Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1661
De la 07 Ianuarie 2003
104664255
ANALIZA

Conducerea ASF ia în medie 37 de salarii medii/lună

  • media europeană e de 8 salarii medii
  • 18 February 2014, 23:00
Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania castiga lunar 37 de salarii medii nete, fata de o medie europeana de circa 8 salarii. La omologii bulgari ai ASF, conducerea Financial Supervision Commission nu ia mai mult de 4,5 salarii medii nete. In Cehia, supraveghetorii sefi iau echivalentul lunar a 15 salarii medii. In Italia, "ASF-ul" italian plateste aparent cel mai bine- circa 30.000 de euro/luna. Raportat la salariul mediu din economie, asta inseamna 16 salarii. Oricum, nu 37 ca in Romania.
Bulgaria. Omologul ASF este Financial Supervision Commission (FSC). Supravegherea financiara e impartita intre Ministerul Finantelor din Bulgaria si FSC. Potrivit legii lor, seful FSC poate castiga cel mult 90% din salariul Presedintelui Parlamentului. La randul lui, acesta poate castiga cu 55% mai mult decat 3 salarii medii nete pe economie. Prin urmare, Stoyan Mavrodiev, omologul bulgar al lui Dan Radu Rusanu poate castiga cel mult 1600 de euro la un salariu mediu net de 320 euro. La acesti bani isi mai poate adauga un spor de cel mult 25%, potrivit legii, adica 400 de euro, ceea ce i-ar duce salariul la 2000 de euro net. Nicolay Popov, omologu lui Daianu, poate castiga 90% din salariul sefului sau, adica 1800 euro. Sa retinem, maxim 4,5 salarii medii nete.
Cehia Supravegherea pietelor financiare se face de catre Banca Centrala si Ministerul Finantelor. Guvernatorul Bancii Nationale a Cehiei are un salariu de circa 190.000 euro/an (circa 5 mil coroane). Adica putin peste 15.000 de euro. La un salariu mediu lunar net de 950 de euro, asta inseamna 15,7 salarii medii lunare.
Estonia. Avem Financial Supervision Authority, pe langa Ministerul Finantelor. Potrivit legii interne de functionare, presedintele FSA are un venit lunar de circa 6000 de euro, adica putin peste 8 salarii medii nete.
Romania. Treburile sunt mult mai clare. Salariul mediu net este de 538 euro (potrivit INS). Mergand pe buna credinta a profesorului Daianu si admitand ca venitul lunar mediu este de circa 20.000 de euro (17.000 la care se mai adauga circa 2000 rezultand din prima de sfarsit de an, prima de vacanta s.a.), inseamna ca la noi, conducerea ASF ia in medie 37 de salarii medii brute.
Italia. Avem Istituto per la Vigilanza sulle Assicurazioni, condus de directorul general al Bancii Nationale a Italiei, Salvatore Rossi.Salariul lui e de circa 380.000 euro/an, adica 31.000 de euro/luna. Pare mai mare decat al lui Rusanu, dar reprezinta 16,6 salarii medii nete lunare. Nu 37, cat se ia in Romania.
Ungaria. Supravegherea se face de catre Hungarian Financial Supervisory Authority (HFSA), din cadrul Bancii Centrale. Venitul anual al liderului institutiei este de circa 110.000 euro/an adica mai putin de 10.000 de euro/luna. Ceea ce inseamna circa 10 salarii medii nete lunare.
Lucrurile nu stau diferit nici in alte tari membre ale Uniunii. Media calculata de HotNews.ro pentru cele 27 de state europene este de circa 8,2 salarii medii nete. Doar la noi se platesc cate 37 de salarii sefilor din ASF.
Probabil ca daca ASF si-ar fi dovedit profesionalismul iar pietele ar fi functionat ok, nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat. Dar atata vreme cat scandalurile -cel putin in zona asigurarilor- fac piata e svaiter
Poate ca solutia propusa de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), prin care solicita Parlamentului Romaniei infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a politicii de resurse umane si a salarizarii din ASF nu e o idee prea rea.
Florin Citu, scria pe blogul sau ca vede urmatoarele probleme la ASF:
1) Sursa de finantare
2) Lipsa experientei practice in piata de capital (si nu numai)
3) Numirile pe criterii politice.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Din vremurile ce au trecut !
Horoscopul zilei
Un preot din Timişoara proferă mesaje violent antisemite în timpul orei de religie
Biserica l-a demis
Scandal la CNA. Şedinţa a fost întreruptă din cauza unui semn
8 membri CNA pun în lanţuri presa liberă
Ambasada SUA, despre cazul deputatului PSD Vlad Cosma
demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice
În România nu se predă învăţământ religios confesional
ca atare biserica nu poate să îşi plătească propriii profesori
Arestaţi-l pe Ruşanu!
Ioan Rotundu
Managerul Florin Sandu de la Modern Calor ne face paguba de 50 de miliade de lei!
In acest timp el se lupta cu facebookul
Haiducul Portariuc ia de la săraci şi dă la bogaţi
BMW cu ITP expirat oprit din drumul spre Moldova
Gastronomie cehă: Gulaş cu găluşte de pâine
Este un atac de tip mafiot al ASF care vrea să distrugă Astra
Cine este Dan Grigore Adamescu, omul din centrul scandalului dintre ASF şi Astra Asigurări
Conducerea PNL a decis excluderea lui Sorin Ilieşiu din formaţiune
Botoşani: Cel puţin trei motive pentru care primarul Portariuc divorţează
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă