Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
176
De la 07 Ianuarie 2003
85029620

650 de ani de la constituirea „statului moldovenesc”, o minciună politică comunistă

  • 26 February 2009, 23:00
Mai multi istorici basarabeni sustin ca sarbatorirea a 650 de ani de la constituirea statului moldovenesc este o speculatie politica, transmite Info Prim Neo, preluata de Romanian Global News.
Grupul de istorici condamna sirul de actiuni initiat de autoritatile comuniste de la Chisinau cu ocazia marcarii in 2009 a 650 de ani de la « constituirea statului moldovenesc ».
Acestia sustin ca ele nu-si au rostul, deoarece cifra este o speculatie politica, transmite Info-Prim Neo. Subiectul a fost dezbatut miercuri, 25 februarie in cadrul unei mese rotunde cu tema „650 de ani de la constituirea Tarii Moldovei: realitate si falsuri".
Presedintele Asociatiei Istoricilor din RM, Sergiu Musteata (foto), a declarat ca „Guvernul RM face o greseala atunci cand speculeaza pe marginea acestor date si incearca sa asigure o continuitate intre statalitatea Tarii Moldovei ca stat medieval si statalitatea Republicii Moldova". „Cautarea radacinilor istorice in statalitatea medievala nu are o justificare suficienta. RM ca stat contemporan isi are inceputurile la 1991. Nu putem sa vorbim despre o statalitate a acesteia cu radacini de 650 de ani", a spus Musteata.
Intrebat daca va face o adresare catre autoritati, acesta a spus: „actualmente nu cred ca avem cu cine discuta. Toata lumea este in campanie electorala si ar fi in zadar sa batem la usile care sunt inchise pentru noi".
Potrivit doctorului habilitat in istorie, profesorul universitar Pavel Parasca, „Moldova exista ca tara inainte de 1359. „Atunci s-a obtinut de fapt independenta Voivodatului Moldovei, si nu a avut loc intemeierea statului. Si daca sarbatorim 650 de ani de la intemeierea statului, asa cum ni se propune, inseamna ca noi comitem un fals istoric", a spus acesta.
Parasca considera ca „evenimentele planificate pentru acest scop au un pronuntat subtext politic - educarea moldovenismului primitiv". „Trebuie sa clarificam niste adevaruri istorice si sa nu ne lasam influentati de directivele care vin de sus si care au o intentie nesanatoasa de a bate stiinta istorica si constiinta etnica a moldovenilor pentru a-i face moldoveni puri, de parca n-ar avea nimic comun cu Romania", a declarat el.
Anul 2009 este consacrat sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc printr-un decret al presedintelui Vladimir Voronin. Autoritatile intentioneaza sa marcheze acest eveniment prin restaurari de monumente, conferinte si seminare, iar in institutiile de invatamant preuniversitar va fi introdus un curs de lectii cu tematica "Moldova - trecut si contemporaneitate". Se planifica si turnarea unui film artistic si a unor pelicule documentare privind evolutia istorica a statului moldovenesc.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Salutul meu şi al AGOREI ROMAGNA LATINA ,tuturor pentru Mărţişor!
Poliţia din Flămânzi presimte violenţe pe seama pământului
Cei din Primăria Frumuşica visează la milioanele de auro ale UE
Elevii din Prăjeni, pe cale de a deveni „sanitari ai mediului”
Un nou sezon “Parte de carte”
UDMR a certificat discriminarea în masă a românilor din Covasna
Atac grav al poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva libertăţii presei
Pentru prima dată Statul român îşi apără cu demnitate cetăţenii din afara lui
Comentariul comentariilor XL
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Gloabele lui Băsescu
Presa dorită de ieşeanul Nechita... la Botoşani
Oferă leafă de 1000 euro pe lună
Generozitatea Guvernului reabilitează termic blocurile
Invazia ţigărilor de peste Prut face ravagii
Bani pentru drumul de centură al Botoşanilor
Centru pentru minori delicvenţi
Cum cad capete la Botoşani şi se fac promovări la Iaşi
Ţâbuleac zice că încep să vină banii europeni primişi în campanie
Pentru că nu prea mai are călători, CFR-ul rămâne nereclamat
Medicii de familie nu ajută pacienţii în programarea la consultaţii
Guvernul Boc i-a mai umilit din nou pe profesori
E.ON Gaz tot a reuşit să ne bage pe gât detectoarele de gaze
Ca să ia banii, Fiscul şi-a prelungit programul
Cruntă răzbunare sexuală pentru moartea unei broaşte
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă