Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7627 lei
1 USD = 4.3164 lei


Număr accesări
Astăzi:
3144
De la 07 Ianuarie 2003
72025751

APIA Botoşani: Comunicat de presă

  • 20 March 2014, 23:00
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultur㠖 Centrul judetean Botosani, informează fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) că este interzis să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc).
Totodată, este interzisă, în cazul fermierilor care utilizează pajişti permanente, arderea vegetaţiei, inclusiv a ierbii rămasă după cositul pajiştilor. În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, agricultorul trebuie să înregistreze la Poliţie sau la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o sesizare privind acest fapt. Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Conform acestui Protocol reprezentanţii GNM şi IGSU de la nivel judeţean vor transmite, în termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentanţilor APIA la nivel judeţean, o informare în care sunt trecute date referitoare la locul, momentul în care s-a produs arderea, culturile/miriştile/pajiştile afectate şi, dacă este posibil, datele de identificare ale fermierului. Identificarea exactă a fermierului se face de către reprezentantul APIA prin deplasarea în teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS şi verificarea în baza de date a APIA.
În cazul în care, în urma controlului pe teren, se constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie să prezinte o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la Poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgentă privind producerea acestui fapt.
Nerespectarea acestor dispoziţii sunt sancţionate conform Regulamentului (CE) Nr. 73/2009 art. 23 şi 24 privind reducerea plăţilor sau excluderea de la plată în caz de nerespectare a normelor de eco-condiţionalitate. În cazul în care cerinţele legale în materie de gestionare sau bunele condiţii agricole şi de mediu nu sunt respectate în orice moment dintr-un an calendaristic dat şi nerespectarea în cauză este rezultatul unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile agricultorului care a depus cererea de ajutor în anul calendaristic în cauză, valoarea totală a plăţilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului poate fi redusă sau eliminată. În cazul nerespectării deliberate, în principiu, procentul reducerii nu trebuie să fie mai mic de 20 % şi poate ajunge până la excluderea totală din una sau mai multe scheme de ajutor şi se poate aplica pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici.
Purtator de cuvant,
Ioan Serediuc

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Antena 3, amendată cu 30.000 de lei pentru atacul la adresa lui Andrei Pleşu
Preşedintele CJ Constanta Nicuşor Constantinescu, eliberat sub control judiciar
Păgubiţi de foc
Tupeul lui Mircea Sandu, la Dolce
şi care e problema că primesc 75 de mii de euro? Este prea puţin ce primesc, este prea puţin
Grădiniţă nouă la Cerbul în valoare de 98.000 euro
Ponta: Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti vor începeîin 2015
Legea privind angajarea zilierilor a fost modificată
Gazele se scumpesc la consumatorii casnici si pentru cei industriali de la 1 aprilie
Gigantul Shell renunţă să producă gaz natural în Marea Neagră
Trecerea la a treia etapa de sancţiuni aplicate Rusiei
Cine sunt oamenii de afaceri si liderii politici din Rusia sanctionaţi de administraţia Obama
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Deziluzie sexuală
Reţeta zilei: Drob de miel
Cel mai puternic aliat european al lui Vladimir Putin
Alegeri europarlamentare. La vremuri noi, tot ei
Uvertura Mall: Filmele săptămânii următoare
Căminul Cultural Frumuşica va fi reabilitat cu cinci miliarde lei vechi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă