Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19663
De la 07 Ianuarie 2003
106034123

2009 – un an excelent pentru fondurile mutuale

  • 27 December 2009, 23:00
Pentru industria fondurilor mutuale, 2009 a fost cel mai bun an de dupa prabusirea FNI in 2000 – numarul investitorilor a crescut de la 90.000 in decembrie 2008 la 159.000 in noiembrie 2009 (250.000 daca adaugam si investitorii in fondurile inchise), iar activele au crescut si ele de la 255 de milioane la 732 mil euro (763 inclusiv fondurile inchise).
Spre comparatie, in aprilie 2000, numarul romanilor care au investit in fonduri mutuale era de 379.000, dintre care 80% aveau banii investiti la FNI si presupunand ca in 2010 fondurile mutuale vor atrage acelasi numar de investitori ca in 2009, inseamna ca a fost nevoie de 10 ani pentru ca socul generat de mega-escrocheria FNI sa fie depasit.
In graficul de mai jos poate fi observata evolutia acestei industrii din 2000 incoace – cifrele pe 2009 includ si fondurile inchise (later edit – pentru a nu distorsiona imaginea de ansamblu, am modificat graficul luand in considerare doar evolutia fondurilor deschise de investitii).
In acest moment, pe piata activeaza un numar de 51 de fonduri deschise de investitii cu grade diferite de risc, calculate in functie de investitiile pe care fondurile le fac:
1. Fonduri monetare - investesc banii investitorilor in certificate de trezorerie si depozite bancare, riscul fiind minim insa nici randamentele nu sunt spectaculoase. In 2009, cele 5 fonduri monetare au obtinut un randament mediu ponderat de 14.3%, activele cumulate se ridica la 414 milioane euro iar numarul investitorilor este de 60.800.
Acest tip de fonduri au o cota de piata de 58% din totalul pietei fondurilor mutuale, ceea ce inseamna ca aversiunea la risc a investitorilor este destul de mare.
2. Fonduri de obligatiuni/instrumente cu venit fix – sunt practic simulare cu fondurile monetare, insa investesc mai multi bani in obligatiuni. Riscurile sunt mici, dar ceva mai mari decat in cazul fondurilor monetare pentru ca firmele in ale caror obligatiuni investesc pot sa dea faliment si astfel banii sunt pierduti.
Valoarea activelor este de 172 milioane de euro, randamentul mediu ponderat obtinut in 2009 a fost de 14.1%, iar numarul investitorilor este de 24.500
3. Fonduri diversificate (mixte) - filosofia de investitii a acestor fonduri este sa maximizeze castigurile mentinand in acelasi timp un grad de risc acceptabil, dar mai mare decat al fondurilor mentionate anterior.
Banii sunt investiti atat in depozite bancare si obligatiuni cat si pe piata de capital (in actiuni), iar randamentul mediu obtinut in 2009 a fost de 19.5%. In ceea ce priveste numarul investitorilor in acest tip de fonduri, acesta este de 48.000, valoarea activelor fiind de 61 milioane euro.
De mentionat ca anul trecut, randamentul mediu a fost negativ (-25%) ceea ce inseamna ca inca nu s-au recuperat pierderile din 2008.
4. Fonduri de actiuni - sunt cele mai riscante dar aduc si cele mai mari randamente, astfel ca in 2009, castigul mediu a fost de 60.6%, castig care nu compenseaza insa scaderea de 67% inregistrata in 2008.
Atentie insa – cu cat fondul este mai riscant, cu atat orizontul de timp pe care ne planificam investitia trebuie sa fie mai mare – daca in cazul fondurilor monetare putem sa investim pe termen de cateva luni, in cazul fondurilor pe actiuni este bine sa investim pe o perioada de cel putin 3 ani, preferabil 5 ani.
Mai jos randamentele inregistrate de diferitele tipuri de fonduri in comparatie cu inflatia, depozitele bancare si evolutia cursului leu/euro.
Se pare ca incet, incet intram si noi in randul lumii civilizate din punctul de vedere al atitudinii fata de investitiile in fondurile mutuale – ungurii au investit aproape 10 miliarde in fonduri, iar polonezii 30 de mld euro.
(Agenţia de presă HotNews)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoare pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului a IPS Ioan Robu
Scrisoare Pastorală la Naşterea Domnului 2009 pentru românii din Ungaria
Jocul Erzsii
Horoscop
Udrea cea ruşinoasă!
Locuinţă incendiată intenţionat
Incendiu cu victimă la Gorbăneşti
Incendiu provocat de o aerotermă uitată în priză
Tatăl teroristului nigerian avertizase SUA despre "radicalizarea" fiului său
Petrică Gâscă, doctorand, cântăreţ în metroul din Lille,
ne vorbeşte despre Crăciunul franţuzesc
Misteriosul american care câştigă bani la cazinourile din Las Vegas
pentru a ajuta săracii
Teroristul nigerian Umar Farouk Abdulmutallab - un tânăr strălucitor
era "visul oricărui profesor"
Băsescu, Boc şi Udrea au petrecut, sâmbătă seara, la o vilă din Sinaia
Războiul din jurul Legii Educaţiei Naţionale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă