Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16680
De la 07 Ianuarie 2003
85264998

Adevăr şi tradiţie în legenda Babei Dochia

  • 2 March 2009, 23:00
Una dintre cele mai frumoase tradiţii populare şi care se suprapune, printr-o fericită conexiune, cu ziua de 1 Martie, marcând prin mărţişorul oferit atât dragostea şi respectul cât şi începutul de primăvară, este cea a “babelor”, care debutează cu Baba Dochia şi continuă timp de nouă zile.
“Povestea Babei Dochia este în mitologia românească reprezentativă pentru realitatea întâlnită în satul tradiţional românesc, personajul reprezentând, prin răutatea sa, categoria anumitor soacre care, de obicei, nu prea se împacă cu nurorile”, afirmă doctorul în etnologie Angela Paveliuc Olaru. Legenda spune că, plină de răutate, Baba Dochia şi-a trimis nora, pe zăpadă şi pe ger, cu oile la păşunat, cerându-i să-i aducă fragi proaspeţi şi dându-i ca sarcină să toarcă un caier de lână neagră până când acesta devine albă. Ajunsă pe munte, nora plângea şi se văita, căci oile nu aveau ce paşte, de fragi nici vorbă, iar caierul nu putea să-l toarcă într-un timp aşa de scurt.
Dumnezeu, văzând-o pe tânără suferind, coboară pe pământ şi o sfătuieşte să meargă acasă şi să-i explice soacrei că nu-i poate îndeplini dorinţele. Hârca, neîndurată, continuă însă să o trimită pe munte şi-n următoarele două zile, cu aceleaşi neînduplecate porunci. În cea de-a treia zi, înduioşat de suferinţele fetei, Dumnezeu face o minune şi deodată oile găsesc iarbă de păscut, caierul se toarce cât ai bate din palme iar buzunarul de la şorţul tinerei neveste se umple de fragi mari şi parfumaţi.
Soacra, bucuroasă, mănâncă cu lăcomie fragii, apoi se hotărăşte ca în ziua următoare să meargă ea cu oile, în locul în care fusese tânăra, ca să mănânce fragi pe săturate. În ziua respectivă, Baba Dochia, îmbrăcată cu nouă cojoace, porneşte la drum, dar Dumnezeu dă deodată o căldură aşa de mare încât hârca începe să-şi arunce unul câte unul cojoacele, urcând tot mai sus pe munte în căutarea fragilor şi a păşunii. Dar exact când ajunge în vârful muntelui, Dumnezeu, ca să o pedepsească pentru tot răul făcut, dă un îngheţ aşa de puternic, încât se transformă în stană de piatră atât Baba Dochia cât şi oile.
“De la legenda celor nouă cojoace a pornit credinţa că, începând cu 1 martie, următoarele nouă zile sunt ale Babei Dochia. În aceste zile, cei care doresc să cunoască cum le va fi viitorul apropiat, îşi aleg o anumită dată şi observă cu atenţie cum va fi ziua respectivă. Dacă este cald şi soare, vor fi tot anul sănătoşi şi voioşi iar dacă va fi urât, vor fi trişti, posomorâţi, bolnavi, vor avea necazuri”, ne-a mai spus, în finalul discuţiei purtate, doctorul în etnologie Angela Paveliuc Olaru. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ Filarmonica Botoşani
Românul şi cioara vopsită
Căruţaşii continuă să facă legea pe Drumul European 58
Vinde un medicament minune
Anunţ important
Anunţ important pentru liceeni
Bogaţii UE întorc spatele statelor estice
Blogări şi internauţi chemaţi să facă lobby pentru imaginea României în lume
Ieri s-au împlinit 17 ani de la războiul ruso-român de pe Nistru
Din nou "Fluturii"
Consultanţi germani pentru succesul firmei/instituţiei dumneavoastră
Servicii de consultanta gratuita
Bătături pe seama bugetului
Comentariul comentariilor XLII
(Ioan Rotundu)
Afaceri cu Sf. Petru
Arpagic cu carne
Conţac îşi dă drumul la gură şi dă la iveală mizeria din PSD
Multe semne de întrebare asupra afacerilor lui Prisăcaru
Consiliul Local Botoşani este proprietar cu bucata pe imobilele din Centrul Vechi
Criza a rărit numărul reclamagiilor!
Actorii botoşăneni vor face turneu în Georgia
Speranţe renăscute
Ioan Rotundu
„Ce te doare?” luat la bani mărunţi chiar de ministrul Bazac
Cadrele didactice au mai primit o lovitură în bugetul familiei
Bir pe boală: coplata la medicul de familie
Guvernul Boc i-a condamnat pe sugari la inaniţie
Grosul şomerilor îl formează cei cu vârsta de mijloc
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă