Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19984
De la 07 Ianuarie 2003
122905633

18 ani de la conflictul romano-rus de la Nistru

  • 2 March 2010, 23:00
Ieri s-au împlinit 18 de ani de la conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992. Oficialii ai celui de-al doilea stat romanesc, ofiteri, veterani, dar si oameni simpli, vor participa astăzi la un sir de activităti de comemorare a celor căzuti în conflictul armat din 1992, scrie Jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
Mai mulţi militari care au participat în conflictul armat de pe Nistru, din anul 1992, au fost decorati de către ministrul Apărării de la Chisinau, Vitalie Marinuţă.
12 militari au fost distinşi cu medalii în slujba Patriei, de gradele I, II şi III. Totodată, 11 văduve au primit câte un ajutor material în valoare de 500 de lei din partea Ministerului Apărării. Potrivit ministrului Marinuţă, comemorarea victimelor din conflictul transnistrean reprezintă un tribut al recunoştinţei şi un omagiu participanţilor în acest conflict. „În opinia mea, comemorarea celor căzuţi în conflictul armat este si un tribut al recunoştinţei, adus văduvelor ce au rămas fără soţi si copiilor ce au rămas fără taţi", a mai spus ministrul Apărării.
„Acea zi este una neagră pentru toate mamele care şi-au pierdut fiii. Suntem recunoscătoare celor de la Ministerul Apărării că îsi amintesc de noi. Sperăm să nu se repete niciodată ziua de 2 martie", a spus mama unui militar decedat pe Nistru, Nadejda Gargalîc.
Ministrul Apărării, Vitalie Marinuta, şi ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, însotiti de ofiţeri din structurile de comandă, vor participa în această dimineată la un serviciu divin de comemorare, la Catedrala Ciuflea din capitală.
La monumentul Stefan cel Mare, reprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului vor depune coroane de flori pentru comemorarea celor căzuti în război. Depunerile de flori vor fi urmate de un mars de comemorare în Piata Marii Adunări Nationale.
La Complexul memorial „Eternitate", la monumentul Măicii Îndurerate, se va desfăsura un miting de comemorare a militarilor si voluntarilor căzuţi în războiul de pe Nistru.
La Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală, va avea loc o depunere de flori la mormintele militarilor căzuţi în conflictul armat din 1991-1992. La depunerile de flori va fi prezent ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, si ofiţeri din structurile de comandă. Tot atunci, ministrul de Interne, Victor Catan, si ofiterii corpului de comandă al Ministerului Afacerilor Interne, vor depune flori la mormintele colaboratorilor de politie, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.
Tot la amiază, la Cimitirul Sfântul Lazăr, veterani ai războiului din 1992 vor participa la un miting de comemorare a celor cu care au luptat cot la cot în conflictul armat din '92.
Depunerile de flori în memoria ceor căzuti în 1992 vor avea loc si în Parcul Valea Morilor, din capitală, la monumentul colaboratorilor afacerilor interne, unde vor fi prezenti si miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne, Marinuta si Catan.
În total, în conflictul armat de pe Nistru, din 1991-1992, au murit aproape 400 de persoane, altii aproape 300 rămânând invalizi de gradele I si II. La conflictul armat din 1992 au participat circa 30 de mii de persoane.
Începând cu acest an, data de 2 martie va fi numită Ziua Memoriei, cu semnficatia „Ziua de comemorare a celor căzuti în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integritătii si independentei si victimelor acestui conflict". O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvernul de la Chisinau la 26 februarie 2010
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Legea statutului funcţionarilor publici,
adoptata la mustaţă in Camera Deputaţilor
OTV, amendat cu 10.000 de lei pentru acuzaţiile
lui Pavel Corut la adresa Bisericii "iudeo-creştine"
Sunt mici restante după campania de la prezidenţiale
Raport al Departamentului de Stat american
corupţia rămâne o problemă serioasă în România
România - cea mai mare creştere a numărului
procedurilor de infringement din UE
Angajaţii Dacia vor lucra şi sâmbăta, în două schimburi, începând de luna aceasta
Misterele apei
"Producem 100 Duster pe zi. Următorul model Dacia va fi lansat în 2012"
Comuniştii din Mexic nu vor biserică românească în Guadalajara
Sacrificii, dar şi satisfacţii pe măsură
Prezenţe academice româneşti la Harvard
Micul trafic sau marele bluf?
Copil şi bunică salvaţi de pompieri
Sulfina Barbu – monumentul prostiei portocalii
Ioan Rotundu
Bucătăria Jurnalul: Tocin cu pulpe de pui
Horoscop
Bancul zilei: Eveniment la morgă
Primarii s-au plâns prefectului de stufărişul birocraţiei
Mihai Ţâbuleac – duşmanul de moarte al culturii botoşănene
„Destinatar: Mama”
16 persoane private de libertate vor învăţa tâmplărie
E.On chemată din nou la masa explicaţiilor
Prevenirea furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale
prioritate pentru poliţiştii botoşăneni
Mărţişoare şcolăreşti făurite cu dragoste, dăruite bătrânilor de la UAMS Flămânzi
Ţurcanu are probleme în partid
Soluţii disperate pentru reducerile de personal din învăţământ
Ministrul Educaţiei vrea introducerea unui „Portofoliu profesional”
Şmecherii la plata cu ora
Malpraxisul va fi negociat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog