Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10932
De la 07 Ianuarie 2003
122870999
Africa de Sud:

Peste 30 de mineri au fost ucişi, după ce poliţia a deschis focul împotriva greviştilor

  • 17 August 2012, 23:00
Peste 30 de persoane au fost ucise joi dupa ce politia a deschis focul impotriva minerilor grevisti de la mina de platina Lonmin din Marikana, intr-una dintre cele mai sangeroase interventii ale fortelor de ordine din Africa de Sud dupa caderea regimului de apartheid, in 1994, relateaza AFP.
36 de morti, potrivit sindicatului minelor NUM, "peste 30", potrivit ministrului Politiei, Nathi Mthethwa. Acest bilant, publicat vineri dimineata, se adauga celor zece persoane decedate in violentele dintre sindicate care au avut loc incepand de duminica dimineata in aceasta zona miniera, unde cateva sute de mineri solicita majorari importante de salarii.
"Nu am vazut nimic de o asemenea amploare" de la caderea apartheidului in 1994, a afirmat Daniel Silke, analist in stiinte sociale. "Cred ca este semnul unei mari tensiuni sociale in Africa de Sud", marcata de violentele rivalitati dintre sindicate, a adaugat el.
Politia a deschis focul joi dupa amiaza impotriva unui grup de mineri inarmati cu macete, rangi si arme de foc. Acestia refuzau sa se disperseze dupa ce au primit un ultimatum de la conducerea minei, in care erau somati sa-si reia munca sau vor fi concediati.
Potrivit unor surse concordante, acest puseu de violenta a fost provocat de promisiunile sindicatului AMCU, care se opune puternicului sindicat NUM, legate de negocierea unei triplari a salariilor.
Ministerul Politiei a deplans aceasta explozie de violenta, reamintind ca fortele de ordine au negociat timp de trei zile cu grevistii. "Acest lucru nu trebuia sa se intample, am insistat tot timpul asupra faptului ca avem legi in aceasta tara, care permit oamenilor sa faca greva, sa se adune pentru a manifesta, si noi credem ca oamenii nu ar trebui sa uite acesti stalpi ai sistemului nostri (...) este o situatie teribila pentru toata lumea", a precizat ministrul Politiei.
Cu putin timp inainte, un purtator de cuvant al politiei, prezent la incidente, a spus ca politia nu a avut alta alegere decat sa deschida focul. "Politia a fost ataca in mod las de grupul de mineri, care a folosit arme variate, inclusiv arme de foc. Politistii, pentru a-si apara viata si in legitima aparare, a fost obligata sa raspunda prin forta".
Joi dimineata, cateva sute de barbati s-au adunat in fata minei. Schimbul de focuri a inceput dupa cateva ore de negocieri, in circumstante ce urmeaza a fi lamurite de anchetatori.
Violentele au inceput vineri, 10 august, in momentul in care cateva sute de mineri au declansat o greva spontana. Unii dintre ei, incurajati de micul sindicat AMCU, solicitau un salariu de 1.250 de euro pe luna, mai mult decat triplu fata de salariul actual de 400 euro.
Ciocniri au izbucnit atunci intre partizanii celor doua sindicate. Zece persoane si-au pierdut viata, printre care doi politisti.
Agenţia de ştiri HotNews


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Reacţia babei salvată de la viol
Cum a fost otrăvit covorul roşu pe care va călca Angela Merkel
Petru Bogatu:
Victor Ponta a bătut palma cu Mona Pivniceru pentru Justiţie
Finlanda se pregăteşte de o dezintegrare a zonei euro
BCE va supraveghea in mod direct marile bănci europene
Mariana Alexandrescu sare în apărarea Monei Pivniceru
Sistare apă caldă
Modern Calor Botoşani – Comunicat de presă
Jandarmii le-au dat lecţii de vigilenţă poliţiştilor locali
Reparaţiile capitale ce se impun pe strada Primăverii amânate
Ţurcanu vrea lapte gras, băut de elevi cu paiul
Lenea şi incompetenţa domină Primăria Botoşani
fapt recunoscut cu nonşalanţă de proaspătul viceprimar Cosmin Andrei
Botoşani: Tomograful Spitalului Judeţean a intrat în conservare
Şef la CAS va ajunge un protejat al primarului Portariuc
Românii din Spania au probleme cu sănătatea
botoşănenii nu fac excepţie
Botoşani: Consilierii judeţeni au amanetat cabinetele medicilor de familie
dacă Nova Apaserv nu-şi va plăti datoriile, medicii rămân fără cabinete
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog