Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23423
De la 07 Ianuarie 2003
122883490

A scăzut valul romanilor către Italia

  • paradoxal, românii sunt una dintre cele mai paşnice comunităţi
  • 28 October 2010, 23:00
Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, numarul romanilor din Italia a inregistrat o scadere usoara, stabilindu-se putin sub 900.000. Mai precis, ultimele estimari statistice prezentate miercuri in Raportul Caritas Migrantes arata ca in Italia traiesc oficial 887.763 de romani, desi estimarea este de circa un milion de persoane.
La inceputul anului, Caritas preconiza o cifra de circa 1.200.000 de romani, pornind de la datele de referinta publicate de ISTAT (Institutul Italian de Statistica) si anume 953.000 de conationali inscrisi la Evidenta Populatiei.
Raportul prezentat miercuri mai arata ca romanii, contrar stereotipurilor, alcatuiesc una din cele mai pasnice comunitati, cu un indice al plangerilor penale raportat la numarul total de persoane inferior mediei nationale.
Doar 2.000 de romani au obtinut cetatenia in 2009
Romanii se mentin pe primul loc in clasamentul comunitatilor de straini prezente pe teritoriul italian, urmati la mare distanta de albanezi si marocani, care au fiecare in jur de 450.000 de reprezentanti.
Daca in 2006 romanii care locuiau legal in Italia erau circa 270.000 (12% din totalul imigrantilor), odata cu aderarea Romaniei la UE numarul a crescut intr-un ritm sustinut, ajungand pana la un maxim de 935.000 in 2009, adica o cincime din cei 4.200.000 de straini stabiliti in Peninsula.
Desi romanii din Italia sunt de doua ori mai numerosi decat albanezii sau marocanii, conationalii nostri se situeaza abia pe locul trei la numarul de cetatenii acordate de guvernul italian. Astfel, in 2009, doar 2.032 de romani au devenit cetateni italieni.
Romanii din Italia, o comunitate linistita
In ceea ce priveste existenta numeroaselor stereotipuri legate de delincventa romanilor din Peninsula, volumul Caritas a aratat clar ca “nu exista un raport direct intre prezenta stranilor in Italia si cresterea numarului de plangeri penale”. Raportul citeaza o analiza facuta de Consiliul National al Economiei (CNEL) cu privire la perioada 2005-2008. Pornind de la consideratia ca in Italia exista o plangere penala la fiecare 22 de persoane, CNEL a aratat care dintre comunitatile de straini din Italia pot fi considerate mai “linistite”; adica ce nationalitate are un numar inferior de plangeri raportat la nivelul standard.
Rezultatul analizelor este surprinzator: romanii ar avea un nivel de delincventa inferior celui general (-6,5%). “Este adevarat ca, in perioada 2005-2008, numarul plangerilor impotriva romanilor a crescut cu 32,5%, dar in aceeasi perioada numarul romanilor care s-au stabilit legal in Italia a crescut de aproape trei ori”, se citeaza in Raport.
32.000 de firme romanesti
Un alt aspect fundamental analizat de Dosarul Caritas: relevanta strainilor in dezvoltarea economica a Italiei. In 2009, in ciuda crizei economice, s-a inregistrat o crestere a numarului de firme deschise de romani. Numarul intreprinzatorilor a crescut cu 15% fata de anul trecut, ajungand la un total de 32.452, pe al doilea loc dupa comunitatea de marocani.
Cele mai multe firme deschise de romani se regasesc in domeniul constructiilor si al serviciilor. Tot in constructii se inregistreaza si cele mai multe accidente la locul de munca printre romani. Anul trecut, aproape 18.500 de romani au cazut victime unor accidente in timpul programului de lucru, dintre care 44 de cazuri au fost mortale.
Despre romanii din Italia, conform ultimului Raport Caritas, am vorbit cu unul din principalii coordonatori ai studiului, profesorul Antonio Ricci (foto), care ne-a declarat:
“Este adevarat, numarul romanilor in Italia pare sa se fi stabilizat la circa un milion de persoane. In ultima perioada, romanii au intrat intr-un fel de penumbra mediatica, asa cum s-a intamplat cu albanezii inaintea lor. Tot mai putin se vorbeste despre romani ca protagonisti ai unor episoade negative. Este un semn bun, comunitatea de romani se integreaza in tacere, mai ales prin munca.
Romanii sunt din ce in ce mai apreciati si tot mai multi italieni isi dau seama ca stereotipurile negative legate de comunitate sunt false. Este ca un fel de revolutie care are loc de jos in sus. Desigur, multi romani au avut de suferit in urma crizei, atat in Romania cat si in Italia. In acelasi timp, romanii nu sunt pe deplin integrati, spre exemplu la nivel politic. Si nu lipsesc cazuri de discriminare, cateva dintre ele denuntate la UNAR (Biroul Antidiscriminare Rasiala al Guvernului). Dar, incetul cu incetul, asistam la o schimbare a imaginii romanilor din Italia si sunt sigur ca rezultatele concrete, pozitive, nu vor intarzia sa apara.”
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cursuri de specializare oferite gratuit de PSD
Bancul zilei: Boc şi profesorul
Romanii au ajuns cea mai numeroasa minoritate din Italia
PCRM ar putea fi exclus din cursa electorală
FMI va forţa instituţiile Statului să îşi asume poziţii clare
Ministerul de Finanţe nici nu a contrasemnat Ordonanţa 50, spunând că nu-i interesează
Ambasadorul Marii Britanii: "Mica reformă" din justiţie va avea un "mare impact"
Oamenii de ştiinţă au descoperit "gena liberală"
China a trecut în fruntea clasamentului celor mai rapide supercomputere
Apel al sindicatelor la toţi lucrătorii să întrerupă activitatea luni
Victor Ponta a dat undă verde pentru susţinerea moţiunii PNL
Ponta: M-au convins colegii mei din Ardeal să susţinem moţiunea
Băsescu a promis FMI că nu promulga legile privind TVA i neimpozitarea pensiilor
Ca să ţinem deficitul sub control, în ultimele luni nu s-au mai plătit facturi
Cum vor fi verificate preţurile din magazine printr-un portal
care costă peste 13 milioane de lei
Noul şef al Camerei Agricole Botoşani a luat doar nota trei
el a fost impus de consilierii liberali şi social. - democraţipoliticul mai puternic decât nota la examen
Gâlceavă între două gaiţe: Lupaşcu şi Macovei
pe banii consiliului judeţean, adică a contribuabililor
Premiul Naţional „Nicolae Iorga” va fi de 4000 de lei
A fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Noi reguli pentru numirea managerilor unităţilor de cultură
Botoşănenii cu suflet sunt aşteptaţi să adopte un câine
doar luna asta au gratuitate
Vvo demara lucrările pentru amenajarea noii gropi de gunoi
Plimbare cu barca în Parcul Mihai Eminescu taxată la minute
Oficial, astăzi se inaugurează magistrala de gaz Botoşani-Hârlău
HSR - motiv de scandal între primarul Flutur şi consilierii locali
acesta a cerut să consilierilor să îşi asume votul nerăbdător de acum 4 ani, cu privire la înfiinţarea HSR
Dascălii botoşăneni n-au avut curajul de a protesta
Angajaţii de la CAS nu se dau reduşi la număr
Profesorii îşi vor lua adio şi de la decontarea cheltuielilor cu naveta
Vrem, nu vrem, ne vom supune Legii educaţiei
Secretul puterii HSR
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog