Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23309
De la 07 Ianuarie 2003
122908958

A murit Nelson Mandela, "părintele naţiunii" sud-africane

  • 6 December 2013, 23:00
Nelson Mandela, eroul luptei anti-apartheid, a incetat din viata joi, la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, in direct la televiziunea publica. Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, avea 95 de ani.
Nelson Mandela "s-a stins", a declarat Zuma, inainte de a aduce un lung omagiu fostului presedinte sud-african, relateaza AFP. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adaugat el, anuntand ca drapelele vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare.
Anterior, televiziunea publica informase ca presedintele sud-african Jacob Zuma se va adresa in scurt timp natiunii cu privire la "o problema de importanta nationala". Nelson Mandela era ingrijit la domiciliu din 1 septembrie, de o echipa de 22 de medici, dupa ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infectie pulmonara.
Problemele pulmonare ale lui Madiba (numele de trib al liderului care a condus campania impotriva apartheidului) au fost probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate in timpul detentiei din insula-inchisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani in care a fost inchis.
Biografie
Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918. Vorbitor al limbii xhosa, tragandu-se din familia regala a tribului Thembu, Mandela a urmat cursurile Universitatii Fort Hare si ale Universitatii din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.
Traind in Johannesburg, el s-a implicat in politica anti-colonialista, devenind membru al Congresului National African si fiind unul dintre intemeietorii African National Congress Youth League, organizatia de tineret a partidului. Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului National, care a inceput aplicarea apartheidului.
Mandela a dobandit notorietate in 1952, in cadrul asa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o initiativa pasnica de nesupunere civila. In 1953, a devenit conducatorul organizatiei partidului in regiunea Transvaal, functie in care a supervizat conferinta Congress of the People din 1955, in cadrul careia s-a format o coalitie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul in frunte. Lucrand intre timp ca avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revolta. Alaturi de conducerea partidului, a fost judecat intre 1956 si 1961 pentru tradare, insa nu a fost condamnat.
Desi fusese initial un adept al opozitiei pasnice, si-a revizuit pozitia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, factiunea armata a Congresului National African, care este responsabila pentru un numar de atacuri cu bomba impotriva guvernului. Arestat in 1962, a fost condamnat pe viata la 12 iunie 1964, fiind eliberat dupa 27 de ani de inchisoare, la 11 februarie 1990, in urma unei campanii internationale de lobby pentru cauza sa.
Ulterior, a devenit presedinte al Congresului National African (ANC) si si-a publicat autobiografia. A condus negocieri cu presedintele in functie F.W. de Klerk pentru abolirea apartheid-ului si organizarea alegerilor multi-rasiale libere in 1994, pe care le-a castigat, devenind primul presedinte de culoare in Africa de Sud.
In ciuda faptului ca a fost o figura controversata de-a lungul intregii sale vieti - criticii de dreapta l-au denuntat drept terorist si simpatizant comunist - a primit peste 250 de premii internationale pentru pozitia sa in privinta colonialismului si discriminarii.
Intre ele: Premiul Nobel pentru Pace, Presidential Medal of Freedom si Ordinul Lenin. Mandela a primit Premiul Nobel in 1993 impreuna cu predecesorul sau la functia de presedinte al tarii, Frederik Willem de Klerk. (Sursa: Wikipedia)
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Concursul ,,IUDAICA" la Ştefăneşti
Românii din Ucraina ţinuţi departe de cetăţenia română
Concert de colinzi la Teatrul „Eminescu” Botoşani
Când reprezentanţii statului român îi iau pe cetăţeni la bătaie…
“Trădarea de ţară ne omoară!
Este cadoul lui Băsescu; o să port şi crucea asta
Mai multe ONG-uri internaţionale cer Canadei să nu mai susţină proiectul minier de la Roşia Montana
Marian Lupu cere referendum pentru stabilirea limbii oficiale a tarii
Sediul Partidului Liberal a fost vandalizat. Mesajul transmis: 'Noi suntem moldoveni, noi vorbim limba moldoveneasca'
Vremea se va răci uşor în cea mai mare parte a ţăril
Premierul Ponta a fost huiduit la Cluj-Napoca
de un grup care se opune proiectului Roşia Montana
Oficiali de la Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au discutat cu seful ANI
Guvernul sesizează DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului cu Bechtel
sunt vizaţi miniştrii Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu, Monica Macovei şi Radu Berceanu
Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin au discutat despre un "parteneriat strategic" intre Ucraina şi Rusia
Procurorii DNA cer 9 ani de închisoare pentru Dan Diaconescu în dosarul de şantaj
Gastronomie: Ciorbă de legume cu afumătură
Bancul zilei: Taxa pe distracţie
Uvertura Mall: Filmele săptămânii 6 - 12 decembrie 2013
Botoşani: Târgul produselor tradiţionale, anemic precum primarul
Ioan Rotundu
Ziua Internaţională a Voluntarilor, sărbătorită cu târg ONG şi distincţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog