Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6777
De la 07 Ianuarie 2003
122866844
Acuzaţii de natură infracţională aduse ex-primarului, actual deputat, Gireadă (II)

Botoşani: Cum a scos Gireadă bani din licitaţiile publice

  • 28 January 2015, 23:00
Am observat un comentariu postat la articolul de ieri cum că ar trebui să investigăm şi alte potlogării comise tractoristul de ex-primar deputat Verginel Gireadă. Vă rugăm să aveţi răbdare până ce publicăm tot ce am investigat pe parcursul a peste un an de zile. În articolul de faţă ne vom ocupa de afacerile pe care Gireadă le-a derulat prin firma sa Felix Trans Corn pe care ulterior a cedat-o fiicei sale Andreea Gireadă precum şi de organizarea unor licitaţii cu dedicaţie.
O dragoste deosebită a prins fostul primar faţă de fondurile europene, mai exact de investiţiile finanţate din aceste fonduri. Iar când vine vorba de investiţii musai apar şi licitaţiile publice. Ori aceste licitaţii au devenit pentru unii primari „deştepţi”, în cazul de faţă şi cu carnet de tractorist, surse de îmbogăţire.
Grosul afacerilor au dat buzna peste Gireadă imediat după alegerile locale din anul 2008. Despre cum a fost mutată la Primăria comunei Mihai Eminescu investiţia finanţată din fondurile europene de modernizare a drumului judeţean Botoşani – Vorona, pusă la punct şi în prag de derulare de către fostul preşedinte al Consiliului judeţean Botoşani, Constantin Conţac., noii am mai scris. De mutarea acestei investiţii evaluată la vreo 60 miliarde lei vechi noi l-am acuzat pe fostul preşedinte al CJ Mihai Ţâbuleac. Nu ştiam la acea vreme cum a ajuns investiţia mutată la comuna Mihai Eminescu pentru a se moderniza drumul judeţean Manoleşti Vale – Cătămărăşti Vale – Ipoteşti – Cucorăni să fie executată de firma tehnic Asist. Acum ni s-a ridicat ceaţa de pe ochi.
După ce s-a văzut cu investiţia transferată în portofoliul primăriei sale, Verginel Gireadă a pus la cale un caiet de sarcini cu dedicaţie firmei tehnic Asist, Mirel Vlas, patronul acestei firme, fiindu-i extrem de drag, dar nu mai mult decât banii săi. Drept recompensă că în caietul de sarcini au fost prevăzute condiţii taman potrivite cu cele ale firmei sale, Mirel Vlas a cumpărat în leasing, pe numele firmei, autoturismul marca BMW X5 . Iar autoturismul de cum a ieşit pe poarta reprezentanţei de vânzare a intrat pe cea a lui Verginel Gireadă. Ulterior autoturismul a fost înregistrat în patrimoniul firmei Felix Trans Corn a familiei Gireadă, ca să nu supărăm vreun membru de familie nenominalizându-l.
Dacă în afacerile cu firma Tehnic Asist n-a ieşit rău, nici în combinaţiile făcute cu patronii firmei Dany Ema n-a ieşit în pagubă. Tot intrând şi ieşind din primărie, Gireadă a observat că o renovare a sediului n-ar strica. Lucrarea a ajuns, pe căile bătătorite ale caietului de sarcini, la firma Dany Ema, pe atunci în plină glorie şi cu puternice relaţii până la nivel de Prefectura Botoşani.
În timp ce era văruit sediul primăriei, în gospodăria lui Gireadă creşteau ca din apă unele construcţii cum a fost hala din profile metalice de sub pădure din apropierea locuinţei sale din Ipoteşti dar şi renovări la locuinţa personală pentru că nu dădea bine la electoratul din comună un sediu de primărie primenit şi o locuinţă a primarului emanând miros de mucegai.
Dar toate aceste mici plăceri gospodăreşti au fost umilite de prosperitatea firmei de familie Felix Trans Con, firmă prin care s-au evaporat o parte din fondurile europene atrase cât şi din bugetul local.
Coincidenţă sau nu, după fiecare licitaţie publică organizată de primărie, la societatea familiei Gireadă se mai alătura câte un utilaj agricol, pe care posesorul carnetului de tractorist îl privea cu mare drag. Ba un camion, ba un tractor, ba un buldo-excavator, ba o combină, ba un utilaj de deszăpezire.
„Firma Felix Trans Corn isi declara venituri obţinute din agricultura, mult mai mari decât in realitate, referitor la contractele de lapte, animale, cereale. Declara la APIA un număr mai mare de animale decât cei existent. Pe aceste declaraţii faise a încasat necuvenit subvenţii” – se spune într-un document la care s-a făcut referire în articolul de ieri.
Această prosperitate a familiei Gireadă ar fi trebuit să aibă şi o sursă financiară solidă. Asta am încercat să aflăm şi noi iar concluzia este una clasică. Firma Feiix Trans Corn, întrucât aparţinea ex-primarului si nu putea participa la licitaţii, a subcontractat lucrările de ia firmele câştigătoare:
Tehnic Asist - pentru pietruiri drumuri cu balast, deszăpeziri drumuri judeţene (ne referim la contractele cu Consiliul Judeţean Botoşani din 2012 -2013, 2013-2014 ); societatea Pavra Corn (a iui Petru Filip , având ca obiect de activitate colectarea deşeurilor menajere ), au obţinut licitaţia de deszăpezire pe care au subcontractat-o firmei Felix Trans Corn.
Banii încasaţi de Pavra Corn erau transferaţi către firma Felix Trans Corn. Orele de acţiune ale utilajelor ia deszăpezire erau umflate pentru a se strecura cât mai mulţi bani din bugetul primăriei de către firma Felix Trans Com.
SC Agremin SRL ( aparţinând unuia Dincă ) a licitat pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare si pietruire drumuri comunale si de câmp. A câştigat licitaţia dar a subcontractat lucrările cu firma Felix Trans Con. De exemplu, pentru reabilitarea drumului sătesc Cătămărăşti Vale - Brăiasca- Cătămărăşti Deal, una scrie în deviz şi nimic sau aproape nimic nu s-a realizat în teren dar banii s-au încasat şi au ajuns în buzunarul fimei Felx Trans Con.
Ambele firme au executat in comun lucrări de acelaşi gen si pe alte porţiuni de drum din comună, cum ar fi drumul de câmp ce urcă din Ipoteşti spre drumul naţional Botoşani - Dorohoi. Lucrările au fost, n-au fost executate, se poate vedea şi în momentul de faţă. Important este că banii din bugetul primăriei au ajuns în contul firmelor.
De la acest mare ospăţ pe seama banilor publici nu putea lipsi mai proaspăt apăruta firmă Cornel’s Fior patronată de Marcel Bârsan din Roma. Firma a executat reabilitarea stadionului comunal M. Eminescu din Ipoteşti dar a folosit utilajele firmei familiei Gireadă, respectiv ale firmei Felix Trans Com. Din nou ponderea banilor au ajuns la familia Gireadă.
Ex-primarul tractorist s-a făcut deputat iar primăria a lăsat-o moştenire, cu votul democratic al fraierilor de cetăţeni, scumpei sale neveste Aneta Gireadă (foto), pricepută şi ea în afacerile cu banii publici. În vara anului 2014 Primăria M. Eminescu a angajat un credit bancar în valoare de 2,9 milioane RON pentru asfaltarea drumurilor din satul Stânceşti, construcţie de trotuare în satul Cătămărăşti Deal. Caietul de sarcini a prevăzut taman condiţiile îndeplinite de firma Cornel’s Fior care a subcontractat lucrările cu firma Felix Trans Com, sprinţara Andreea Gireadă, fiica familiei de primari Gireadă plângându-se de oboseală de la atâta numărat de bănet.
Dacă cumva procurorii de la DNA Bucureşti, cei de la Suceava având ochii sub bandoul aplicat de Verginel Gireadă, după cum se laudă, vor să facă nişte verificări, îi informăm că arhiva firmei Felix Trans Con este gestionată de contabilul firmei Mihai Dreţcanu dar şi de contabilul primăriei Nicoleta Ciobanu. O parte din informaţiile contabile ale firmei sunt risipite şi prin calculatoarele şi laptop-urile din primărie.
Şi suntem dispuşi să le mai vindem un pont procurorilor de la DNA: „Evaziunea fiscală înfăptuită de deţinătorii firmei Felix Trans Com se realizează astfel: unii angajaţi ai benzinăriei Luk Oii staţia de alimentare din Cătămărăşti Deal - Botoşani sunt mituiţi de către Gireada Dumitru Verginei si au eliberat - eliberează încă facturi fiscale de combustibil care sunt prinse in gestiunea firmei Felix Trans Com, deşi în realitate combustibilul nu este eliberat. Nu există concordanţă între ora eliberării facturiior - bonuri şi presupusa alimentare. Această practică funcţionează de circa şase ani” - am citat din nou dintr-un document oficial.
Mai nare firma de casă Gireadă botezată Felix Trans Con angajată o menajeră pe numele de Leta Rotaru. Femeia este plătită lunar cu câte 800 lei. Nu din banii firmei, ci dintr-o „sponsorizare” a firmei Tudor Guard care a primit contract de pază cu Primăria comunei. Mână pe mână se spală şi împreună o plătesc pe biata menajeră. (Va urma)
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Babele din bloc
Reţeta zilei: Pui Tandoori
Horoscopul zilei
Flutur sancționează tupeul lui Portariuc
Primarul care l-a făcut ,,împărat” pe Țurcanu acuză ,,mijmașurile” făcute după cortina politicii
Poliţia Locală: Uneori teribilismul costă
De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am facut de capul meu
Directorul adjunct al societatii de transport local Tursib, Cristian Pavel, a fost gasit spanzurat
Acesta era un apropiat al lui Klaus Iohannis
Convorbire telefonica Angela Merkel - Barack Obama: Rusia trebuie sa raspunda pentru actiunile sale
Asteroidul care a trecut luni pe langa Terra are propriul satelit natural
Alianta de guvernare din Republica Moldova anunta ca depunerea cererii de aderare la UE va fi amanata
Comisia Europeana ingrijorata de marele număr de achiziţii trucate la fondurile UE
Preşedintele Klaus Iohannis a adunat de la partide un sac de promisiuni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog