Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6986
De la 07 Ianuarie 2003
122578925

ASUR: Curtea de Conturi trebuie sa se sesizeze in problema finantarii continue a bisericilor din Fondul de rezerva bugetara

  • 23 October 2014, 23:00
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) cere Curtii de Conturi sa se sesizeze "in problema finantarii continue a bisericilor din Fondul de rezerva bugetara si sa opreasca aceasta hemoragie de fonduri publice". "Sistemul de sanatate este in colaps, elevii nu au manuale, constructia de autostrazi - o farsa. Ni se spune ca 'nu sunt bani', dar iata ca pentru biserici se gasesc urgent bani", a declarat Toma Patrascu, presedintele ASUR.
Reactia vine dupa ce Guvernul Ponta a alocat luni, din fonduri bugetare, 6.000.000 lei pentru biserici din Madrid, Barcelona, Gorj si Cluj, dupa ce la final de august a mai dat 2.000.000 de lei Manastirii Nicula, unde Victor Ponta a sarbatorit Sfanta Marie.
"Curtea de Conturi trebuie sa se sesizeze in problema finantarii continue a bisericilor din Fondul de rezerva bugetara", sustine Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), intr-un comunicat remis HotNews.ro. Asociatia precizeaza ca, intr-un raport de anul trecut, Curtea de Conturi a concluzionat ca "din Notele de fundamentare nu rezulta caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care sa justifice finantarea din Fondul de rezerva bugetara".
Toma Patrascu, presedintele ASUR, a declarat ca "de fiecare data cand sunt alegeri, avem ocazia sa vedem adevaratele prioritati ale celor care ne conduc. Sistemul de sanatate este in colaps, elevii nu au manuale, constructia de autostrazi - o farsa. Ni se spune ca 'nu sunt bani', dar iata ca pentru biserici se gasesc urgent bani!".
HotNews.ro a scris pe larg despre cele mai recente finantari ale bisericilor din fondul de rezerva: Guvernul Ponta a aprobat in sedinta din 15 octombrie 2014 repartizarea din Fondul de rezerva bugetara a sase milioane lei pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca, potrivit unui act normativ publicat luni, 20 octombrie, in Monitorul Oficial. In 19 octombrie, premierul Ponta, aflat intr-un turneu electoral printre romanii din Diaspora, a participat la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid.
Si in august premierul Victor Ponta a semnat o Hotarare de Guvern prin care aloca 6.000.000 de lei, tot din Fondul de rezerva bugetara, pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj). Premierul Ponta participase in 15 august la slujba de Sfanta Maria la Manastirea Nicula, judetul Gorj, iar Elena Udrea, presedintele PMP, sarbatorise Adormirea Maicii Domnului la Manastirea Tismana, din judetul Gorj.
ASUR sustine ca "finantarea publica a unitatilor de cult trebuie sa inceteze, iar in unitatile publice de invatamant trebuie pastrata o stricta neutralitate confesionala, prozelitismul religios fiind interzis chiar si de catre legislatia actuala".
"In acest context, salutam reactia din ce in ce mai viguroasa a societatii civile impotriva subminarii laicitatii Statului si constatam cu satisfactie ca principiile secularismului incep sa-si faca loc chiar si in discursul politic, atat in Parlament (prin promovarea unei propuneri legislative de inlocuire a orelor de Religie cu ore de Etica si Cultura Civica) cat si in cadrul campaniei pentru prezidentiale", se arata in comunicatul de presa remis HotNews.ro.
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca va protesta fata de "relatia tot mai stransa dintre Stat si Biserica" si ii invita pe toti cei nemultumiti ca in aceasta duminica sa se fotografieze "in fata unei scoli sau a unui spital alaturi de un panou pe care ati scris 'Stop Biserificarii Romaniei!' si publicati imaginea pe conturile voastre de pe retelele sociale cu hastagul #stopbiserificarii". Vezi aici pagina de Facebook creata de ASUR pentru acest protest
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dulceata de prune
Bancul zilei : Evenimentul din tunel
Horoscopul zilei
Ungaria planuieste un impozit care scandalizeaza companiile din domeniul internetului
Traian Basescu: Nu imi prelungesc mandatul cu nici macar o ora
Dupa ce mi se termina mandatul devin membru PMP
DNA: Fostul sef SPP Dumitru Iliescu este urmarit penal, in dosarul Hrebenciuc - Sova
Ungaria: Viktor Orban vrea sa puna taxa pe sapun si sampon
Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, decorat de presedintele Traian Basescu
Victor Ponta foloseste imaginea Simonei Halep si a lui Arnold Schwarzenegger intr-un clip electoral difuzat la RTV
Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor
Este urmarit penal pentru constituire de grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani
Cererea ANI de preschimbare a termenului din dosarul lui Klaus Iohannis, judecata luni
Toti consumatorii de energie electrica si gaze naturale vor trebui sa fie informati din timp despre motivele si conditiile oricarei majorari de preturi
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Cu greutate de Plumb, promisiunile ministrului Muncii se vor da la fund după alegeri
De ce a plecat vânăt la faţă Portariuc din şedinţa CLM
Centrul de la Stăuceni, vizitat de către ministrul Rovana Plumb
„Fa Doino” pară n-ai fi din Coşula?!
Ioan Rotundu
Sistemul sofisticat prin care Viorel Hrebenciuc urma sa fie recompensat pentru retocedarea a 43.000 de hectare de padure
Firme controlate de off-shore-uri din Cipru
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog