Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11745
De la 07 Ianuarie 2003
122897394

A doua lege a justitiei - proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciara

  • - a fost votata de Senat si merge la promulgare. Urmeaza a treia lege
  • 20 December 2017, 23:00
Proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, al doilea din pachetul legilor justitiei, a fost adoptat marti de Senat si merge la promulgare. Plenul Senatului nu a modificat deloc proiectul fata de forma in care a trecut de comisia speciala parlamentara. Cea mai importanta prevedere a acestui proiect este infiintarea, in cadrul Parchetului General, a Sectiei speciale privind infractiunile din justitiei, care va investiga toate infractiunile comise de magistrati si care va fi condusa de un procuror-sef numit si revocat in functie de CSM, nu de presedintele Romaniei.
Spre deosebire de sedinta de plen de marti, cand s-a dezbatut si votat prima lege, Statutul magistratilor, senatorul PSD Serban Nicolae nu si-a mai sustinut in plen amendamentele respinse.
Toate amendamentele sustinute de cei de la PNL si USR au fost respinse la vot in plen.
Si astazi, cei de la USR au facut un proteste in plen, unde au venit din nou cu "palmele" de protest pe care scrie "Toti pentru justitie" si, la fel, ca ieri, au proiectat imagini cu protestele de strada si ale magistratilor, pe un proiector improvizat in fata salii. Pe unul dintre mesaje scria "Va mai amintiti de cazul procurorului Panait?"
Alte prevederi importante din legea 304:
* DNA poate infiinta sectii teritoriale doar cu avizul Sectiei de procurori a CSM
* S-a crescut vechime pentru DNA si DIICOT - 8 ani
* In cadrul concursului de intrare in DNA procurorilor li se vor verifica 5 rechizitorii aleatorii din ultimii 5 ani de activitate
* Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. se adauga "netemeinice"
* S-a stabilit un termen maximal pentru redactarea hotararilor judecatoresti. Astfel:
(1) Hotărârile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire în condiţiile legii.
(2) Hotărârile judecătoreşti pot fi desfiinţate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege şi exercitate conform dispoziţiilor legale.
(3) Hotararile judecatoresti trebuie redactate in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii. In cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile de cel mult doua ori.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Texte Adrian Duicu, fost presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, condamnat la un an si sase luni inchisoare cu suspendare
Consiliul Investitorilor Straini, declaratie dura:
Sunt incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna/ Renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative va face imposibila aderarea Romaniei la OCDE
PNL a contestat la CCR modificarea legii ANI,
prin care inceteaza interdictiile aplicate parlamentarilor pana in 2013
Patronii din IT: Varianta Guvernului cu ajutoarele de stat nu este posibilă
Modificarile la legislatia penala care au scos magistratii in strada,
dezbatute in Comisia lui Iordache/ Ministerul Justitiei a trimis propunerea prin care se inlocuieste sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau indicii temeinice" in tot Codul de procedura penala
Bancul zilei: Logică juridică
Horoscopul zilei de 20.12.2017
Iohannis: Exista un risc evident de activare a articolului 7 in cazul Romaniei, ca in cazul Poloniei,
daca legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile de acum
Posibilul as din mâneca preşedintelui Iohannis
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog