Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24937
De la 07 Ianuarie 2003
79687876
ADEVARUL”:

Preşedintele Tadic provoacă din nou românii din Valea Timocului

  • 18 March 2012, 23:00
Boris Tadic, preşedintele Serbiei, continuă să susţină că românii din Valea Timocului nu au motive să fie nemulţumiţi. "Membrii acestei comunităţi se bucură de toate drepturile şi libertatăţile unei minorităţi naţionale în Serbia!", se arată în acordul semnat de Tadici ,săptămâna aceasta, cu membrii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe.
Gestul României de a nu se opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană, după ce Belgradul a semnat un protocol în care a promis că va respecta drepturile minorităţii româneşti, nu a fost apreciat de preşesintele sârb Boris Tadic.
La scurt timp după ce s-a întors "victorios" de la Bruxelles, Tadic a revenit la vechile sale declaraţii provocatoare la adresa românilor din Valea Timocului.
În cursul acestei săptămâni, Tadic a convocat la discuţii membrii conducerii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV), entitate de stat controlată de partidele aflate la guvernare.
În ciuda faptului că minorităţii româneşti de pe Valea Timocului i s-a refuzat sistematic accesul la învăţământ şi la religie în limba maternă, preşedintele Serbiei a semnat cu liderii Consiliului un acord comun, în care se specifică faptul c㠄că membrii acestei comunităţi se bucură de toate drepturile şi libertăţile unei minorităţi naţionale în Serbia, garantate de Constituţie".
Asta după ce Serbia a obţinut acordul de asociere cu UE, în urma semnării tratatului bilateral cu România, privind promisiunea fermă de a respecta drepturile comunităţii româneşti.
La şedinţă au participat, printre alţii, preşedintele CNMV Radiša Dragojević şi vicepreşedinţii Miletic Mihajlovic şi Dragi Damjanovic, toţi membri ai Partidului Socialist, din coaliţia de guvernare.
Recunoştinţă faţă de preşedintele Tadic
Semnarea acordului nu a fost singurul moment penibil al întâlnirii dintre Boris Tadic şi conducerea Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe. Reprezentanţi ai unei minorităţi pe care nu o reprezintă (cei mai mulţi dintre ei nu sunt de etnie română sau vlahă după teoria sârbească a originii populaţiei din Valea Timocului), liderii Consiliului nu au scăpat prilejul de a-şi complimenta conducătorul.
Potrivit postului de radio B92, aceştia "şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu dobândirea statutului de candidat pentru aderarea la UE şi de recunoştinţă faţă de preşedintele Tadic care a avut o poziţie fermă faţă de respectarea libertăţilor şi a drepturilor minorităţilor naţionale, în conformitate cu Constituţia Serbiei şi a instrumentelor internaţionale în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale".
Ziariştii sârbi mai notează că Boris Tadic şi conducerea Consiliului au concluzionat că "este necesar să se promoveze şi să se încurajeze în continuare dezvoltarea economică a Serbiei de Răsărit".
Romanian Global Newes

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Manevre politice mârşave
Horoscop
Bancul zilei: Îndemnul Mariei
Caricatura zilei
Victor Pontaîl susţine pe socialistul Francois Hollande la preşedinţia Franţei
Este obligaţia fiecarei organizaţii PFL să promoveze candidate la alegerile locale
Acuzaţiile care ni se aduc în Bulgaria sunt nefondate
Economia globală se redresează
rămân riscurile datoriilor ridicate şi preţul petrolului
Este aproape exclus ca România să nu aderare la Schengen
Protest cu cântec penal
Ioan Rotundu
Hudeşti: Dansez pentru mama
Dinamica economniei: Bursa Română de Mărfuri Botoşani
Evaziune fiscală combătută cu fotografia
Chiulangiul Macaleţi şi-a donat şi el îndemnizaţia
Liberalii autentici invitaţi sub culoarea Mişcării pentru Botoşani
Ţurcanu are viziuni nocturne cu stafia Ţâbuleac
Botoşăneancă de 18 ani, însărcinată, a murit în spital
Profesorii, ţapii ispăşitori pentru examenele naţionale
Botoşani: Părinţii şi elevii sunt mulţumiţi de profesori
nicio reclamaţie la Ministerul Educaţiei
Plafonul, propteaua dintre salarii şi medicamente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă