Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
17149
De la 07 Ianuarie 2003
68386361

Afacerea "Comisia Udrea" - Cherchez la femme!

  • 19 August 2009, 23:00
Să mai spună cineva că nu trăim īntr-o casă de nebuni! Cel puţin la nivelul Romāniei oficiale. De cīnd a apărut scandalul convorbirilor off record purtate de membrii Comisiei Udrea, chestiunea pentru care a fost creată comisia, deci stabilirea dacă impricinată a cheltuit nejustificat bani publici pentru propria imagine şi a favorizat firme prietene, aplicīnd grave entorse legii a dispărut īn neant, apărīnd īn schimb alte chestiuni „arzătoare la ordinea zilei” – cine a furnizat presei materialul? De ce a făcut asta? La ordinul cui?
Īntrebări care, totuşi, pot primi răspunsuri foarte simple, dar care sīnt reluate obsesiv şi fără răspuns īn presa oranj şi īn mediile politice colorate aidoma. Atīt de simple că se cam sparie gīndul! A devenit deja fapt sigur că la instalaţia de īnregistrare cu pricina nu are acces decīt personalul tehnic al firmei care-i asigură funcţionarea. Nici măcar personalul propriu al Parlamentului nu are acces. Or, firma e pendinte de SRI! De altfel, chiar modul īn care scandalul īnregistărilor a fost anunţat cu cīteva zile īnainte de apariţia pe piaţă a acestora pe site-urile şi blogurile unor guguştiuci bucuroşi că au făcut rost de informaţie „pe surse”, arată destul de străveziu un montaj realizat din zona „servitnicilor”!
Şi tocmai ce-mi amintesc că o ameninţare de acelaşi tip a lansat d-na Udrea īnspre Cătălin Tolontan, elementul cheie īn dezvăluirile din cazul Ridzi, care tocmai se apucase de scormonit şi īn hăţişul birocractic de la Ministerul Turismului, chiar dacă, ulterior, ministresa a īncercat să dreagă busuiocul īn mai multe intervenţii televizate. De cine ascultă SRI ştim, ce nu ştim īnsă este cine-i acordă dreptul să se amestece īn viaţa politică a ţării, să īnregistreze parlamentari, fapt interzis explicit de brava noastră Constituţie, pe care ar trebui, de fapt, s-o apere!
Reacţiile la publicare īnregistrărilor fac īnsă toţi banii! Am ascultat respectivele documente audio de cīteva ori şi nu am găsit nimic ilegal īn ceea ce discutau protagoniştii. Erau chestiuni tehnice, legate de organizarea activităţii, se discuta off record – cel puţin īn principiu, că de „īnregistrat” se īnregistra īn draci! Sigur, n-aş spune că tonul era amabil cu d-na ministru, dar nu se vorbea acolo despre inventat probe, ci despre găsirea probelor care s-o „īnfunde”, ceea ce totuşi e altceva!
Bun, dar comisia, cel puţin īn principiu, n-a fost creată ca s-o mīngīie pe cap pe d-na ministru, ci ca să stabilească dacă sīnt motive pentru sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală! Or, reacţiile... īncepīnd de la cele pe blogurile, site-urile şi ziarele oranj, care īi tot dau cu „execuţia d-nei Udrea”, şi sfīrşind cu PDL, care cere desfiinţarea comisiei, şi d-na Udrea īnsăşi, care i-a dat pe membrii īn judecată, fac toţi banii, cum spuneam! Nu mai spun că refuzul de a se prezenta īn faţa Comisiei şi instigarea subordonaţilor să procedeze la fel reprezintă un cumul de īncălcări ale legii! La cineva care se pretinde avocat, ei da!, te-ai aştepta la mai multă abilitate.
Oricum, totul urmăreşte stoparea procesului de aflare a adevărului, profitīnd, dreptu-i, de imprudenţele membrilor comisiei, care nu se aşteptau probabil să-i asculte tocmai SRI, care ar fi trebuit, din contra, să le asigure, nu-i aşa?, securitatea! Īn trecăt, trebuie spus că d-na Udrea nu are nici un temei legal pentru a acţiona īn judecată membrii comisiei, dar un pic de praf īn ochi nu strică niciodată! Mai mărim confuzia publicului. Dar să refacem filmul.
Mai īntīi, PDL a refuzat să-şi desemneze membri īn comisie. Apoi, are loc respectiva discuţie neoficială care este servită pe tavă presei īnnebunite de exclusivitate şi senzaţional. Presa, cum e normal īn Romānia, „pune botul” şi se face trompeţica băieţilor interesaţi īn stoparea anchetei, īncepīnd cu protectorul ministrei turismului şi sfīrşind cu ea īnsăşi, trecīnd īn fugă şi prin partidul celor fără de pată şi prihană! Lucrătură cu o aţă atīt de albă că ar putea fi văzută şi de nişte orbi. Nu şi de cei interesaţi să nu se vadă!
Prin urmare, dacă chiar ne interesează adevărul, punem īntrebarea clasic㠖 Cui prodest? Şi primim un răspuns la fel de clasic – Cherchez la femme! Poate că şi pe băietul din spatele femeii cu pricina! Acum, pentru că niciodată lucrurile nu ies exact cum ţi-ai propus, bulgărele de zăpadă neputīnd fi controlat după ce-i dai drumul pe pantă, a īnceput să se emită pe toată gama că incidentul este/a fost/ va fi folosit tot īmpotriva preşedintelui īn funcţie. Păi, e normal, proşti ar fi adversarii dacă n-ar face-o! Că n-or să stea şi ascultaţi şi cu banii luaţi! Dar dacă şi dumisale i-a plăcut să se joace de-a ucenicul vrăjitor...
Şi īn final – discută membrii Comisiei Udrea ceva ilegal? Nu. Īnregistrarea discuţiei neoficiale dintre nişte parlamentari ai statului, „de drept sau de drepţi?”, romān este ilegală? Cu siguranţă! Dar asta nu interesează pe nimeni! Acum nişte decenii, īn SUA, un preşedinte era nevoit să demisioneze – exact din asemenea motive! Dar Romānia, de bună seamă, nu e America!

PS Pentru cititorii plecaţi de mai multă vreme din ţară, trebuie făcute, probabil, cīteva precizări. „Comisia Udrea” este o instituţie creată de Parlamentul Romāniei, īn virtutea prevederilor constituţionale, pentru a ancheta nenumăratele sesizări apărute īn presă privind nereguli īn cheltuirea banilor publici la Ministerul Turismului, condus de d-na Elena Udrea. Cătălin Tolontan, redactor şef la „Gazeta Sporturilor”, este cel care a declanşat o fulminantă anchetă jurnalistică privind nereguli similare la Ministerul Tineretului şi Sportului. Anchetele dumisale au condus la crearea „Comisiei Ridzi”, după numele d-nei ministru Monica Iacob-Ridzi, care a recomandat cercetarea penală a acesteia de către DNA, Direcţia Naţională Anticorupţie, proces aflat īn curs. Totul conduce la concluzia că succesul „Comisiei Ridzi” n-ar trebui, din punctul de vedere al anumitor cercuri politice direct interesate, să fie urmat de un succes al noii comisii. Implicarea SRI īn urmărirea şi īnregistrarea unor parlamentari, membri ai unei comisii abilitate de Parlament, este un fapt atīt de grav īncīt aproape mă rog să poată fi dovedit ca neadevărat. Din păcate, nu văd cum!
Liviu ANTONESEI
http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=10317


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Cāntec, joc şi voie bună la Chicago
Ioan Gyuri Pascu se-ntoarce la Divertis
63% din romāni cred că alegerile sunt cumpărate de la electorat
Tineri basarabeni īn pelerinaj la mănăstirile din Moldova şi Bucovina
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană se pregătesc să discute şi cu comuniştii
Program TELE'M BOTOŞANI, joi, 20 august
Horoscop
Doamne, fă-mă prost!
Secretara Florica şi apa de la robinet
Vă interesează o vilă de bogătan?
„Spitalul de Urgenţ㔠va īncheia Festivalul Verii
Neatenţia l-a costat viaţa!
A dat foc la bucătăria de vară din joacă
Lucrările la primul hipermarket din Botoşani au demarat ieri
Criza de sānge scumpeşte analizele medicale
Directorii de şcoli au meteahna de-a dosi din posturile vacante
Program de lucru pentru medici
Senatorul Cāmpanu se miră de cheful de muncă al prefectului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă