Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1192
De la 07 Ianuarie 2003
123124763
pnl

ANAF continuă să-i hărţuiască fiscal pe artişti

  • 26 June 2011, 23:00
ANAF a inceput o serie de inspectii fiscale, inclusiv in cazul teatrelor, dupa ce a constatat ca exista anumite persoane fizice care, desi aveau incheiate contracte de drept de autor, in realitate desfasurau activitati de natura dependenta, ceea ce presupune plata unor contributii sociale, relateaza Mediafax.
Fiscul deruleaza in prezent o serie de actiuni de verificare a persoanelor fizice care au declarat realizarea unor venituri care depasesc plafonul de inregistrare ca platitor de TVA de 119.000 de lei. Din analiza bazelor de date s-a constatat ca exista cazuri in care contribuabili persoane fizice, desi au realizat venituri care depasesc respectivul plafon, nu au depus cerere pentru luarea in evidenta ca platitor de TVA, motiv pentru care a fost initiata o actiune de verificare a activitatii persoanelor fizice aflate in aceasta situatie, se arata intr-un comunicat al ANAF.
In urma inspectiilor fiscale deja desfasurate, ANAF a constatat ca activitatea desfasurata de unele persoane fizice a fost efectuata in mod independent, astfel ca organele fiscale vor proceda la stabilirea eventualelor obligatii fiscale fata de bugetul de stat sau la inregistrarea ca platitor de TVA, in functie de situatia specifica fiecarui caz in parte.
De asemenea, activitatea desfasurata de alte persoanele fizice reprezinta o activitate dependenta, iar in acest caz contractele incheiate nu reflecta realitatea economica, astfel ca inspectia fiscala se va extinde si la contribuabilii platitori de venit in vederea stabilirii situatiei fiscale reale.
"Fiecare caz controlat pe drepturi de autor a fost, este si va fi tratat in parte, fiecare act fiind analizat cu atentie. Dovada este faptul ca urmare verificarilor efectuate pana in prezent, pe langa persoanele fizice care au desfasurat activitati independente si care au obligatia platii TVA, s-au identificat si persoane fizice, de exemplu din categoria socioprofesionala a actorilor, care, desi aveau incheiate contracte de drepturi de autor, in realitate au desfasurat activitati de natura economica dependenta", a declarat in comunicat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.
El a aratat ca, in acest ultim caz, ANAF a declansat si va declansa actiuni de inspectie fiscala, conform reglementarilor legale in vigoare, si la platitorii de venit pentru stabilirea in sarcina acestora a obligatiilor fiscale neachitate la bugetul general consolidat.
ANAF mai arata in comunicat ca prevederile legale privind plata TVA peste un anumit plafon sunt aplicabile de la data de 1 ianuarie 2004, astfel ca aprecierile conform carora "ANAF recupereaza retroactiv TVA" nu au acoperire din perspectiva actelor normative in vigoare si a obligatiei persoanelor fizice in cauza de a se conforma acestor prevederi legale.
Mai multi artisti, jurnalisti si realizatori, printre care Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Florin Chilian, Mihai Gadea, Victor Ciutacu si Mircea Badea, au trimis joi un comunicat de presa in care denunta "abuzul grav" facut de ANAF privind obligatia platii TVA retroactiv la drepturi de autor.
Ei spun ca niciunul dintre ei nu a facturat si nu a incasat TVA de la beneficiarii operelor pe care le-au creat si, ca atare, nu si-au insusit vreun venit necuvenit, iar statul nu avea cum sa fie prejudiciat. Totodata, ei mentioneaza ca, in urma depunerii declaratiilor de venit, Fiscul a comunicat celor care incaseaza venituri din drepturi de autor sumele pe care le au de platit, iar ei le-au achitat, obtinand in scris descarcarea de la aceasta institutie.
Fiscul mai aminteste ca veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor sau drepturi conexe dreptului de autor.
Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, de o maniera independenta potrivit Codului Fiscal, sunt persoane impozabile in scopuri de TVA si trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… cu repetiţie
Anul şcolar ar putea să înceapă la 1 septembrie
Numărul utilizatorilor de internet in România au ajuns la la 7,8 milioane
Preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie despre Holocaustul din România
China este pregatită să acorde un credit de un miliard de euro Ungariei şi să cumpere obligaţiuni
Nu vă recomand să treceţi în opoziţie. PNL alimentează atmosfera antimaghiară
Caricatura zilei
Ziua drapelului, zi îndoliată
Ioan Rotundu
Tocăniţă de răbdări prăjite… la Blaj
Doctori, da’ mulţi!
Ioan Rotundu
Ponta susţine că l-a văzut pe Băsescu căutîndu-şi sticla
România are toate ingredientele pentru a deveni o destinaţie turistică importantă
China a eliberat doi dintre cei mai cunoscuţi disidenţi
Ieşirea unei ţări din zona euro este "probabil inevitabilă"
Victor Ponta e un asset pentru PDL
Două botoşănence la „Mamaia Copiilor”
Iavorenciuc vrea spectacol cu biciclişti
Sanatoriul Guranda va deveni istorie
Matrapazlâcurile lui Dînilă vor fi verificate de către Curtea de Conturi
Vacanţa de vară s-ar putea să fie mai scurtă
250 de contestaţii la evaluarea gimnaziştilor
Angajaţii din sistemul sanitar vor fi evaluaţi
Elevii botoşăneni gimnazişti s-au dovedit a fi slab pregătiţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog