Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16428
De la 07 Ianuarie 2003
122902077

APIA dă înapoi în faţa Bisericii

  • 4 April 2014, 23:00
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sprijina institutiile de cult care au activitate agricola proprie pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata subventiilor pe suprafata si din 2015, a precizat, vineri, APIA, intr-un comunicat de presa, dupa ce Patriarhia Romana ceruse institutiei sa nu refuze calitatea de "fermier activ" unitatilor bisericesti care au terenuri agricole si le cultiva.
"Mentionam faptul ca APIA vine in sprijinul institutiilor de cult care isi desfasoara propria activitate agricola pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata pe suprafata si din 2015", se arata in comunicatul APIA remis HotNews.ro.
APIA bate astfel in retragere intr-un schimb de replici iscat intre agentie si Ministerul Agriculturii, pe de-o parte, si Biserica Ortodoxa Romana, pe de alta parte, pe tema subventiilor agricole de care beneficiaza manastirile care detin terenuri agricole, dar pe care aceste locasuri de cult le-ar lasa nelucrate.
Mesajele in contradictoriu au inceput miercuri, cand directorul general APIA, Dorel Benu, a declarat ca 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit in anul 2013 subventii de aproape 5 milioane de euro, vor trebui sa demonstreze, pentru a mai primi bani, ca sunt "fermieri activi" si ca lucreaza terenul.
Potrivit Mediafax, in 2013, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri unice de plata pe suprafata 2.315 institutii de cult, din care 217 manastiri, 2.071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.853 hectare. Pentru aceasta suprafata, APIA a autorizat plati totale in valoare de aproape 4,9 milioane de euro, din care numai plata unica pe suprafata SAPS insumeaza 2,9 milioane de euro.
"Pe aceasta cale, dorim sa atragem atentia acestei categorii de fermieri ca, incepand cu anul 2015, este necesar sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, potrivit Mediafax.
Joi, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca va introduce o "lista neagra" a proprietarilor de terenuri agricole care nu-si lucreaza suprafetele, astfel incat acestora sa le fie sistate subventiile.
"Romania va decide in perioada urmatoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, sa introduca o lista neagra pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui sa primeasca subventii. Si am dat cateva exemple. Consiliile locale care aveau anumite pasuni primeau plata pe suprafata doar daca ingrijeau in bune conditii agricole si de mediu acele suprafete. Acum nu pot sa o mai faca pentru ca nu sunt fermieri activi, adica nu incaseaza venituri din activitatea agricola. Acele pasuni trebuie sa fie arendate sau concesionate de catre fermieri, iar ei sa beneficieze de acest sprijin pentru a proteja fermierii", a spus Constantin, citat de Agerpres. Astfel, urmeaza sa se introduca un concept de "fermier activ", care sa primeasca exclusiv subventiile.
"Cluburile de golf, chiar daca respecta principiul general referitor la conditiile agricole si de mediu, nu sunt fermieri activi si atunci vor fi pe lista neagra. Nici aeroporturile din Bucuresti sau de oriunde nu vor mai putea, pentru ca nu sunt fermieri activi. Aceasta se extinde si la nivelul societatilor comerciale care nu folosesc, chiar daca au in proprietate, anumite terenuri in scopuri agricole, ci pentru alte lucruri. Nici ele nu vor mai primi subventii", a mai spus ministrul Daniel Constantin.
Replica Patriarhiei: Nu puteti refuza statutul de fermier activ manastirilor care detin si cultiva terenuri agricole. Problema retrocedarilor
Tot joi, Patriarhia Romana a replicat cu un comunicat de presa "in legatura cu declaratiile conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) referitoare la subventiile acordate unitatilor bisericesti".
In comunicat, Patriarhia arata ca potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, "bunurile comune ale parohiilor, schiturilor, manastirilor, protopopiatelor, vicariatelor, episcopiilor, arhiepiscopiilor, mitropoliilor si Patriarhiei, asociatiilor si fundatiilor constituite de Biserica, intre care terenurile agricole, padurile, pasunile, viile, livezile, gradinile etc. fac parte din patrimoniul bisericesc".
"Acestea sunt administrate conform destinatiei lor pentru intretinerea bisericilor si manastirilor, precum si pentru sustinerea operei misionar-pastorale, social-filantropice, educationale si culturale a Bisericii", a precizat Biserica, intr-un comunicat difuzat de agentia Basilica.
In context, ierarhii arata ca in general manastirile si-au dat terenurile in arenda, iar arendasii beneficiaza de subventiile de la stat.
"Cea mai mare parte a unitatilor bisericesti (parohii si manastiri sarace din mediul rural) care detin in proprietate suprafete agricole mici le-au arendat, iar arendasul este cel care, potrivit prevederilor legale, primeste subventia de la bugetul de Stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti. Veniturile obtinute in urma arendarii suprafetelor agricole sunt folosite de unitatile bisericesti pentru intretinerea locasurilor de cult si activitatile socio-educationale ale acestora", sustine Biserica Ortodoxa Romana.
De asemenea, unitatile bisericesti care detin suprafete de teren arabil mai mari si au capacitatea de a le lucra in regie proprie "justifica subventiile primite de la Stat conform legislatiei in vigoare", sustine Patriarhia.
"In cazul acestora, recolta obtinuta este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea institutiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane (brutarii, cantine, asezaminte pentru copii, varstnici, persoane cu dizabilitati etc.)", precizeaza sursa citata.
Astfel, manastirile si bisericile care au terenuri agricole nu pot fi scoase din randul "fermierilor activi", avertizeaza Biserica.
"In concluzie, statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la Stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora", argumenteaza Patriarhia Romana.
Mai mult, cu aceasta ocazie, Patriarhia ridica din nou problema proprietatilor confiscate de comunisti si inca neretrocedate Bisericii. "In prezent, problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist".
Vineri, APIA face, la randul sau, precizari, "avand in vedere declaratiile conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din data de 02.04.2014, dar si comunicatul de presa emis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane in data de 03.04.2014".
Potrivit APIA, incepand cu anul 2015 este necesar ca orice fermier inregistrat in baza de date a agentiei sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile unui regulament european din anul 2013. In acest sens, "in perioada urmatoare Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va reglementa prin act normativ definitia fermierului activ, cat si inactiv, urmand a se stabili situatiile care duc la neindeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a putea beneficia de plata subventiilor pe suprafata", a mai precizat APIA.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Reclamaţii… sexuale
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Mâncare de fasole boabe cu şuncă
Ordonanţa de urgenţă privind returnarea unei părţi din acciză a apărut în Monitorul Oficial intr-o forma diferită de ce a anunţat Guvernul că a aprobat
Un pumnal folosit de sciţi considerat de specialişti o raritate
Mircea Cosma, despre problemele în justiţie ale şefilor CJ ai PSD
UE trebuie să fie pregîtită cu sancţiuni pentru Rusial
Dan Voiculescu pierde, in prima instanţă, procesul cu veriţoara sa Paraschiva Silaghi
Colaborarea dintre Ucraina si România pe problema transnistreană va fi mult mai strânsă
Minciuna lui Cazanciuc
Ministerul rus de Externe, atac la adresa lui Traian Băsescu
Modern Calor Botoşani: Procedura de facturare a energiei termice
Sfaturi pentru un Paşte fără incendii
Bisericile verificate de pompieri înaintea Sărbătorilor Pascale
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Urban Serv: Anunţ important
Botoşani: Ţiganii, motiv de dispută în CLM Botoşani
Boitoşani: Primarul Portariuc agresat profesional de liberala Cătălina Lupaşcu
PSD-iștii botoșăneni se pregătesc de ,, luptă electorală”
Jandarmii botoșăneni invită la Ziua Porţilor Deschise
Cerealele fermierilor botoșăneni vor fi transportate pe calea ferată
Centrele de transfuzii sanguine ar putea fi reorganizate
Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, adoptată tacit de senatori
Ponta nu se retrage din politică, ci poate la Cotroceni
Liviu Dragnea: Nimeni nu poate fi împins să meargă la Cotroceni
Decizia de a candida îi aparţine lui Ponta
Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura la europarlamentare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog