Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19220
De la 07 Ianuarie 2003
90746189

Absurdistan

  • 23 March 2009, 23:00
De la Caragiale si Ionesco încoace stim că absurdul se manifestă în primul rând prin comic, pentru că nu oferă nici o iesire, fiind mai deznădăjduitor decât tragicul. Absurd este tot ce contrazice gândirii logice, tot ce este contrar bunului simţ. Mai simplu: când îţi vine să plângi, dar nu poţi de râs.
O astfel de situaţie absurdă s-a ivit zilele trecute la sedinţa Autoguvernării Românesti pe Capitală. După ce la prima sedinţă din acest an de acum câteva săptămâni majoritatea membrilor (5 din 9) nu au votat nici măcar ordinea de zi, întâlnirea s-a dizolvat. Atunci, celor trei români din Ungaria (cercetătoarea Maria Berényi, preotul ortodox Marius Maghiaru si Gheorghe Jancsin, originar din Bătania) li s-au alăturat membrii unguri Józsa Ferenc si Papp Zoltánné, soţia acelui Papp (despre a cărui etnie nu ne mai este permis să vorbim) care exact cu 10 ani în urmă a reusit să blocheze înfiinţarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. La sedinţa de marţi, 17 martie, raportul de forţă s-a schimbat din nou. Jancsin, prietenul si fostul consătean al presedintelui AŢRU, a trecut de cealaltă parte, votând în mod fidel alături de mica echipă a presedintei Anna Roxin, fostă Bálint. Nu pentru prima dată, dar din nou cu insistenţă, Maria Berényi a propus să se supună votului desfiinţarea Autoguvernării Românesti pe Capitală, pentru că aceasta nu serveste interesele românilor din Ungaria. Au votat pentru desfiinţare: Berényi, Maghiaru, Józsa si Pappné. Ceilalţi (Anna Roxin, fostă Bálint, Jancsin, Csikós István, Kovácsné Rojcsek Anna Mária si Dady Kálmán - după cum se vede, cu toţii au frumoase nume românesti!) au fost contra desfiinţării. Cum să nu te umfle râsul sau să te sufoce plânsul, când vezi că si Pappné s-a săturat deja de mizeria din jurul Autoguvernării pe Capitală...
O altă absurditate este c㠄eterna si fascinanta" conducere a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a decis ca sedinţa ordinară a Adunării Generale să fie sâmbătă, 21 martie, niciunde altundeva decât în frumoasa noastră Capitală, si nu oriunde, ci în Casa Naţionalităţilor din sectorul V, Belváros-Lipótváros, fiind găzduiţi de autoguvernarea de sector a Anei Roxin, fostă Bálint. Deci, după momentul de acum 10 ani, când toţi strigam în lung si-n lat că etnobisniţarii s-au infiltrat în autoguvernările românesti, în 2009 mergem noi la ei să ţinem sedinţe comune. Adică, se duc ei la ei. Nu trebuie să fii mare analist politic, să-ţi dai seama cine cu cine se va alia pentru următoarele alegeri, cui îi convine perfect această stare umilitoare în care se află comunitatea românească din Ungaria. Deja de un deceniu.
Acestia sunt cei care nu s-au jenat ca, acelor membri ai Adunării Generale care acum doi ani au cerut ca la sedinţele Autoguvernării Românesti să se vorbească române ste (sic!), acum le-au trimis invitaţii de doar trei rânduri, e adevărat că în limba română, dar fără să specifice măcar ora la care se va ţine sedinţa. Bineînţeles, în cele trei rânduri nu au mai încăput nici ordinea de zi, nici alte informaţii referitoare la sedinţă. Care de altfel sunt obligatorii să se trimită tuturor deputaţilor. Ceilalţi membrii AŢRU au primit invitaţii complete în ungureste. Cât despre obligaţii, în acest subiect nu intrăm, deoarece autoguvernările din Ungaria, nici cele locale si nici cele minoritare nu mai au nici un dumnezeu de când Oficiilor de Administraţie Publică li s-a retras dreptul de a controla funcţionarea acestora. Acum toată lumea este liber să facă orice. Vorba lui Caragiale este valabilă si la noi: „Nu ne bântuie numai frica de a ne spune părerea, ci si frica de a asculta, exprimată cu îndrăzneală de către altcineva, părerea noastră proprie... Tremurăm ca nu cumva glasul acelui altcineva să pară a fi al nostru; [...]
Trecem pe lângă absurditate, si nu ridicăm măcar o sprânceană revoltată; auzim neghiobia, si nu zbârcim măcar dintr-o nară dezgustată; vedem impostura si ticălosia, si zâmbim frumos, ca la întâlnirea celor mai bune cunostinţe."
Curat murdar, nene Iancule!
Eva Iova, Foaia Romaneasca
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un creaţionist islamic vrea să-l desfiinţeze pe Darwin
Adio spital! Adio Miluţ! Adio PNŢCD!
Cel mult 3% dintre elevii SAM-urilor îşi vor continua studiile la licee tehnologice
La un pas să nu fie recunoscută de familie
Horoscop
Şarlatanul şi avocatul
Răstignitorii lui Conţac
Încasările la bugetul de stat au crescut cu aproape 20%
Doi copii botoşăneni erau cât pe ce să ardă de vii
E jale mare cu drumurile naţionale!
Statistica stă cu ochii pe bugetul familiei de 60 ani
Mai mulţi săraci pentru municipiul Botoşani
Plachie de crap cu verdeaţă
Reţea de traficanţi de persoane anihilată la Botoşani
Celebrul cântăreţ italian Al Bano va fi ambasador onorific al oraşului Bucureşti în lume
Chirtoacă cere la Bucureşti acordarea cetăţeniei române “în mod simplificat, prin lege”
Ora exactă de la Laurian
24 Martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
Sfârşit de săptămână sub zodia flăcărilor
Vă pot organiza o nuntă ca-n poveşti!
Mesia românilor!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XLIV
(Ioan Rotundu)
Românul şi "împinge tava"
Se vrea înăsprirea pedepselor pentru elevii violenţi
UE vrea să mâncăm de Paşti miei asomaţi
Nou director medical la Spitalul judeţean
Primul caz de leptospiroză, primul deces
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă