Totodată, este interzisă, în cazul fermierilor care utilizează pajişti permanente, arderea vegetaţiei, inclusiv a ierbii rămasă după cositul pajiştilor. În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, agricultorul trebuie să înregistreze la Poliţie sau la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o sesizare privind acest fapt. Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Conform acestui Protocol reprezentanţii GNM şi IGSU de la nivel judeţean vor transmite, în termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentanţilor APIA la nivel judeţean, o informare în care sunt trecute date referitoare la locul, momentul în care s-a produs arderea, culturile/miriştile/pajiştile afectate şi, dacă este posibil, datele de identificare ale fermierului. Identificarea exactă a fermierului se face de către reprezentantul APIA prin deplasarea în teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS şi verificarea în baza de date a APIA.
În cazul în care, în urma controlului pe teren, se constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie să prezinte o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la Poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgentă privind producerea acestui fapt.
Nerespectarea acestor dispoziţii sunt sancţionate conform Regulamentului (CE) Nr. 73/2009 art. 23 şi 24 privind reducerea plăţilor sau excluderea de la plată în caz de nerespectare a normelor de eco-condiţionalitate. În cazul în care cerinţele legale în materie de gestionare sau bunele condiţii agricole şi de mediu nu sunt respectate în orice moment dintr-un an calendaristic dat şi nerespectarea în cauză este rezultatul unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile agricultorului care a depus cererea de ajutor în anul calendaristic în cauză, valoarea totală a plăţilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului poate fi redusă sau eliminată. În cazul nerespectării deliberate, în principiu, procentul reducerii nu trebuie să fie mai mic de 20 % şi poate ajunge până la excluderea totală din una sau mai multe scheme de ajutor şi se poate aplica pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici.
Purtator de cuvant,
Ioan Serediuc