Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3301
De la 07 Ianuarie 2003
122888950

A cântat Codruţa, dar a câştigat Cătălina

  • 8 February 2008, 23:00
Aseară, urmărind emisiunea „Vreau să fiu vedetă”, m-am simţit mai moldovean ca oricând şi botoşănean ca niciodată. Dorohoianca noastră, Codruţa Bianca Barariu a câştigat concursul, mergând în finala mare. Am râs de bucurie cu un ochi, dar am plâns cu celălalt. Am plâns pentru că sorţii concursului au fost nedrepţi cu noi, moldovenii. Codruţa a câştiga învingând o altă moldoveancă din Trâgu Neamţ, la fel de talentată ca şi ea. Dacă Codruţa Bianca a cântat muzică uşoară, Ana Dragu, marea învinsă, a cântat şi încântat întreaga ţară cu un cântec vechi moldovenesc, cu mult mai vechi decât bundiţa sa ce împlinise o sută de ani.
Codruţa Bianca a dovedit că este posesoarea unui mare talent. Vocea curată, sensibilă, expresivă s-a armonizat perfect cu fizionomia şi trupul său de copilă firavă, gingaşă, delicată şi cu un aer plin de demnitate dar în acelaşi timp şi de bună cuviinţă. Am văzut aseară în Codruţa Bianca reîncarnarea de peste veacuri a Cătălinei, acea fiinţă pământeană palidă şi plăpândă care l-a inspirat pe Eminescu şi i-a adus nemurirea cu poezia „Luceafărul”. Sunt convins că şi Codruţa va fi un „Luceafăr” botoşănean, dar unul al cântecului.
Învinsa, Ana Dragu, este o moldoveancă ieşită din romanele istorice ale lui Sadoveanu. Este opusul Codruţei. Plină şi sănătoasă la trup, aşa cum numai moldovencele sunt, îmbujorată şi energică, zâmbăreaţă foc, îmbrăcată într-un costum popular vechi de o sută de ani, Ana a cântat ca o privighetoare. Ana este simbolul acelei moldovence sănătoasă şi plină de viaţă care a dăruit Moldovei oşteni voinici şi aprigi în luptă, şi pe care i-a crescut cântându-le cu multă veselei în vreme de linişte sau doinind cu multă durere şi jale adâncă după cei pieriţi pe câmpurile de bătălie.
Juriul s-a aflat în mare dilemă. Întrucât ambele moldovence obţinuseră punctajul maxim, adică nu mai note de zece, a trebuit ca în final să desemneze o singură câştigătoare. Iar după îndelungi consultări, cunoscutul cântăreţ moldovean Mihai Trăistariu, membru al juriului, a rostit numele Codruţei. Mama sa, aflată în sală, a izbucnit în plâns. Sora sa plângea în culise, iar Codruţa lăcrima de bucurie sub ploaia de baloane colorate care-i marcau începutul celebrităţii. Urmăresc această emisiune de la introducerea ei în grila postului de televiziune Antenei 1. Am observat că cele mai multe talente vin din zona Moldovei. Şi am mai observat că cei mai talentaţi copii provin din familii sărace, a căror părinţi suportă mari greutăţi şi-şi rup bucăţica de la gură, numai să-şi vadă copilul realizat.
Părinţii Codruţei stau în Dorohoi, într-un spaţiu cu chirie. Şi-au pierdut apartamentul la Caritas. Veniturile lunare sunt mici şi abia acoperă nevoile familiei. Codruţa are probleme de sănătate, o migrenă rebelă căpătată pe fondul emoţiilor. Se tratează la Iaşi, ceea ce înseamnă altă cheltuială. Periodic trebuie să vină la Botoşani, la Şcoala de Arte, pentru a primi lecţii de canto.
Şi, apropo, de pregătirea ce-o urmează. Aseară, în desfăşurarea concursului, nimeni n-a rostit numele celei mai importante persoane, care a avut şi încă mai are rolul principal în formarea Codruţei ca viitoare cântăreaţă de muzică uşoară. Mă refer la profesoara Maria Cojocariu (foto cu Codruţa) din cadrul Şcolii de Arte Botoşani, care se ocupă de pregătirea Codruţei. În opinia mea, aseară n-a câştigat Codruţa. A câştigat spiritul lui Eminescu, prin nemuritoarea Cătălină ce noi o numim astăzi Codruţa Bianca. Astăzi trebuia să închei serialul cu Tatarcan şi ai lui mafioţi. L-am retras pentru luni, scriind acest micro-reportaj, impresionat de ce pot fi în stare moldovencele noastre. Sunt mândru că-s moldovean, dar mai ales că-s botoşănean ce l-a avut strămoş cultural pe Eminescu. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TELE’M Botoşani
Alocaţiile de stat pentru elevi încurcate la plată
Au murit mai puţini nou născuţi
„Zâmbete de primăvară”
S-a supărat pe Huţuleac, nu pe infirmierele insolente şi servicii proaste
Mai întâi l-a scuipat, apoi l-a şters grijuliu
Arabul medic Raed Arafat a băgat spaima în Oprişanu
Ţiprigan trimite bezele de pace noului inspector general al IŞJ
Sindicat nerecunoscut de patron
Întâlnire liberală de prim rang, la Botoşani
Ghiorghiţă îl sfătuieşte pe prefect să iasă pe uşa din faţă
PDL-iştii simt furnicături la câţi bani şi-a propus PSD-ul să cheltuiască
Se doreşte epurarea listei cetăţenilor de onoare ai Botoşanilor
Se anunţă controale la salubrizarea cursurilor de apă
Câmpanu nu mai dă cu penalul peste Huţuleac
Somaţie liberală către democrata Huţuleac
Peremiştii zoriţi de la centru
Horoscop
Comentariul comentariilor (XLVI)
(Ioan Rotundu)
Răspunsul gorilei
Chef mare la primărie
(Cârcotaşul)
Oportunitate de afacere... fără datorii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog