Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22253
De la 07 Ianuarie 2003
104661003

Adevăratele pârjoale moldoveneşti

  • 24 July 2011, 23:00
În privinţa cărnii nu trebuie să facem mofturi. Fie ea de porc, viţel, miel sau pasăre etc. din toate se pot prepara pârjoalele moldoveneşti. Dar dacă vrei ca pârjoalele să aibă gustul de pe vremea bătrânilor noştri, atunci pui juma-juma carne de porc şi viţel.
Obligatoriu, chiar dacă nu ne face plăcere, carnea o s-o trecem prin maşina de tocat de două ori. La a doua trecere, avem grijă s-o înnobilăm cu cele de trebuinţă. Adică vom mai trece prin maşină şi miez de pâine muiat în lapte. Adăugăm sare, piper, mărar, pătrunjel tocat mărunt şi prăjit în unt.
Cine doreşte, poate adăuga usturoi verde tocat sau făcut mujdei. Când ai scos tocătura pentru a doua oară din maşină, adaugi ouăle (câte două la jumătate de kilogram de compoziţie), freci fundul vasului în care pui tocătura c-un boţ de unt proaspăt de mărimea unui ou de raţă, adăugând şi un cartof ras pe răzătoare.
Tocătura bine amestecată, presari fundul de lemn, pe care lucrezi carnea cu posmag (pesmet pisat dacă ai uitat ce-i acela posmag). Iei câte o lingură de tocătură şi o tăvăleşti, până ce-i dai forma sferică. După asta, turteşti tocătura cu un cuţit lat, până ce sfera se reduce la grosimea unui deget arătător a unui bucătar dolofan.
Ajuns aici, pregăteşti tigaia în care ai lăsat să se topească bucata de unt proaspăt. Când dă untul în clocot aşezi pârjoalele în tigaie şi le prăjeşti pe ambele părţi, până se rumenesc cât trebuie. După ce s-au rumenit, le scoţi cu lingura găurită şi le potriveşti frumuşel pe farfuria pe care vor fi servite.
Tot meşteşugul este ca pârjoala să fie rumenită pe dinafară şi mustoasă pe dinăuntru. Ca şi garnitură se potriveşte piureul sau cartofii noi, opăriţi cu unt. Poftă mare!
(Lucullus)
JD 1839/2.08.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Numiri de şefi dictate de interese
Ioan Rotundu
Oalele se vor sparge în capul lui Flutur şi Conţac
Ioan Rotundu
Omul care vorbeşte cu lutul
Caricatura zilei
Operaţiunea Ricovery - Botoşani - video
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă