Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8638
De la 07 Ianuarie 2003
122868705

28 februarie – Ziua Protecţiei Civile

  • 18 February 2011, 23:00
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani aniversează, pe 28 februarie 2011, 78 de ani de la aprobarea prin Decretul Regal nr. 468 a „Regulamentului de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.
Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.
Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
ISU Botoşani marchează această zi printr-o serie de activităţi organizate în scopul popularizării conceptului de protecţie civilă. Printre cei care vor sărbătorii Ziua Protecţiei Civile alături de angajaţii ISU sunt elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar de la Şcoala generală din comuna Roma, Grupul Şcolar din Flămânzi, Grupul Şcolar Vorona, Şcoala Generală Suliţa şi Grupul Şcolar Bucecea. Şi asta pentru că, începând de luni, timp de o săptămână, ISU Botoşani va organiza şi desfăşura activităţi de informare în instituţiile de învăţământ menţionate anterior.
Pe lângă sfaturi despre cum să se comportare în caz de dezastre, copiii vor avea ocazia să vizioneze o parte din tehnica de intervenţie a inspectoratului, respectiv autospecialele de descarcerări grele, FRAP şi pirotehnică. Primii care vor primi vizita angajaţilor ISU Botoşani sunt elevii de la Şcoala Generală din comuna Roma.
În ziua de 28 februarie, pentru botoşănenii care doresc să afle o parte din tainele meseriei se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”. În aceeaşi zi, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Botoşani, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii realizate pe timpul acţiunilor de intervenţie ale personalului ISU Botoşani pentru salvarea/evacuarea persoanelor, animalelor şi bunurilor materiale din diferite situaţii de urgenţă generate de factorii de risc specifici zonei de competenţă.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Farmaciile nu mai vor contracte cu CAS
Încă nu se ştie dacă în acest an se mai acordă gratuit lapte praf
Pensii diminate prin poprire de la bănci
Membrii „Obştea Dracşani” vor să se urce pe clădirea Palatului Administrativ
Cristian Achiţei este considerat un tip habotnic
susţine social-demoratul Macaleţi
Locuitorii din Truşeşti primesc veşti bune
Baronul PSD-ist primar de Băluşeni este acuzat de fraudă
Buhăianu anunţă un mare scandal cu Vama de la Rădăuţi-Prut
a început vendeta între portocalii?
Incendii provocate de coşurile de fum necurăţate de funingine
Incendiu de vegetaţie uscată la Roma
De ce vine Joseph Biden la Chişinău?
Cabinetul lui Viktor Orban modifică legea presei din Ungaria
“Greva sexului” la moldoveni
România a demonstrat voinţa politică necesară continuîrii reformelor
Raportul CE dovedeşte că PDL si coaliţia de guvernământ trag în jos România
ICCJ: Dinu Patriciu va primi 50.000 de lei despăgubiri de la SRI
pentru că i-au fost ascultate ilegal telefoanele
Universitatea Craiova, evacuată din cantonament
Colectă naţională pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului
Fiica presupusului intermediar al şpăgii pentru şeful Vamii, angajată la cabinetul şefului Vămii
ANM: Sâmbătă şi duminică va ninge in toată ţara
Horoscop
Bancul zilei: Ginecologul şi afro-americana
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog