Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16393
De la 07 Ianuarie 2003
122876460

28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România

  • 27 February 2011, 23:00
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani sărbătoresc, pe 28 februarie 2011, 78 de ani de la înfiinţarea „Protecţiei Civile din România”.
Manifestările dedicate „Zilei Protecţiei Civile” au debutat în urmă cu o săptămână, când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a organizat mai multe activităţi de informare preventivă la Şcoala de Arte şi Meserii Roma, Grupul Şcolar din Flămânzi, Grupul Şcolar Vorona, Şcoala Generală Suliţa şi Grupul Şcolar Bucecea.
Cei aproximativ 1.500 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar au învăţat de la angajaţii I.S.U. Botoşani cum să se comporte înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă, fie că este vorba de cutremur, inundaţie sau incendiu.
Pirotehnicienii le-au prezentat reguli şi măsuri ce trebuie respectate la descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate de pe timpul conflictelor armate. Gazdele au avut ocazia să vizioneze şi trei dintre autospecialele de intervenţie ale inspectoratului (autospeciala de descarcerări grele, autospeciala FRAP şi autospeciala pirotehnică).
În ziua de 28 februarie, pentru botoşănenii care doresc să afle o parte din tainele meseriei de specialist în domeniul situaţiilor de urgenţă se va organiza „Ziua Porţilor Deschise, la subunităţile inspectoratului.
Tot luni, la ora 10.00, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Botoşani, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe timpul acţiunilor de intervenţie ale personalului ISU Botoşani pentru salvarea/evacuarea persoanelor, animalelor şi bunurilor materiale pe timpul situaţiilor de urgenţă generate de factorii de risc specifici zonei de competenţă.
Scurt istoric
„Protecţia Civilă din România” a luat fiinţă prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, sub denumirea de "apărare pasivă” având ca scop "să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”.
Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „a părare pasivă ” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.
Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
La cei 78 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre.
Co mpartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Replicile memorabile ale lui Gaddafi
Shakespeare, un mare dramaturg de origine arabăHamburgerul, amestec de libărci, şoareci şi broaşte cu care a fost distrus URSS
Statele arabe din regiunea Golfului reprezintă o prioritate pentru politica externă a României
Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti
deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare
Bancul zilei: Ierarhie bisericească
Horoscop
Sindicatul IMPACT Botoşani - felicitare 1 Martie
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani - felicitare de 1 Martie
Ioc bani pentru analize medicale
Sindicatele caută soluţii să asigure salariile celor din învăţământ
IŞJ desfiinţează din şcoli, dar cu mâna primarilor
Un nou curs de calculatoare gratuit la PSD Botoşani
Ministrul Funeriu îngrădeşte din drepturile cadrelor didactice
Paul Onişa, preşedinte al PC Botoşani cu acte în regulă
Din învăţăturile mitropolitului Teofan către botoşăneni
rostite ieri la biserica „Sfinţii Voievozi” Botoşani
Noul cod al muncii pune sindicatele la punct
crede senatorul botoşănean Daniel Humelnicu
Caricatura zilei: Ponta văzut ded UDMR
Dramă medicală
Fraude intelectuale
Ioan Rotundu
Şantaj cu forţe proaspete
Ioan Rotundu
21 de situaţii de urgenţă în mai puţin de 48 de ore
Ion Iliescu aniversează 81 de ani în 3 martie
tinereţea este o boală care trece
Barack Obama: Gaddafi trebuie să plece imediat
Italia a vândut Libiei armament în valoare de zeci de milioane de euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog