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, voiau să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenţa unui conflict armat cu otomanii. Chiar şi soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor să nu fie lăsaţi în urmă. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului.
Apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, Primul Parlament al României a acordat pompierilor, în anul 1860, pensii pe viaţă si prima medalie româneasca: PRO VIRTUTE MILITARI. Mai târziu, în anul 1953, s-a instituit la data de 13 septembrie, „Ziua Pompierilor din România”.
În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie.
Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 166 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă. Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie.
Cu aceeaşi recunoştinţă, au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).
Acum, la zi de sărbătoare, pompierii botoşăneni îi asigură, încă odată, pe concetăţenii judeţului că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Glumă pe seama nevestei
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Vrem sa unim Moldova de Transilvania prin drumuri
Tariceanu nu renunţă la suspendarea preşedintelui Băsescu
Omul de afaceri Catalin Chelu, dat in urmarire nationala
Am primit atentionari din zona premierului dupa un articol critic al lui Nistorescu
Guvernul si BNR merg la Bruxelles pentru urmatoarea evaluare, fara participarea Presedintiei
Victor Ponta despre presupusul ofiter acoperit dintre candidatii la Presedintie
Newsweek: Soldatii rusi care au luptat in Ucraina dezvaluie adevarul din spatele unui razboi ascuns
Scandalul "ofiterului acoperit"
La Stația de tratare Ștefănești- Săveni lucrările înaintează în grafic
Prefectul județului Botoșani despre starea ;colilor din jude’
Botoşănenii invitaţi să le fie alături pompierilor, de ziua lor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog