Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10088
De la 07 Ianuarie 2003
122870155
Adevărul” despre Unire.

Chirtoacă: Unirea Republicii Moldova cu România este un fapt firesc

  • 22 January 2014, 23:00
Palma jandarmului român nu s-a uitat nici astăzi, dar mai puţin se ţin minte deportările în Siberia. Sindromul Stockholm sau cum îi zice? Când victima ajunge să ţină cu agresorul." Aşa explică Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului, cum de aproape jumătate dintre moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia, scrie www.adevărul.ro, preluat de Romanian Global News.
Palma jandarmului român face referire la abuzurile comise de forţele româneşti în Basarabia interbelică asupra populaţiei băştinaşe, iar deportările în Siberia...ei bine, aici totul este clar, primarul vorbeşte despre sutele de mii de oameni – nici astăzi nu este cunoscut numărul exact – din Basarabia şi nordul Bucovinei care au fost deportaţi de sovietici în Siberia. Sindromul Stockholm, când victima ajunge să fie de partea celui care-o agresează.
Sindromul Stockholm în rândul moldovenilor
„Atunci când nu ai acces la informaţie, când nu ai termen de comparaţie vizavi de ce înseamnă o viaţă mai bună...de multe ori apare sindromul Stockholm", continuă acesta. Doar aşa poate explica primarul, unionist de când se ştie şi care ţine deasupra biroului o fotografie cu Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, cum de există încă o pătură groasă din Republica Moldova care vrea ca ţara să-şi consolideze relaţiile cu Rusia.
„În Republica Moldova, din cei aproape 23 de ani după proclamarea independenţei, 14 ani au fost guvernări antiromâneşti, antinaţionale, antieuropene. În timpul acestor guvernări, ca şi-n perioada sovietică, oamenii au fost intimidaţi, au fost pedepsiţi şi persecutaţi pentru că îşi spun români sau că spun limba română. De aceea, puţinii ani după 2009, când s-a produs alternanţa la guvernare, nu sunt încă suficienţi pentru a discuta deschis cu populaţia din stânga Prutului despre identitate şi despre limbă", crede şi Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova şi una dintre cele mai vehemente voci pro-unire. O întrebăm de trei ori câţi moldoveni ar vota unirea cu România dacă mâine ar fi un referendum în acest sens. Nu răspunde clar niciodată, face compromisul şi recunoaşte doar că sunt mai mulţi moldoveni care nu vor unirea decât cei care o vor.
„Rudele n-ai cum să ţi le alegi"
Ideea asta cu reîntregirea României Mari ar cam însemna unirea a „două nevoi", două ţări sărace, care, la prima vedere, n-au ce să-şi ofere una alteia în afară de promisiuni. Unirea trebuie să se facă totuşi chiar şi aşa pentru că „familia n-ai cum s-o renegi", crede Dorin Chirtoacă. Vitalia Pavlicenco, alt politician moldovean pro-unire, spune că România şi Moldova sunt sărace acum tocmai pentru că „ţara nu este întreagă".
Pentru Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, unirea Republicii Moldova cu România este un fapt firesc. De aceea a şi refuzat multă vreme, pe când era adolescent, să umble cu actele pe la ghişee pentru a-şi obţine cetăţenia română, pentru că ea era deja a lui, el şi familia sa n-au renunţat niciodată la ea. A fost primul politician de peste Prut care şi-a arătat entuziasmul şi sprijinul faţă de ideea ca noul proiect de ţară al României să fie unirea cu Republica Moldova. De cealaltă parte, liderii de la Chişinău au răspuns că prioritatea Moldovei este integrarea europeană.
Dar aceste două proiecte se împletesc şi se confundă în multe minţi. „Noi, românii, am pătimit prea mult pe această parte a Prutului şi merităm un destin european, un destin românesc, un destin aşa cum l-au meritat germanii", spune Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Naţional Liberal din Moldova şi cunoscută pentru retorica pro-unire. Iar unirea, pentru mulţi moldoveni, înseamnă cu totul altceva decât reîntregirea României Mari. Pentru unii înseamnă, mai degrabă, cea mai scurtă cale către Uniunea Europeană.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscopul zilei
155 de ani de la Mica Unire, marcaţi la Biblioteca Botoşani
„Clovnul” la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”
CJPCCT Botoşani: Comunicat de presă referitor la Unire
Dreptul la replică al companiei Romtelecom privind „cazul Buhăceni”
Comisia Europeană acordă unda verde pentru exploatarea gazelor de şist, cu cerinţe minimale
Război al cuvintelor şi acuzaţii: debut tensionat al conferinţei Geneva II dedicată Siriei
Ministrul economiei a cerut la Moscova sprijin pentru deblocarea exporturilor româneşti de carne în Rusia
Indicele Transformării 2014: România, "o democraţie defectă"
Ucraina: Protestatarii au fost avertizaţi prin SMS că participă la o tulburare în masă
"Atacurile media motivate politic" figurează, al doilea an consecutiv, în raportul MCV
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
De ce nu a demisionat Radu Stroe
culisele deciziei politice de a-l menţine în funcţie pe ministrul liberal al Internelor
Botoşani/Darabani: Preotul Buhăianu a fost aspru muştruluit la Mitropolia Iaşi
se spune că a fost „spovedit” de preotul inspector Florin Chirilă de i-au mers fulgi
Nu accept să fiu umilit de Romtelecom
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog