Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Sindicate
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6601
De la 07 Ianuarie 2003
123658587

Adăşeni –locul unde sărăcia stă la loc de cinste

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2023, 17:06
Iulian Avădăni locuieşte în satul şi comuna Adăşeni. Casa sa, cam modestă, se află într-o margine de sat, în zona cunoscută de localnici „La moara veche”, nu departe de apa Volovăţ care trece pe lângă sat, un firicel de apă care seaca vara şi care produce ravagii şi inundaţii în vremurile ploioase.
Avădăni m-a sunat să-mi spună că uliţa pe care locuieşte nu este întreţinută de primărie, iar când i-a cerut primarului socialist Constantin Dresleucă să pietruiască şi uliţa sa, primarul i-ar fi răspuns că „Nu m-ai votat, nu pietruiesc uliţa!”
Comuna Adăşeni este formată din satele Adăşeni şi Zoiţani şi este printre cele mai sărace comune din judeţ, dacă nu cumva cea mai săracă. Pe aici sărăcia este lucie, cum o spun chiar unii dintre localnici.
Sâmbătă, 20 mai, am decis să trag o fugă până în Adăşeni. Nu mai dădusem prin această zonă din vremea când un angajat al Căminului social din localitate, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Botoşani, loc de tratament pentru persoanele cu afecţiuni psihice, a pus pe o pacientă să-i facă sex oral, „de două orii”, cum chiar ea s-a lăudat.
Vremea a trecut, angajatul este bine mersi pentru că protecţia de la partid a fost mai puternică decât puterea legii, iar promiscuitatea profesională şi morală a angajaţilor de aici stă ridicată la cote înalte, mai înalte ca în vremurile regimului comunist.
În sat, cei întrebaţi unde stă Iulian Avădăni nu-l cunoşteau. Aveam să aflu că era cunoscut mai mult după poreclă. Până la urmă, prin zona primăriei am dat peste un cetăţean cu o camionetă şi l-am întrebat dacă-i localnic. Mi-a spus că nu, dar aflând ce creau a strigat la un alt cetăţean aflat prin curte că „Domnul Rotundu caută pe cineva1”. Aşadar, mă cunoştea, ştia cine sunt dar aveam să descopăr că se număra printre cei despre care mai scrisesem, darn nu laudativ.
Până la urmă, după îndrumări care de care mai complicate, am ajuns şi pe uliţa lui Iulian Avădăni. Deşi ştia vă voi veni, acesta era plecat de acasă. Dintr-un aparat de radio pus pe pervazul geamului se cânta muzică populară de mama focului. La strigătele mele a ieşit un flăcău cu care nu am reuşit să leg o conversaţie clarificatoare. Parcă era picat din lună!
Cum de prin vecini n-a ieşit nimeni la poartă, am fotografiat şi filmat bucata de uliţă pe care se putea observa că mai fusese pusă piatră . Cum uliţa este în pantă, piatra, în cea mai mare parte a fost spălată de ape.
M-am întors în satul Zoiţani şi l-am căutat pe consilierul local liberal Marcel Gherman. L-am găsit, i-am povestit ce nevoi m-au mânat prin partea locului iar acesta mi-a explicat că primarul Dresleucă a adus piatră, un munte, ca să pietruiască toate uliţele din Adăşeni şi Zoiţani. În ce-l priveşte pe Iulian Avădăni, omul ar avea ceva probleme de înţelegere.
Cât despre primarul Dresleucă, cei cu care am intrat în vorbă sunt mulţumiţi de prestaţia sa iar la anul îl vor vota din nou. Consilierul local Gherman este singurul care are în Zoiţani magazin. L-am întrebat cum îi merge afacerea. „Pâlpâie să se stingă!” a fost răspunsul său.
În sat sunt doar pensionari de pe urma CAP-ului iar alte venituri oamenii n-au. Trăiesc mai mult din mila lui Dumnezeu şi a primarului PSD care le mai aduce ajutoare.
Şi drumul dintre Zoiţani şi Adăşeni, asfaltat de ceva timp, a început să se deterioreze. Fiind drum comunal, este treaba primăriei să-l repare. De unde bani? În comuna Adăşeni oamenii trăiesc la fel precum cei din lumea a 3-a- Salvarea lor poate veni dacă se va face reforma administrativă iar comuna va fuziona din nou cu cea Avrămeni de care s-a dezlipit în vremea Guvernului Năstase, adică anul 2002 Deocamdată, traiul de zi cu zi al acestor vieţuitori depinde de Dumnezeu şi primarul Dresleucă!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Plângerea deţinutului
Horoscopul săptămânii 22 – 28.05.2023
O nouă nelegiuire a impostorului ing. dr. Ionică Nechifor
Ionică Nechifor
Greva profesorilor la Botoşani: La război înapoi, la plăcinte înainte!
Ioan Rotundu
Studenții acuză sindicatele că fac jocurile coaliției de guvernare
dacă nu se opun legilor educației propuse de Ligia Deca. PSD şi PNL vor să voteze legile luni, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Greva profesorilor și răspunsul Guvernului
Dinamica economiei Drama vietii unui angajat
Primăria Mihai Eminescu: Invitație la Festivalul Floare Albastră
Final tragic pentru Viorel Căruntu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog