Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19779
De la 07 Ianuarie 2003
122879846

Adolescenta cu bentiţă tricoloră din Covasna: Copii prinşi în vâltoarea urii adulţilor

  • 22 March 2013, 23:00
O adolescenta de 15 ani care face un gest de fronda nu e nici xenofoba, nici nebuna, nici nationalista, nici extremista, nici patrioata. E o adolescenta normala, care incearca sa iasa in evidenta. Adultii care incarca gestul ei cu propriile prejudecati, de un sens sau altul, raspund la epitetele enumerate, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.
Sabina a venit la scoala, de ziua maghiarilor, cu o bentita tricolora - steagul romanilor. A starnit din partea unora reactii extreme. A primit amenintari - nu imi dau seama daca si in realitate, dar cu siguranta pe Facebook. Cel putin unul dintre autori - surpins de imagina publicata de Jurnalul National - este un adult radical, Zsolt Lendvay-Simon, ce depaseste mult o limita acceptabila social. La scoala, reactia a fost dezastruoasa.
Directoarea scolii nu a stiut nicio clipa sa modereze un conflict latent, ci l-a accentuat dictand pedepse puternic disproportionate - scaderea notei la purtate, excludere din piesa de teatru a scolii (?!), chiar posibila exmatriculare. Ulterior, a revenit si a anulat aceste decizii, ce erau evident in afara regulamentului scolar si a bunului simt.
Nu este primul incident de acest gen, aflam din presa. In ziua de 1 decembrie, cand elevii romani au aniversat ziua romanilor, cei maghiari au facut gesturi provocatoare. Mai recent, niste elevi de clasa a cincea au fost batuti si umiliti de colegii lor (pusi sa isi ceara scuze in genunchi?!) pentru ca aveau steaguri vopsite pe maini. Problemele se repeta.
Copiii nu fac altceva decat sa imite pozitiile adultilor. Ce aud acasa, in presa, pe strada, repeta si ei. Cu atitudinea tipica adolescentilor, adesea amplifica aceste lucruri. Isi cauta apartenente de grup, vor sa iasa in evidenta. De fapt, de ce e nevoie sa repet aceste lucruri? Sunt zeci si sute de carti de psihologie care vorbesc despre aceste lucruri. Fundamentele sistemului de educatie stau, ar trebui sa stea, pe intelegerea mecanismelor psihologice la copii si adolescenti. Adultii ar trebui sa reactioneze matur.
Nu se intampla. Sabina a vrut sa iasa in evidenta si a ajuns in valtoarea urii adultilor. Primii au fost radicalii maghiari, cu amenintari, agresivitate, atacuri. Au transferat asupra ei prejudecatile si ura lor.
Poate Sabina a strigat dupa ajutor, poate altcineva a facut-o pentru ea. Cert e ca a ajuns in atentia radicalilor romani. In loc sa o ajute, au facut exact acelasi lucru ca maghiarii, au transformat-o in simbolul propriilor prejudecati. "Sabina este Romania", titreaza astazi grupul nationalist-ortodox din jurul site-ului roncea.ro. Poza Sabinei este mare pe prima pagina. A fost de altfel in toate ziarele, la toate televiziunile, nu a contat ca este minora, ca este, poate, confuzata, ca are nevoie de ajutor.
Altii vor sa se arate moderati, dar practica acelasi mecanism. A circulat mult pe Internet, promovat mai ales de cei ce se considera "de stanga", un articol al lui Stefan Mako, de la casajurnalistului.ro. Acesta ne povesteste senin cum a intrat in contact pe Facebook cu o adolescenta de 15 ani, ascunzandu-si adevaratele intentii.
A initiat un dialog, a tras-o de limba cum s-ar zice, fara sa ii spuna ca e un jurnalist ce apoi va publica vorbele ei spuse intr-un dialog presupus privat [nota: aceasta parte poate fi o intelegere gresita, a se vedea mai jos primul comentariu la articol]. A scos declaratia-soc - "urasc ungurii" - si apoi a spus cine este. Cand adolescenta, afland adevarul, a inchis canalul de comunicare, Mako i-a pus eticheta: "ura".
"Sabina uraste ungurii" s-a raspandit rapid in lumea virtuala. Au iesit la rampa publicisti declarat "de dreapta", cu un discurs stupefiant. Pentru Sorin Ionita, Sabina este "o proasta mica, dar cu tupeu", iar pentru Cristian Ghinea, "o mica scarba cu probleme la mansarda" (ambii pe paginilor lor de Facebook). Sabina are 15 ani si a facut un gest extravagant. Ionita si Ghinea sunt adulti, cu studii superioare, persoane publice, auto-declarati in prima linie de aparatori ai drepturilor fundamentale, conducatori de think-tank-uri. Nici nu am ce sa mai comentez in fata acestui tablou.
Dupa doar o zi, Sabina s-a mai gandit putin. Nu-i mai uraste pe unguri, ci uraste ca este urata de unguri. Spune asta intr-un interviu luat de un alt jurnalist, Dan Tanasa, de data asta unul cu puternice accente nationaliste. Extremistii romani o transforma in simbolul patriotismului. Inteviul o aduce din nou in prim-plan, cu imagine, cu tricolor. Sabinei ii place - in fond a ajuns in centrul atentiei.
Dar ce a invatat din asta despre toleranta si buna convietuire? Ce am invatat noi? Sabina are 15 ani si e "vedeta". Din imaginea ei creste mitocania unor publicisti ca Ionita si Ghinea. Pe imaginea ei isi fac oarece publicitate (pseudo-)jurnalisti ca Mako sau Tanase. Cu imaginea ei isi construiesc discursul extremisti ca Lendvay-Simon sau Roncea, si toti cei ce gandesc ca ei. Toti acestia sunt adulti. Ura si prejudecatilor sunt ale adultilor, nu ale Sabinei.
Teoretic, educatia despre toleranta ar fi trebuit sa se intample la scoala. Mai mult, scoala ar fi trebuit sa modereze tensiunile etnice din comunitate, nu sa le emuleze. Directorul si profesorii scolii in cauza sunt evident complet depasiti. Nici autoritatile - Inspectoratul, Ministerul - nu par a avea reactie. Dar ce sa ne asteptam? Nu a trecut nicio o luna de cand o alta scoala, un liceu din Bucuresti, a fost pusa la zid pentru ca a indraznit sa organizeze un eveniment in care invatat toleranta (despre minoritati sexuale). Si atunci acuzatorii au fost tot o multime de adulti; nu intamplator, printre ei s-au aflat multi dintre cei ce acum se folosesc de Sabina. Nu uitati, Sabina are 15 ani.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Poveste de week-end
Gastronomie: Maftoul cu pui- specific Palestinei
O noua etapa a guvernării Ponta. Va curge sânge
Dan Tapalaga
Salvarea Ciprului ar putea veni de la duşmanul său, Turcia
Protest la Salonul de carte de la Paris
Jandarmii au intervenit brutal in evacuarea protestatarilor
Cum a fost învins guvernul Ponta de birocraţia din sistemul medical
Cipru lucrează la un plan B. Acesta ar urma să intre vineri în Parlament
Zona Euro, dispusă să discute o nouă propunere
Micile războaie locale ale regionalizării
cum se luptă baronii locali pentru controlul viitoarelor regiuni
Eva Simon (Ungaria): În Ungaria există două limbi române
Petru Grozavu: «Antract» pentru Vilnius
Laptele vărsat în câmp, un gest extrem
"Iresponsabilitatea altora" pune lacătul pe ferme
Lista poliţiştilor avansaţi în grad de Ziua Poliţei
Botoşani: Prefectul i-a felicitat pe poliţişti că-şi fac datoria. Cum? Vă arătăm noi
Ioan Rotundu
Scrisoarea deputatului Roman către Primarul municipiului Botoșani
Tupeu şi amnezie politică la Mihai Tincu
Portariuc chiţcăie şi el aceeaşi arie
Lipsiţi de curajul răspunderii, cei din PSD bagă totul în… lui Ţurcanu
Ciofu îl va susţine pe Portariuc la şefia PSD Botoşani
Poliţiştii îi dau emoţii lui Portariuc
Roman vrea să-i cânte lui Portariuc serenada despărţirii
Portariuc dă lecţii politice, materie la care este repetent
S-au mirat şi poliţiştii cât de buni profesionişti sunt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog