Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
722
De la 07 Ianuarie 2003
110921192

Adevărata Românie (VII)

  • aventură gastronomică la poarta Moldovei
  • 16 August 2009, 23:00
De la Prislop am ieşit din Ţara Haţegului prin Călan. Cândva oraş metalurgic, cu o viaţă muncitorească agitată, Călanul a devenit un oraş amorţit social şi economic. Halele metalurgice au ajuns nişte coloşi din beton şi oţel, fără geamuri şi uşi, răni şi totodată mărturii vii ale neputinţei guvernanţilor de a readapta industria metalurgică la economia de piaţă. Cuptoarele de topit minereu stau cu gurile deschise către cer, ca un om ce-şi dă duhul şi stă cu gura deschisă să mai înghită un strop din mana vieţii, care este oxigenul. Imaginile sunt şocante, incredibile, teribile şi de o realitate incontestabilă.
Am ieşit în drumul european la Simeria. Zi de sâmbătă, drumul era aglomerat şi cu ambuteiaje, mai ales la intrarea în Orăştie. Am scăpat de calvar la Sebeş, când noi am făcut la stânga, spre Alba Iulia. Spre Cluj, circulaţia era mult rarefiată, iar la Unirea, în apropiere de Turda, am intrat pe un drum de scurtătură, prin Lunca Mureşului, scurtând drumul spre casă cu vreo 30 kilometri.
Zona este una sărăcăcioasă, cu sate mai puţin arătoase, cu case vechi şi neîntreţinute. Sunt case de români care au preferat să stea în ţară, în loc să culeagă căpşuni prin Spania şi să-şi ridice vile impozante. Dealtfel am observat că şi prin judeţul Mureş satele sunt îmbătrânite, încremenite în epoca comunistă, lipsindu-le prosperitatea şi opulenţa. Explicaţia este aceeaşi. Oamenii au preferat să stea în ţară şi să nu ia drumurile Europei, pentru a-şi construi o altă viaţă, un alt mod de-a trăi.
Abia de la Reghin, cum se intră în Carpaţii Occidentali, şi şoseaua se înfrăţeşte cu meandrele răului Mureş, încep să apară salbele de vile elegante şi cu multe camere, semn al prosperităţii. Pasul Tulgheş l-am urcat şi coborât pe vreme de ploaie, aşa că nu ne-am putut bucura de panorama care se deschide ochilor de la cota celor aproape 1200 metri.
Nici Ceahlăul nu l-am putut admira. El se afla ascuns privirilor noastre, stând cu fruntea înfiptă în stratul de nori. Dezamăgire am trăit şi în coada lacului Bicaz. Coada lacului era mult retrasă spre Bicaz, semn că apele Bistriţei n-au fost prea bogate în această vară. Ne-am oprit în Poiana Larguluii, la Pensiunea Elvi, pentru a lua masa de prânz.
Proastă inspiraţie am avut. Am intrat în sala de la etaj a restaurantului. Mirosul puternic de mâncare ne-a fugărit pe terasă. Deşi localul nu era aglomerat, cam târzior am fost luaţi în seamă de-o fată care ne-a trântit pe masă o listă meniu. Am comandat câte o ciorbă de burtă şi o tochitură moldovenească. După vreo zece minute ne-am trezit la la masă cu o altă fată, tot pentru a ne lua comanda. I-am explicat că i-a luat-o înainte colega. A făcut o grimasă, şi-a fâţâit fundul într-un fel anume şi… s-a dus.
După vreo jumătate de oră ne-au fost trântite pe masă castroanele cu ciorbă şi coşul cu pâine. Din cauza şocului cu masa, o bulcă a sărit din coş şi a început a se rostogoli printre mese, fata luându-i urma cu multă agilitate. Cana în care se afla smântâna era una ştirbă. Am fi trecut cu vederea aspectul, dar smântâna era al naibii de acră. Şoferul Ilie a râs, spunând că smântâna ţine loc şi de oţet. Deşi era comandată o sticlă cu apă minerală, comanda nu ne-a mai fost onorată. Ardeii, care ar fi trebuit să fie iuţi, arătau ca nişte ardei graşi. Nu ne-am atins de ei.
Tochitura a fost pregătită din resturi de carne cam vechi. Doar cârnaţul părea a fi mai gustos. Am mâncat ochiul şi brânza, lăsând carnea, pe care am bănuit-o că-i o adunătură din resturile rămase de la clienţi.
La nota de plată aveam să observăm că este inclusă şi bulca de pâine care a luat-o la goană prin restaurant şi sticla de apă minerală care n-a mai ajuns la masă. Bineînţeles că la plată se aflau şi ardeii cei dolofani, de care nu ne-am atins. Toată mâncarea ne-a costat cam câte 35 lei de căciulă. Însă nu preţul l-am apreciat noi, ci faptul că după cum am fost serviţi şi mâncarea pregătită eram anunţai că am intrat în Moldova. Adică am ajuns acasă!
Anul trecut am mâncat tot la Pensiunea Elvi. Numai că serviciile au fost aproape ireproşabile, iar mâncarea gustoasă. Toată minunea, cum se obişnuieşte pe la noi, a ţinut tot trei zile. După care s-a revenit la normalitate. O normalitate de care ministra Elena Udrea n-a aflat încă, ea fiind prea preocupată cu reclama turismului românesc.
Şi pentru că veni vorba de ministra Udrea, peste tot prin ţară patronii de pensiuni şi unităţi turistice s-au plâns că anul acesta este unul sărac în turişti. Dacă anul trecut aveau rând la poarta pensiunii, anul acesta stau ei la poartă şi vânează turiştii să nu ajungă la pensiunea vecinului. Nu de reclamă, susţin ei că au nevoie din partea ministrei, ci de căi moderne de acces şi facilităţi fiscale, pentru că poverile fiscale actuale îi bagă în faliment. De unde aleg şi ei: ori turism la negru şi cu câştig, ori turism oficial şi în faliment. Majoritatea aleg prima variantă, dar când lipsesc turiştii nu mai ai de unde alege. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ungurească
Horoscop
O nouă ispravă a secretarei Florica
Doi minori botoşăneni morţi într-un accident şi alţi trei răniţi
Surprize muzicale pentru bătrânii de la Leorda
Cursuri de formare a instructorilor
de multe ori, cei care ar trebui să se ocupe de cultură pe plan local, în judeţ, iau banii degeaba
Românii sunt nesătui de bani şi ce primesc pompează în măsuri populiste!
Locuri de veci pe sponci - eterna problemă a botoşănenilor
O vacanţă de vis pentru o familie nevoiaşă
Astăzi începe Bacul de toamnă
Băncile îşi înşeală din nou clienţii
„O săptămână la mare” se repetă şi în acest an
La Pediatrie s-a declanşat nebunia după economii financiare
Birocraţilor din sănătate li se răresc rândurile
Presimţirile Elenei Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă