Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6881
De la 07 Ianuarie 2003
90452253

28 iunie – ziua tragediei naţionale româneşti

  • 28 June 2013, 23:00
Ziua de 28 iunie 1940 a devenit ziua cea mai neagră din istoria poporului român. Una dintre cele mai urâte pagini din istoria noastră milenară a fost scrisă atunci datorită conjuncturii internaţionale şi a incapacităţii de care au dat dovadă în ultimele secole urmaşii lui Petru I.
Situaţia Basarabiei a fost prevăzută într-un Protocol încă de la 23 august 1939, semnat de către J von Ribbentrop şi de către V.M. Molotov. Pactul dintre cele două şi-a arătat efectul devastator, iar urmările sale nefaste şi-au pus amprenta asupra viitorului ţării şi a populaţiei de origine română aflată în Bucovina, Basarabia şi Ţinutul Herţei.
Hoardele sovietice au invadat teritoril ţării. Bucovina, Basarabia şi Ţinutul Herţei au fost ocupate de comunismul ce a făcut sute de mii de victime. Tancurile şi katiuşele sovietice s-au revărsat peste pământul Ţării, călcând peste fiinţa naţională. Populaţia a cunoscut urgia, mânia şi atrocităţile săvârşite de către diavolul roşu.
Secătuiţi de lacrimi, abandonaţi, trădaţi, românii rămaşi în teritoriile ocupate au fost mânaţi din urmă cu knutul şi nagaika, cu lanţuri la picioare şi în vagoane destinate animalelor, în Siberia rece, asemenea inimii lui Stalin. Orice opoziţie sau împotrivire erau reduse la tăcere prin deportare sau prin împuşcare. Chipul NKVD-istului era plin de ură, având pe faţă înscris rânjetul morţii. Ciuma roşie lovea în copii, bătrâni şi femei.
Atrocităţilor săvârşite în acei ani le-au urmat şi altele, mărturie fiind bătrânii satelor pe care încă nu i-a chemat Dumnezeu, sau cimitirele localităţilor sau mai rău, unora rămânându-le oasele pe aiurea, nebeneficiind nici de cruce, nici de slujbe, mormintele lor rămânând neidentificate, chiar dacă ar dori cineva să-i plângă, n-ar avea unde.
Zia de 28 iunie, poate fi considerată Ziua Apocalipsei pentru întreaga suflare românească. Ca unelte ale crimei, ciuma roşie avea secera şi ciocanul, devenite din unelte creatoare, simbol al morţii aduse treptat în satele româneşti, în inima şi sufletul românilor.
Ziua de 28 iunie nu trebuie să rămână nereparată. După 72 de ani, în ciuda atrocităţilor şi minciunii propagate de către ocupanţi, nu s-a reuşit reducerea la tăcere a românilor. De acolo din Bucovina, Basarabia şi Herţa românii adevăraţi privesc cu încredere şi speranţă către patria mamă.
Geo Dărăbăneanu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Raţionamentul blondei
Italia: Un episcop a fost arestat
Prima ţară din lume care legalizează naşterea unui copil cu trei părinţi
Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă şi de la pierderi a trecut pe profit
Kazahstan propune să livreze gaze României
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Lunga vară fierbinte va fi rece politic
Ioan Rotundu
Botoşani: Cartea „alb㔠a administraţiei Portariuc
Ioan Rotundu
Alune americane
28 iunie – cea mai neagră zi din istoria Bucovinei şi Basarabiei
Vasile Tărâţeanu
Comunicat de presă Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă