Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
17396
De la 07 Ianuarie 2003
70512848

A trecut un an de când bădia Ursache a plecat să cânte la îngeri

  • 29 July 2008, 23:00
Nu am crezut nici un moment că spectacolul aniversar desfăşurat într-o zi de duminică, 14 aprilie 2007, în curtea Şcolii Generale Vlădeni Deal, cu o zi înaintea împlinirii venerabilei vârste de 88 de ani, va fi ultimul în care voi avea ocazia să îl văd în viaţă şi să îl ascult cântând pe scenă pe Vasile Ursache, inegalabilul instrumentist şi interpret popular din zonă, omul căruia Orchestra “Rapsozii Botoşanilor” şi Taraful “Doina Holmului” îi datorează o mare parte din repertoriu.
Trei luni mai târziu, bădia Vasile Ursache urca la îngeri, să le cânte doina moldovenească şi să bucure imensitatea cerurilor cu trilurile cântecelor populare româneşti. Deoarece, acum câteva zile s-a împlinit un an de la trecerea în veşnicie a celei mai pregnante personalităţi din istoria comunei Frumuşica, vom relua câteva fragmente din reportajul realizat la ora decesului său, ca o respectoasă aducere aminte a vieţii şi carierei remarcabilului rapsod.

Pedepsit să cânte la vioară
Născut la 15 aprilie 1919 în satul Vlădeni Deal din comuna Frumuşica, Vasile Ursache a urmat primele şapte clase primare în sat. Lucrul care l-a atras însă toată viaţa, mai puternic decât şcoala, mai mult ca orice tentaţie lumească, a fost studiul viorii şi a cobzei, a muzicii populare instrumentale în general. “Într-o zi, nefiind nimeni acasă, a luat vioara unchiului său, a legat-o cu o sfoară şi a târât-o prin curte, până când a făcut-o praf. Păgubitul l-a privit în ochi, a întins ameninţător un deget spre el, şi l-a condamnat pe viaţă: fiind că ai stricat o vioară, ai să înveţi să cânţi la vioară! Şi aşa a fost. A progresat extraordinar de repede, era copilul minune al localităţii şi pe la vârsta de 7 ani îi uluia pe toţi cu îndemânarea sa. Problema era că trebuia urcat pe masă, pentru că altfel nu îl vedeau ţăranii”, îşi aminteşte astăzi Mitică Ursache, feciorul cel mare.

Instrument construit “după ureche” în lagăr, la ruşi
În anul 1941, tânărul de doar 22 de ani a fost îmbrăcat în haine militare şi trimis să lupte într-un război care nu era al său şi pe care nimeni din cei pe care îi cunoştea, nu îl dorise. După un an şi jumătate de instrucţie a ajuns pe front unde, după ce a participat la numeroase victorii şi înfrângeri ale armatei române, a căzut prizonier, la ruşi.
La ultimul spectacol cu public al vieţii sale, înconjurat cu dragoste de cei patru copii ai săi, de nepoţi şi de localnici, bădia Ursache povestea cu haz, între două pahare de ţuică de Rădeni şi un cântecel pe vioară, că întâmplările care l-au marcat cel mai puternic au fost cele petrecute în armată. “Tot timpul muzica a fost cea care mi-a rămas în suflet! Cu muzica am câştigat bani şi cinste mare şi chiar în Basarabia, unde am fost prizonier la ruşi, am făcut un taraf de săreau maghiarii şi nemţii în picioare numai cum auzeau un început de cântec”, îşi amintea interpretul. Ceea ce nu ne-a spus atunci, dar am aflat ulterior, a fost faptul că, în lagăr fiind, şi-a construit vioara cu mâna lui, fără scule adecvate, cu materiale improvizate, iar instrumentul care a ieşit i-a impresionat puternic chiar şi pe torţionarii păzitorii săi, care îl lăudau în stânga şi în dreapta.

Taraf cu ţambal şi chitară la SMT-ul local
Cel care pentru Frumuşica va rămâne întotdeauna „bădia Ursache”, a stat în lagăr până în anul 1948, iar când a ajuns din nou pe meleagurile natale unde, slăbit şi vizibil maturizat, s-a aşezat imediat la casa lui. În 1950 s-a căsătorit cu Ecaterina şi nu după mult timp i-au venit pe lume primii copii, Mitică în 1951 şi Violerta în 1953. I-au urmat Laurenţiu în 1967 şi Luminiţa în 1969, pentru a completa zestrea unei familii de excepţie din sat. “Primul lucru pe care l-a făcut după ce s-a întors acasă a fost să înfiinţeze un taraf care, lucru mare pentru acele vremuri, avea în componenţă chitară şi mandolină, în afară de vioară, tobă şi ţambal. Taraful funcţiona în cadrul SMT-ului, la care lucra ca sculer matriţer. Cânta în toată zona, la nunţi, spectacole, petreceri,talentul său de lăutar adevărat, depăşind în scurt timp graniţele judeţului. După ce a câştigat un mare concurs la Bucureşti, a primit invitaşţia să rămână în capitală, să cânte cu Ansamblul Doina al Armatei, mi se pare. A refuzat ca să vină aici, la ţară, fără să se gândească că acest lucru i-ar putea schimba toată viaţa”, ne-a mai povestit fiul rapsodului.
Luminiţa Ursache şi-a amintit şi ea cu nostalgie de vremurile când maestrul era regele nunţilor locale. “Marea mea plăcere, când venea de la nunţi, era să strâng banii, care se risipeau peste tot prin casă atunci când îşi descheia haina, unde fuseseră introduşi de nuntaşi, să-i netezesc şi să-i aranjez după dimensiuni şi valoare”, îşi aminteşte fata bădiţei Ursache.

Instrumentist şi dirijor al “Rapsozilor”
Datorită meritelor sale excepţionale, muzicianul a fost cooptat, în anul 1970, în orchestra Rapsozii Botoşanilor, alături de care a rămas până la pensionare, în anul 1981. De la suceveanca Violeta Ursache, cealaltă fiică a maestrului, solistă care a cântat ani de zile împreună cu tatăl său, am aflat că Vasile Ursache a şi “dirijat în câteva spectacole formaţia Rapsozilor, după ce regretatul Costel Moisa s-a retras de pe scenă”, cu puţin timp înainte de a fi cooptat dirijorul actual, Ioan Cobâlă.
Prezent la Frumuşica pe 14 aprilie anul trecut, unde a susţinut, fără să ştie, ultimul spectacol alături de bădia Ursache, Ioan Cobâlă, dirijorul orchestrei Rapsozii Botoşanilor, şi-a amintit de fructuoasa colaborare cu acesta. “Sunt aproape 26 de ani de când bădia Vasile Ursache s-a pensionat, după 10 ani petrecuţi alături de orchestra Rapsozii Botoşanilor, chiar eu fiind cel care i-a înmânat pălăria şi bastonul. Dincolo de faptul că a fost unul din marii lăutari ai zonei, extrem de important este faptul că s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentaţi culegători de folclor din judeţ. Bădia Vasile Ursache a fost sursa care a alimentat cu material folcloric, ani de-a rândul, repertoriul Rapsozilor. A fost un om deosebit, ca mai toţi colegii săi de orchestră, de altfel, şi nu a întârziat niciodată la vreo repetiţie”, declara în primăvară, extrem de emoţionat, maestrul Cobâlă.

Cu cobza şi vioara printre fiordurile norvegiene
Apreciat deopotrivă pentru taraful de cobze înfiinţat cu copiii din Frumuşica, bădia Ursache s-a arătat permanent preocupat, mai ales în cea de-a doua parte a avieţii, de folclorul local. A cules, a aranjat şi a introdus în repertoriul formaţiilor cu care a cântat nenumărate cântece populare care se interpretează şi azi.
Ultima sa mare participare la un festival folcloric, a fost cea de la Craiova din anul 2002, la Festivalul Naţional “Marin Chisăr”, unde a cântat împreună cu Laura Lavric. A cântat în mai toate ţările din jur, iar în aprilie 2005, la invitaţia unei turiste scandinave care a rămas impresionată de talentul său, a susţinut, în localitatea norvegiană Bergen, câteva spectacole într-un club folcloric european, acompaniat la acordeon de fiul său Mitică.
În noaptea de 24/25 iulie 2007 cortina a căzut după ultimul act al vieţii sale. Numele bădiei Vasile Ursache a devenit legendă şi de acum încolo doar de cei pe care i-a format şi pe care i-a iubit mai depinde perenitatea numelui său. (B.P.F.)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Căsătoria cu probleme
Televiziunile au încălcat dreptul la viaţa privată al profesoarei din Zalău
Creditele pentru silicoane sau cum să îţi pierzi casa prosteşte
Protest faţă de ucrainizarea şcolilor minorităţilor naţionale în Ucraina
Bucureştiul şi Chişinăul acuză Ucraina că provoacă deversări controlate
Telemadrid – pe urmele lui Eliade
O româncă din Canada a născut al 18-lea copil
Clopote de nuntă pentru Vali Rupiţă
Horoscop
Coşmarul lui Băsescu
O şansă pentru Mona
Torentele furioase au săpat şanţuri mai adânci de un metru
Bereşteanu este dispus să investească în interes comunitar
Prima lansare de carte din istoria modernă a comunei Copălău
Comentariul comentariilor (CLVII)
(Ioan Rotundu)
I-a miluit într-un mod ruşinos
Ioan Rotundu
Primarul Flutur ţine parte poliţiştilor
Bulevardul curăţat de maşinile parcate pe trotuar
Conservatorii pregătesc sinistraţilor o donaţie generoasă
Crucea Roşie vine în ajutorul persoanelor sinistrate
Apa din lacul de acumulare Stânca Costeşti este deversată controlat
A vrut să se sinucidă cu soluţie de stropit cartofii
Proiect pentru supravegherea hidrologică a râului Prut
Au făcut apel la colegii din ţară pentru ajutorarea sinistraţilor
Consilierii au complicat şi mai mult sistemul de încălzire folosit de Termica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă