Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17341
De la 07 Ianuarie 2003
122877408

Afară cu liberalii de la putere; aţi distrus destul economia naţională!

  • 3 October 2008, 23:00
Guvernul Tariceanu sufera de probleme psihice grave. Mai exact, de o dedublare de personalitate cu evidente nuante conflictuale, pentru ca cele doua personalitati par sa nu mai incapa intr-un singur trup. Primul semn a fost iesirea nervoasa a premierului, care s-a aratat revoltat de votul Parlamentului in favoarea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, uitand ca, tot in el, salasluieste si seful de partid al multora dintre votantii infierati.
Criza de personalitate a atins insa apogeul ieri, cand ministrul Vosganian a spus clar ca el nu mai intelege nimic si cere ajutorul unor specialisti, eventual de la BNR sau CSAT, care sa salveze vistieria statului. Si cand te gandesti ca totul a pornit de la o perfuzie cu salarii in plus. Acum, ca jucaria s-a stricat, niciuna dintre personalitatile Puterii nu pare dispusa sa cedeze. Inevitabil, insa, una va trebui sa o faca.
Cum Parlamentul nu ne poate parasi inainte de alegeri, si nici nu cred ca ar mai avea rost, singura iesire onorabila ar fi plecarea Guvernului emo care ne conduce de la Palatul Victoria. (E.I.) Majorarea salariilor profesorilor cu 50% va antrena solicitari similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de cresteri ar pune in pericol stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.
Camera Deputatilor a aprobat marti, in unanimitate, o ordonanta care prevede cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, iar functionarii publici au anuntat ieri ca vor intra in greva generala daca nu vor beneficia si ei de aceeasi majorare. "Este limpede pentru toata lumea ca o astfel de masura nu poate fi adoptata doar pentru cadrele didactice. Trebuie sa inteleaga si cei care voteaza aceste masuri, ca voteaza practic pentru majorari similare la toate categoriile bugetare", a adaugat Vosganian.
Potrivit calculelor ministrului Economiei si Finantelor, o crestere generalizata a salariilor bugetare cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investitiilor din aceste sectoare.

Cabinetul vrea sa sesizeze Curtea
Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu un posibil conflict intre Executiv si Legislativ provocat de adoptarea in Parlament a legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, a declarat Vosganian. Intrebat cand va fi luata o decizie privind sesizarea Curtii Constitutionale, Vosganian a raspuns: "In cinci zile, asa cum prevede legea".
Ministrul Economiei a mai spus si ca ar putea sesiza CSAT pe aceasta problema. Vosganian a adaugat ca intentioneaza sa solicite un punct de vedere din partea Bancii Nationale a Romaniei si a Parlamentului in sedinta comuna, dar si sa inceapa o serie de consultari cu partenerii sociali, sindicatele si patronatele. "Parlamentul in sedinta comuna este cel care poate decide, in legatura cu bugetul si in legatura cu cresterea deficitului bugetar, care este cea mai probabila consecinta a adoptarii legii privind majorarea salariala in sistemul de invatamant", a spus ministrul Varujan Vosganian.

Tăriceanu caută sprijin la Basescu
O informare va fi trimisa si Presedintiei, in care Executivul va atentiona, inaintea promulgarii, ca nu exista surse de finantare pentru sustinerea acestei majorari, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale. Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca nu este impotriva majorarii salariilor profesorilor, dar ca trebuie facuta in special pentru salariile mici, si nu "cu putina logica", asa cum a decis Parlamentul.
Premierul a mai afirmat ca majorarile salariale trebuie sa fie realiste, iar o majorare de 50% nu este sustenabila economic. "In nicio tara din lume nu cred ca s-a pomenit, decat probabil in perioade de inflatie foarte mare. Cand inflatia este de 50%, poti sa faci o majorare de 50%, ca nu dai nimic", a aratat premierul.

Adomniţei, doi intr-unul
Tariceanu a declarat ieri ca Cristian Adomnitei a votat in calitate de parlamentar pentru dublarea salariilor profesorilor, dar ar fi trebuit sa arate o anume "linie si conduita" colegilor din PNL. Premierul crede ca din cauza situatiei create acum deputatul liberal trebuie sa "dezlege nodul incalcit". Cu toate acestea, seful Guvernului a precizat ca punctul de vedere expus in Parlament de Cristian Adomnitei, din postura de ministru, a fost unul corect.
Premierul a discutat, in urma doua zile, cu ministrul Educatiei, despre pozitia acestuia in Parlament in cazul cresterii salariilor profesorilor, seful Guvernului aratand ca majorarea, care presupune fonduri reprezentand circa 1% din PIB in 2009, va antrena si alte revendicari salariale. Adomnitei a spus ca este constient de presiunile bugetare si sindicale pe care le genereaza votul din Parlament, dar i-a spus premierului Tariceanu ca a fost un vot in unanimitate si ca el nu putea vota altfel.

Profii universitari, privilegiaţi
Castigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge la o valoare cuprinsa intre 8.000 si 12.780 de lei, in functie de vechime, daca legea privind majorarea veniturilor profesorilor ar intra in vigoare, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Demnitarul a prezentat, intr-o conferinta de presa, nivelul actual al salariilor din sistemul de invatamant si, comparativ, nivelul la care acesta ar putea ajunge in conditiile in care legea votata in Camera Deputatilor ar intra in vigoare.
Astfel, in luna octombrie, castigul mediu al profesorilor universitari era intre 5.500 si 8.200 de lei, in functie de vechime. Daca legea ar intra in vigoare, celelalte categorii profesionale din sistemul universitar ar castiga de la 3.750 de lei pana la 5.270 de lei, fata de un castig cuprins in prezent intre 2.600 de lei si 3.480 de lei, a precizat Vosganian.
In invatamantul preuniversitar, de la un castig mediu in octombrie de 1.970 de lei, odata cu posibila intrare in vigoare a legii s-ar putea ajunge la un venit mediu de 2.700 de lei. "Bazandu-ne pe aceste cifre, am ajunge la un castig mediu de 3.050 de lei in sistemul de invatamant", a spus Vosganian. Comparativ, nivelul mediu de salarizare in sistemul sanitar este de 2.000 de lei, in administratia publica de 1.903 de lei, in politie de 2.500, in armata de 2.060 sau in magistratura de 7.420 de lei.

Dascălii nu mai negociază
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Aurel Cornea, spune ca sindicatele pe care le reprezinta nu vor accepta negocieri in legatura cu legea de majorare a salariilor personalului didactic, asa cum a propus premierul Tariceanu, si cere ca aceasta sa fie aplicata integral. "Consideram ca legea de majorare a salariilor personalului didactic trebuie respectata si aplicata in integralitatea ei. Nimeni nu are dreptul sa o negocieze, nici partidele politice, nici premierul. Federatia Sindicatelor Libere din invatamant nu va accepta niciun fel de negocieri si compromisuri privind aplicarea legii", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI, referitor la propunerea premierului.
Calin Popescu-Tariceanu a declarat, ieri, ca este nevoie de consultari cu sindicatele si partidele, pentru o analiza serioasa asupra cresterii salariilor. "Sunt de acord sa fie majorari salariale peste tot, insa aceste majorari salariale trebuie sa tina cont nu numai de vechimea in sistem, asa cum era in perioada comunista, ci si de calitatea cadrului didactic", a aratat prim-ministrul.

Guvernul atacă şi anumite pensii
Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in cazul initiativei legislative, aprobate de Camera Deputatilor, privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca. Seful SGG, Gabriel Berca a explicat ca nu au fost prevazute fondurile necesare si exista elemente discriminatorii. "Consideram ca suntem total in afara legii", a spus Berca.
Deputatii au adoptat, in luna septembrie, o initiativa legislativa (ce modifica legea 19/2000) privind majorarea pensiilor pentru grupele I si a II-a de munca, de la 1 ianuarie 2009.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVI)
(Ioan Rotundu)
Reglementări în modul de stabilire a diferitelor drepturi de asistenţă socială
Subvenţii diferenţiate pentru persoanele asistate
Prima tranşă de plăţi pentru sectorul zootehnic
Sprijin financiar pentru producătorii din sectorul vitivinicol
Un sex ratat
Horoscop
Anglia, Olanda, Belgia... vă aşteaptă cu salarii avantajoase
Ridicarea Catedralei Neamului loveşte în Mănăstirea Coşula
Frăţia minciunii
Criminalul de război Wass Albert comemorat cu bani publici la Sfântu Gheorghe
Parlamentari români care au trădat interesele româneşti la Strasbourg
COD GALBEN
Liceul în care elevii sunt tâlhăriţi de profesori
Ionuţ a dansat „Samba”
IŞJ a făcut-o pe Azoicăi scăpată de sancţiune
Angajaţii DGASPC Botoşani îşi iau leafa săptămâna viitoare
Asistenţii maternali vor picheta Prefectura cu copii în braţe
Au pierdut procesul, dar cine suportă cheltuielile de judecată?
Senatorul Alexandru este supărat că nu toţi îi accept㠄avansurile”
Turnătorul de Suliţa este trimis la „Sergiu”, pentru a fi consiliat
Peremiştii şi-au anunţat candidaţii la parlamentare, dar le mai trebuie
Pensionarele au grijă mai mult de zarzavat decât de sănătate
Codreanu l-asigură pe primarul Flutur de sprijinul său
asigurarea sa cimentează Alianţei PDL - PRM
Achiţei se dă din nou la domnişoara Pintilii
Botoşănenii au adunat 16.000.000 lei datorii la termoficare
Se fac deja negocieri pentru a se crea un monopol al firmei UTI la Botoşani
Se caută directori de şcoli
Aţa chirurgicală nesterilă ridică probleme şi în spitalele Botoşănene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog