Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24307
De la 07 Ianuarie 2003
90821049

Adio spital! Adio Miluţ! Adio PNŢCD!

  • 23 March 2009, 23:00
Locuitorii din zonă – şi nu numai – îşi amintesc probabil vâlva provocată acum doi ani de Marian Petre Milut, preşedintele de atunci al PNŢCD care, prezent în februarie 2007 la manifestarea prilejuită de centenarul Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907 a promis, în faţa celor prezenţi că va construi, din banii săi, un spital la Flămânzi.
O perioadă lucrurile chiar au părut să demareze, Miluţ delegându-l pe doctorul Marius Bogdan, reprezentantul său local şi vicepreşedintele PNŢCD Botoşani, să caute terenul adecvat ridicării unităţii sanitare. Unitate la care, bineînţeles, Bogdan ar fi trebuit să fie desemnate „general manager”. Mai mult, anul trecut, preşedintele partidului a efectuat şi o vizită fulger la Flămânzi, lansând cu această ocazie o nouă vrăjeală electorală: dacă autorităţile locale nu se dovedesc capabile să-i pună la dispoziţie terenul pe care, cu banii săi, doreşte să construiască unitatea, va construi spitalul la …Frumuşica.
În afirmaţia sa, Miluţ se baza pe faptul că acolo va găsi mai multă înţelegere şi preocupare pentru rezolvarea problemei, primăria, pe atunci liberală, aflându-se pe aceeaşi lungime de undă cu proaspăta alianţă naţională stabilită între ţărănişti şi reprezentanţii PNL-ului. Iritaţi, o mână de flămânzeni – adică aproape toţi membrii partidului – au sărit în sus şi după numai câteva zile au anunţat că au găsit o locaţie adecvată la Flămânzi, pentru ridicarea unităţii sanitare.
Înarmat de Miluţ cu macheta spitalului, cinci banere, trei saci cu scrisori de intenţie şi un cont în bani oarecum consistent, doctorul Bogdan a purces în campania electorală la cea mai mare găselniţă desfăşurată vreodată pe aceste meleaguri: contractul cu flămânzenii, desfăşurat sub sloganul „doar cu Marius Bogdan primar / veţi avea-n Flămânzi spital”. Sau ceva similar, oricum. În viziunea ţărăniştilor locali şi a coordonatorilor de la centru, acţiunea, realizată conform principiului „punct ochit, punct lovit”, ar fi trebuit să reuşească. Numai că, sătui de 20 de ani de barbologii şi de primari care, în campanie, au promis marea cu sarea iar când au ocupat primul fotoliu al oraşului au uitat şi de alegători şi de oraş, localnicii n-au mai „pus botul” şi la această gogoriţă.
Marius Bogdan abia a adunat vreo 200 de voturi, insuficiente şi pentru funcţia de consilier, iar de bancherul şi politicianul Marian Petre Milut nu s-a mai auzit nimic, cel puţin pe plan local. Până acum vreo două săptămâni când, tot de la doctorul Bogdan, am aflat că organizaţia PNŢCD este în degringoladă, Miluţ dispărând efectiv de la conducerea sa, cu acte, ştampilă, documente etc.
Răsfoind presa naţională, pentru a putea afla ce s-a întâmplat, am descoperit la baza acestei „evadări” o conspiraţie internă, ce-i drept microscopică, soldată cu scindarea partidului în două facţiuni, mediatizarea evenimentului provocând tot atâta zarvă ca o furtună într-un pahar cu apă. Uitat pe o etajeră, la soare, bineînţeles. „Marea scindare” a celui mai mic partid din România a început încă din luna august a anului trecut.
Primarul de Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, cel care l-a susţinut pe Miluţ în ianuarie 2007, când a fost ales preşedinte al ţărăniştilor români, s-a disociat de acţiunile fostului său protejat şi a convocat la Bucureşti un congres extraordinar al partidului. La această întâlnire de pomină, cei 375 (din 684) de membri prezenţi l-au ales ca preşedinte pe Radu Sârbu. Simultan, susţinătorii lui Miluţ au organizat, la Sinaia o întâlnire, de-a dreptul scandaloasă, în care şi-au manifestat adeziunea faţă de acesta.
S-a ajuns astfel la situaţia paradoxală ca un partid care, pe plan naţional, abia este reprezentat de 2% dintre alegători, să aibă două conduceri. Dihonia dintre cele două tabere, alimentată, spre deliciul presei de scandal, de ameninţări şi jigniri reciproce, a culminat cu acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, în care fosta conducere a partidului solicita anularea deciziei Adunării Generale, cea în care Sârbu a fost ales în funcţia de conducere.
Ulterior, Radu Sârbu a fost desemnat oficial preşedinte al partidului după ce Tribunalul a decis că alegerea acestuia a fost făcută conform legilor in vigoare. Brambureala a continuat şi în ultima parte a anului trecut, când numeroşi membri marcanţi din „aripa Miluţ”, pentru a scăpa de presiunile acestuia, şi-au manifestat intenţia de a trece la liberali. Lovitura finală a venit la sfârşitul lunii septembrie, când Radu Sârbu a declarat într-o conferinţă de presă că PNL trebuie sa oprească orice negocieri cu „grupul Milut” fiindcă „acesta nu-i mai reprezintă pe tărănişti”.
Cu mai puţin de o lună în urmă, ultima redută controlată de Miluţ, PNŢCD Maramureş, s-a prăbuşit, în ovaţiile grupării „Ciuhandru-Sârbu, Daniela Ivaşcu, cea numita de gruparea Miluţ preşedinte interimar al PNTCD Maramureş, demisionând din partid. Mai mult ca sigur că dispariţia lui Miluţ, un minuscul Napoleon ţărănist, de pe scena politică naţională, va face din cel mai vechi partid din România unul „de colecţie” , alcătuit doar din nostalgici şi curioşi.
Revenind la vechile legături ale partidului cu oraşul de pe râul Cordun, nu putem să nu remarcă ce ţeapă puteau să ia totuşi flămânzenii. Aspect sesizat şi de secretarul primăriei Paraschiva Viciriuc care, având în vedere ultimele evenimente, a întrebat pe bună dreptate: „Ce se întâmpla dacă noi, ca primărie, făceam cu Miluţ o coparticipare la construirea spitalului? Dacă îi ofeream teren pentru spital, sau dacă – Doamne fereşte! – mai aveam şi vreun împrumut efectuat în acest scop? Mie, de la început, chestia cu spitalul mi s-a părut o afacere dubioasă. Probabil că s-au urmărit două aspecte. Pe de o parte, să fie împins doctorul Bogdan în faţă. Pe de altă parte, avându-se în vedere faptul că fosta conducere a primăriei avea culoarea roşie, să-şi poată ei justifica pe plan naţional insuccesul de la Flămânzi. Ceva la modul „ştiţi, noi am vrut să facem acolo spital, dar cei de la PSD nu au dorit acest lucru”. Când iniţiativa lor a primit undă verde în Consiliului Local Flămânzi, au rămas total derutaţi”.
Concluzia nu poate fi decât una singură: cea marcată de titlu: Adio spital! Adio Miluţ! Adio PNŢCD!
(B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un creaţionist islamic vrea să-l desfiinţeze pe Darwin
Cel mult 3% dintre elevii SAM-urilor îşi vor continua studiile la licee tehnologice
La un pas să nu fie recunoscută de familie
Horoscop
Şarlatanul şi avocatul
Răstignitorii lui Conţac
Încasările la bugetul de stat au crescut cu aproape 20%
Doi copii botoşăneni erau cât pe ce să ardă de vii
E jale mare cu drumurile naţionale!
Statistica stă cu ochii pe bugetul familiei de 60 ani
Mai mulţi săraci pentru municipiul Botoşani
Plachie de crap cu verdeaţă
Reţea de traficanţi de persoane anihilată la Botoşani
Celebrul cântăreţ italian Al Bano va fi ambasador onorific al oraşului Bucureşti în lume
Absurdistan
Chirtoacă cere la Bucureşti acordarea cetăţeniei române “în mod simplificat, prin lege”
Ora exactă de la Laurian
24 Martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
Sfârşit de săptămână sub zodia flăcărilor
Vă pot organiza o nuntă ca-n poveşti!
Mesia românilor!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XLIV
(Ioan Rotundu)
Românul şi "împinge tava"
Se vrea înăsprirea pedepselor pentru elevii violenţi
UE vrea să mâncăm de Paşti miei asomaţi
Nou director medical la Spitalul judeţean
Primul caz de leptospiroză, primul deces
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă