Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3015
De la 07 Ianuarie 2003
108304590

Abuz clar al comisarilor Gărzii de Mediu Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 7 December 2021, 15:21
Conflictul dintre omul de afaceri din Suliţa, Traian Popa, şi Gheorghe Nistor, patronul S.C. Piscicola SA Botoşani care administrează iazul Dracşani, după cum ştiţi din Jurnalul, s-a mutat în instanţa de judecată.
La solicitarea lui Gheorghe Nistor, comisari ai Gărzii de Mediu Botoşani s-au deplasat la începutul acestui an în localitatea Suliţa, pe terenul proprietatea S.C. Frubo SRL Suliţa administrată de către familia omului de afaceri Traian Popa. Terenul societăţii este limitrof cu apa iazului iar Nistor a reclamat că societatea Frubo a efectuat lucrări de canalizare care au afectat grav protecţia mediului din zona iazului Dracşani.
Comisarii deplasaţi la faţa locului au găsit că pe terenul societăţii Frubo este amenajat un canal de scurgere realizat fără avizele de mediu necesare dar şi alte aspecte care, în opinia comisarilor, au dus la încălcarea regulilor de protecţia medului. Consecinţa controlului a fost, spre satisfacţia lui Nistor, amendarea societăţii Frubo cu uriaşa sumă de 100 mii lei, cea mai mare amendă aplicată vreodată de către comisarii Gărzii de Mediu Botoşani.
Societatea Frubo a contestat amenda la Judecătoria Botoşani, dosar nr. 1350/193/2021 şi a arătat că acel canal exista la data când societatea a cumpărat terenul, fiind construit de către fostul CAP Suliţa.
Nistor nu s-a mulţumit numai că amenda aplicată de Gardă ci a depus împotriva societăţii o plângere penală. În urma cercetărilor efectuate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, aspectele reclamate de către Nistor nu s-au confirmat (Dosar nr. 2396/P/2020).
Pentru că iazul Dracşani face parte din situl natural Iazul Mare-Stăuceni-Dracşani înregistrat în catalogul de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate sub numărul ROSPA 0156, potrivit legii protecţiei mediului situl trebuia să aibă autorizaţie de mediu prin care să fie stabilit ce este voie şi ce nu să se execute în interiorul arealului.
Cu cererea nr. 117/20 noiembrie 2021 am cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani să-mi precizeze „Dacă există autorizaţie de mediu pentru Situl natural Iazul Dracşani şi cine are în responsabilitate îndeplinirea obligaţiilor pentru protecţia mediului?”
Răspunsul l-am primit cu adresa nr. 126.927CPM/0.12.2021 fin care citez: „Administrarea sitului este asigurată de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Pdrotejate/Serviciul Teritorial Botoşani. Situl ROSPA 0156 Iazul Mare-Stăuceni-Dracşani nu are Plan de management/Regulament colaborare/avizate şi nici măsuri minime de conservare.”
Dacă aşa stau lucrurile, atunci în ce bază legală au efectuat controlul la societatea Frubo comisarii Gărzii de Mediu? Dacă aşa stau lucrurile, constatările comisarilor nu sunt legitimate de un cadru legal şi sunt lovite de nulitate.
Potrivit Legii nr. 95/2016 prin care s-a înfiinţat Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, la art. 2 lit.b stă scris că Agenţia „verifică şi avizează măsurile de conservare, planurile de management şi regulamentele ariilor naturale protejate, pe care le înaintează, conform prevederilor legale, la autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, apelor şi pădurilor, în vederea aprobării.”
Neexistând acest plan de conservare a sitului în cauză, nu se cunoaşte ce este voie şi ce nu de făcut în perimetrul sitului pentru ca mediul să fie protejat. Aşadar, controlul comisarilor Gărzii de Mediu Botoşani, clamat de Traian Popa ca efectuat la cererea lui Nistor, cu rea credinţă şi în scop de şicanare, poate fi considerat abuziv, aşa cum susţine omul de afaceri.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Dificila definiţie a iubirii
Horoscopul săptămânii 6 – 13.12.021
Oradea – Salonul Millesime II
Lumea lu Rotundu Taiatul porcului la moldoveni
Consilier liberal prins la furat dintr-o proprietate privată
Ioan Rotundu
Uriaşele averi ale miniştrilor din Guvernul Ciucă
Impostorii politici pun gând rău Constituţiei
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Sunt coronaviruşii fiinţe?
Interviu cu biolog dr. Gheorghe Hrincă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă