Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18057
De la 07 Ianuarie 2003
122878124

Adevărat şi fals despre pâine II

  • 2 May 2007, 23:00
Renunţi la pâine dacă ţii cură?
Specialiştii spun că nu. Este suficient să reduci cantitatea la 100 g pe zi, adică să nu mănânci mai mult de 2 felii la o masă.
Şi este de preferat să alegi pâinea cu cereale. Şi să nu o asociezi cu unt, sosuri, brânzeturi cu conţinut mare de grăsimi.
De altfel, medicii au demonstrat că o reducere severă a cantităţii sau excluderea totală a pâinii din alimentaţie (indiferent dacă renunţarea la pâine este o "cerinţă" a unei cure de slăbire sau nu) poate duce la o hipoglicemie accentuată, o hipoinsulinemie mai pronunţată şi chiar la modificări ale cetoacidozei (creşterea acidităţii stomacale).
Ce recomanda nutriţioniştii?
Nutriţioniştii estimează că poţi mânca liniştită 150 - 250 g de pâine pe zi, pentru a-ţi asigura o bună parte din necesarul de glucide. Această cantitate nu te împiedică să consumi în plus orez, cartofi fierţi, paste (dar nu împreună cu pâine).
Copiii şi adolescenţii, fiind în perioada de creştere, au nevoie de un plus de energie, care le poate fi furnizat uşor de pâine. Astfel, copiii cu vârsta între 2 - 6 ani trebuie să mănânce 60 - 90 g de pâine pe zi (o jumătate de baghetă), în timp ce porţia zilnică a copiilor de 7 - 12 ani se ridică la 100 - 130 g.
Mult mai recent, nutriţioniştii americani au demonstrat şi că femeile însărcinate, care nu consumă pâine la cel puţin la una din trei mese principale şi măcar la una din cele două gustări luate pe zi, prezintă un risc cu 30% mai mare de a naşte înainte de termen.
Este întotdeauna de preferat ca, în cursul unor diete, decât să micşorezi drastic cantitatea de pâine din alimentaţie, mai bine să eviţi ceaiul negru, cafeaua, nicotina, alcoolul şi băuturile foarte reci căci ele sensibilizează stomacul şi pot produce iritaţii ale mucoasei gastrice.
Alcătuieşte-ţi meniul pe baza alimentelor simple şi sănătoase, uşor digerabile. De exemplu, un cartof copt este mult mai uşor de digerat decât trei sau patru felii de pâine.
De cate ori este posibil, evită să prepari alimentele pe care le asociezi cu felia de pâine. Ca să reduci riscul de "stres metabolic" al organismului, diminuează cantitatea de alimente bogate în fibre (fasole boabe, fasole albă, mazăre, linte, smochine, cereale, orez, fructe uscate) căci ele pot fi iritante şi pot produce balonări.
Încearcă să reduci consumul de sare şi de băuturi carbogazoase, renunţă sau măcar redu fumatul, căci toate acestea blochează secreţiile digestive.
Fă câte o pauză după fiecare masă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Clubul Educatorul vrea să promoveze tradiţiile populare
Garda de Mediu a rămas fără obiectul muncii
Întrunire de Ziua internaţională a victimelor accidentelor de muncă
Inspectorii generali ai IŞJ sunt instigaţi să nu-şi dea demisia
APM umblă cu himere europene
Copil de şase ani lovit de o maşină
Urmărit naţional identificat
Comentariu la comentarii (LXXXVI)
(Ioan Rotundu)
Explicaţia bunicii
Anunţ public
Horoscop
Citate şi cugetări din Polonia
Vă interesează Oriflame?
Silegeanu crede că a dat lovitura în afaceri
Poliţia municipală apreciază o scădere a infracţiunilor cu violenţă
Furtună acuză mica ciupeală, ce-i îmbogăţeşte patronii de supermarketuri
Serele vor continua să producă pierderi
Consilierii s-au scuipat între ei, după care au votat marele dezastru
Bibliotecarii comunali vor sporuri de stres
Urban Serv le va face zile grele locuitorilor la case
11 localităţi botoşănene mustrate de prefectul Roman
Poveste de dragoste pe scena mică a Teatrului „Mihai Eminescu”
Teama că vor răspunde sau laşitate?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog