Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sport
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15529
De la 07 Ianuarie 2003
78522464
Adrian Nastase:

FMI deţine un text extrem de dur despre România pe care îl ţine secret

  • 9 May 2011, 23:00
Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca FMI detine un document "extrem de dur" despre Romania privind perioada 2010-2013, pe care "il tine secret".
Potrivit fostului premier, documentul ar face referire "la in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 - numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii TAROM, masuri dure in sectorul energetic - inclusiv la Oltchim".
Adrian Nastase ataca "politica economica" a Romaniei in "regimul Basescu" in cei 7 ani de cand nu mai este el premier:
"Guvernul pe care l-am condus a lasat Romania intr-o situatie economica foarte buna - crestere economica de 8,5% (totusi aceasta indicand un nivel usor peste potentialul economiei, echivalent cu o usoara supraincalzire a economiei), deficit bugetar de 1,3% din PIB, deficit extern de doar 5,1 mld. euro (echivalentul a 8,4% din PIB) si o rata a inflatiei dec/dec de 9,3%, in coborare de la 40,7% in 2000 la 14,1% in 2003. Totodata, pentru mentinerea economiei pe o traiectorie sustenabila si evitarea derapajelor economice, guvernul PSD a realizat integral primul acord cu FMI in perioada 2002-2004 si a incheiat un nou acord pentru intervalul iulie 2004 - iulie 2006", sustine presedintele Consiliului National al PSD.
"Dupa schimbarea de putere din anul 2004, regimul Basescu a promovat o serie de masuri, toate de natura sa creeze si sa adanceasca dezechilibrele economiei. Dintre aceste masuri, cea mai nociva, prin magnitudinea si persistenta efectelor negative a fost, in opinia mea, aplicarea cotei unice (care a fost o masura accentuat pro-ciclica, adica atunci cand economia functiona peste potential, cerere mai mare decat PIB potential, dat de factorii de productie ai tarii, s-a mai adaugat un surplus de cerere in buzunarele populatiei si firmelor, de peste 1 miliard de euro (s-a turnat gaz peste foc)). Introducerea cotei unice a condus la beneficii profund inegale pentru diversele categorii sociale. Astfel dupa cum se poate observa in tabelul 1, cei cu venituri foarte mari au beneficiat de cresteri salariale ajungand si la peste 40% din ceea ce castigau anterior, iar cei cu venituri mai mici (angajatul "mediu" pe economie) au "castigat" aproximativ 3% - echivalentul a 5,8 euro", mai scrie Adrian Nastase pe blog.
"Regimul Basescu si guvernele de dreapta au dezechilibrat masiv economia intre 2004-2008 (sustinerea pe care PSD a acordat-o prin vot, in acel interval, pentru 1,5 ani a fost pe proiecte de ordin social care sa mai atenueze din costul masurilor aplicate de alianta D.A., incepand cu 2005). Apoi ajustarea au facut-o prin punerea pe umerii celor multi si saraci si indatorarea imensa a tarii, precum si trecerea indirecta a datoriei private in sectorul public, suportata de toti cetatenii (deja saraciti). Incoerenta si inconsistenta masurilor luate au lungit criza economica (cresterea economica trebuia sa revina in 2010) si poate aceasta va avea loc in 2011, ne-au indepartat de adoptarea euro, au creat haos in viata politica, ne-au indepartat de intrarea in spatiul Schengen si ne-au izolat extern - demonstrand astfel falimentul regimului Basescu", incheie fostul premier.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Civilizaţia la români
Caricatura zilei
Milionarul german Gunter Sachs s-a sinucis
Anunţă FMI un viitor episod de depreciere a leului?
Final de meci incredibil in Noua Zeelandă
au marcat când adversarii erau la vestiare
Votul pentru alegerea preşedintelui PDL va fi secret şi pe grupe de judeţe
Doamna Vass e Boc în fustă şi pe tocuri, doamna Udrea e Băsescu în fustă
Mai multe bijuterii din aur şi argint, furate dintr-o mănăstire din comuna Putna
Paradă fără precedent la Moscova de 9 mai
de la lansatoare de rachete nucleare, elicoptere la celebrele T 90
Economia României se redresează
Previziuni amănunţite vor fi publicate pe 13 mai
Peste 102 mii de noi contracte de muncă au fost încheiate intr-o săptămână
NATO neagă că ar fi lăsat zeci de emigranţi africani să moară de sete şi de foame pe un vas în Mediterana
Tinerii din PDL Botoşani sar la colegii liberali
Senatorul Marcu se arată interesat der agricultură
Zona Manoleşti Deal nu va avea gaz începând de joi
Manifestări în cadrul zilelor EDU CCD
Sindicatul „Impact” şi-a ales conducerea
Doasarele privind clasificarea spitalelor au ajuns la Bucureeşti
La Colegiul Laurian Botoşani continuă împărţirea de posturi
Bădărănia lui Mimor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă