Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12831
De la 07 Ianuarie 2003
78440383
73 de ani de neuitare!

73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost ucişi cu bestialitate în Nordul Bucovinei

  • 1 April 2014, 23:00
În România, ziua de 1 aprilie a fost instituită Zi Națională, de "cinstire a memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie", de către Parlamentul României, prin Legea nr. 68/10 mai 2011, transmite Romanian Global News.
Ca urmare a ultimatumului primit la 28 iunie 1940 din partea Uniunii Sovietice, România a fost obligată să cedeze Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi partea de nord a Bucovinei. La 1 aprilie 1941, câteva mii de locuitori ai satelor românești de pe valea Siretului (Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni), purtând în faţă icoane, prapuri şi cruci din cetină, au format o coloană şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă, încercând să se refugieze din teritoriul ocupat de ruși în România.
Așteptați de trupe de grăniceri sovietice, aceștia au fost împușcați sau spintecați cu săbiile de către grănicerii sovietici și aruncați în gropi comune, peste care s-a turnat var stins. Supravieţuitorii au fost urmăriţi şi tăiați cu sabiile de ruși.
După masacrul denumit și ,,Katynul românesc" a fost declanşată o amplă operațiune de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan. 1 aprilie 1941. O zi tragica, o pagina lipsa in manualele de istorie a romanilor. Cateva mii de locuitori din Bucovina de Nord au pornit spre granita arbitrar trasata de penita lui Stalin, dar drumul lor s-a transformat intr-un calvar. Niciunul nu a mai ajuns la destinatie. O rana a ramas deschisa: crimele de la Fantana Alba.
Ilie Popescu: "Tata a fost arestat in '41, nu departe de Fantana Alba. Cand a vazut ca se trage cu mitralierele a fugit, dar n-a fugit departe, ca la un moment dat grenicerii l-au prins. Si l-au dus acolo la Hliboca, l-au aruncat, l-or batut, l-or mai chinuit cat l-or mai chinuit.. Au fost prinsi 22 de persoane care s-au considerat ca au organizat Revolutia pe malurile Siretului si pe tata, era primul pe lista, primul, chipurile ca a condus revolutia din 41. Eu pana azi nu cred ca a fost asa ceva..."
Gheorghe Holovati: "Bastoi", stai! S-a uitat lumea, ca uite, ce facem, uite ca ne someaza...Nu exista sa fie nici un pericol, nu poate sa traga. Aici sunt mii de oameni, nu exista pe globul pamantului asa ceva cand ai multime de mii de oameni sa traga in noi. Ei te someaza, daca stai, stai, daca nu, nu. Numa o facut un semnal cu un drapel rosu, cand a facut semnalul ala au inceput mitralierele, am ramas incremeniti asa. Iesea flacara dintr'insa...de acolo si de acolo si de acolo...Vai de mine si de mine....o inceput lumea sa tipe. Dar in timp ce tipa de spaima, o inceput sa tipe si de gloante ca o inceput sa iasa sangele de acolo. Unul tipa, jos, culcati la pamant... Unii s-au culcat, altii fugeau..."
La 23 august 1939 se semneaza pactul de neagresiune germano-sovietic cunoscut ca Pactul Ribbentrop-Molotov, in fapt impartirea sferelor de influenta in Europa de Est. Pactul era insotit de un protocol aditional secret in care la punctul 3, "se atrage atentia de catre partea sovietica a interesului sau pentru Basarabia", iar partea germana "isi declara totalul sau dezinteres politic fata de aceasta zona". De aici si pana la invazie nu a mai fost decat un pas.
Pentru a urmări dramele românilor de la Fântâna Albă vedeți aici documentarul excepțional realizat de PTO TV în cadrul emisiunii "România te iubesc" Eugen Tomac a solicitat înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă
Deputatul Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară a cerut astăzi Parlamentului României înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă din data de 1 aprilie a anului 1941. Într-o declaraţie susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Tomac a cerut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a face dreptate celor peste 3000 de români omorâţi fără vină de către soldaţii sovietici la câţiva kilometri de graniţa românească. Găsiţi în continuare declaraţia integrală a preşedintelui Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, susţinută astăzi în faţa parlamentarilor români, la împlinirea a 73 de ani de la tragicul eveniment:
„Demersul politic pe care îl supun astăzi atenţiei dumneavoastră îşi propune să ne readucă în memorie evenimentele sângeroase din primăvara anului 1941. Atunci, în ziua de 1 aprilie, peste 3000 de români din nordul Bucovinei, refuzând să devină cetăţeni sovietici, au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în ţara-mamă. Au sfârşit, însă, în urma unui complot macabru premeditat, sub focul continuu al gloanţelor sovietice.
Pădurea de la Fântâna Albă păstrează şi astăzi amintirea morţii a peste 3000 de români a căror singură vină a fost dorinţa de se reîntoarce acasă. S-au scurs 73 de ani de atunci, iar noi încă nu cunoaştem cel puţin numărul exact al victimelor sau al urmaşilor acestora.
Este obligaţia statului român să elucideze această crimă odioasă şi să dezvăluie numele celor care au ordonat acea vărsare de sânge nevinovat. Înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă este, în acest sens, cea mai eficientă metodă de a iniţia dialogul cu statele care deţin informaţii şi ne pot ajuta în aflarea adevărului. Îi îndemn, aşadar, pe colegii mei din majoritatea parlamentară să dea dovadă de responsabilitate şi să susţină reparaţia morală faţă de cei peste 3000 de cetăţeni ai săi, căzuţi în numele dreptăţii poporului român.
De 4 ani, ziua de 1 aprilie este, în mod oficial, Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. În curtea Mănăstirii Putna, se înalţă şi o troiţă în amintirea lor.
Dumnezeu să-i aibă în pază!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Pască cu brânză
Bancul zilei: Nevasta ghinionistă
Un copil roman in vârstă de 11 ani este printre cei mai inteligenţi oameni din Marea Britanie
el are un IQ mai mare decât Einstein
Proiect de lege ce prevede ca taxa radio-tv să fie plătită doar de abonaţii
Trei alpinişti vor să devină cei mai tineri români care urcă pe Everest
NATO vrea exerciţi militare comune cu Republica Moldova, Armenia ş Azerbaidjan
NATO nu poate confirma căRusia îşretrage trupele de la graniţ cu Ucraina
SUA vor sa suplimenteze numărul de militari americani de pe teritoriul României cu 600 de soldaţi
Supra-acciza de 7 eurocenţi aduce România în rândul ţărilor cu cei mai scumpi carburanţi
.Alune americane
Forţa civică Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani/Darabani: Suferinţele pascale ale preotului Virgil Buhăianu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă