Renunţi la pâine dacă ţii cură?
Specialiştii spun că nu. Este suficient să reduci cantitatea la 100 g pe zi, adică să nu mănânci mai mult de 2 felii la o masă.
Şi este de preferat să alegi pâinea cu cereale. Şi să nu o asociezi cu unt, sosuri, brânzeturi cu conţinut mare de grăsimi.
De altfel, medicii au demonstrat că o reducere severă a cantităţii sau excluderea totală a pâinii din alimentaţie (indiferent dacă renunţarea la pâine este o "cerinţă" a unei cure de slăbire sau nu) poate duce la o hipoglicemie accentuată, o hipoinsulinemie mai pronunţată şi chiar la modificări ale cetoacidozei (creşterea acidităţii stomacale).
Ce recomanda nutriţioniştii?
Nutriţioniştii estimează că poţi mânca liniştită 150 - 250 g de pâine pe zi, pentru a-ţi asigura o bună parte din necesarul de glucide. Această cantitate nu te împiedică să consumi în plus orez, cartofi fierţi, paste (dar nu împreună cu pâine).
Copiii şi adolescenţii, fiind în perioada de creştere, au nevoie de un plus de energie, care le poate fi furnizat uşor de pâine. Astfel, copiii cu vârsta între 2 - 6 ani trebuie să mănânce 60 - 90 g de pâine pe zi (o jumătate de baghetă), în timp ce porţia zilnică a copiilor de 7 - 12 ani se ridică la 100 - 130 g.
Mult mai recent, nutriţioniştii americani au demonstrat şi că femeile însărcinate, care nu consumă pâine la cel puţin la una din trei mese principale şi măcar la una din cele două gustări luate pe zi, prezintă un risc cu 30% mai mare de a naşte înainte de termen.
Este întotdeauna de preferat ca, în cursul unor diete, decât să micşorezi drastic cantitatea de pâine din alimentaţie, mai bine să eviţi ceaiul negru, cafeaua, nicotina, alcoolul şi băuturile foarte reci căci ele sensibilizează stomacul şi pot produce iritaţii ale mucoasei gastrice.
Alcătuieşte-ţi meniul pe baza alimentelor simple şi sănătoase, uşor digerabile. De exemplu, un cartof copt este mult mai uşor de digerat decât trei sau patru felii de pâine.
De cate ori este posibil, evită să prepari alimentele pe care le asociezi cu felia de pâine.
Ca să reduci riscul de "stres metabolic" al organismului, diminuează cantitatea de alimente bogate în fibre (fasole boabe, fasole albă, mazăre, linte, smochine, cereale, orez, fructe uscate) căci ele pot fi iritante şi pot produce balonări.
Încearcă să reduci consumul de sare şi de băuturi carbogazoase, renunţă sau măcar redu fumatul, căci toate acestea blochează secreţiile digestive.
Fă câte o pauză după fiecare masă.