Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
50749
De la 07 Ianuarie 2003
118614984
Agentia Nationala pentru Achizitii Publice:

Circa 25-30% din contractele de achizitii directe facute de spitalele din Romania sunt suspecte

  • 6 December 2016, 23:00
Circa 25-30% din contractele de achizitii directe efectuate de spitalele din Romania sunt suspecte, in conditiile in care in sanatate se fac cele mai multe nereguli in domeniul achizitiilor publice, a declarat marti presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas, in cadrul unei conferinte de presa in care a facut bilantul unui an de mandat, relateaza News.ro. Puscas a mai precizat ca una dintre cele mai utilizate metode de fraudare in acest domeniu este cea a spargerii unor contracte mari in contracte mai mici, pentru a evita declansarea unor licitatii deschise.
"Daca sunt mai multe achizitii directe de produse similare, dar cu coduri diferite si mentionate separat, e posibil sa fie o neregula. Incercam sa impunem o uniformizare a produselor si o standardizare a procedurilor. In domeniul sanatatii sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numarul de achizitii directe sunt suspecte", a declarat Puscas.
Potrivit noii legi din domeniul achizitiilor publice, publicata in Monitorul Oficial in luna mai a acestui an, o autoritate contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 132.519 lei.
In cazul achizitiei de lucrari, regula se aplica daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 441.730 lei. In scopul evitarii declansarii de licitatii, multe institutii sparg contractele mai mari in unele mai mici, pentru a putea cumpara direct produsele respective de la anumiti furnizori.
La finalul lunii noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica din cadrul spitalului, precum si fata de doi sefi ai biroului de achizitii al unitatii sanitare si doi reprezentanti ai societatii Gemedica pentru abuz in serviciu si spalare de bani.
Acuzatiile vizeaza achizitionarea de echipamente medicale supraevaluate in valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste sase milioane de lei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marele dezmăţ legislativ şi disciplinar din Colegiul Economic Botoşani (III)
Dacian Ciolos: O sa votez si PNL, si USR, pentru ca sunt doua liste
Alina Gorghiu: In ce priveste legea raspunderii magistratilor,
Raluca Pruna = PSD = Robert Cazanciuc
Dragnea, amenintari la adresa premierului:
O sa spun mai multe lucruri despre Dacian Ciolos dupa alegeri/ Minte cu nerusinare
Instanta suprema incepe judecarea dosarului in care sunt acuzati Sebastian Ghita
si fosti sefi din Parchetul si Politia din Prahova
Judecatoria Sectorului 5 judeca pe 13 decembrie o cerere de eliberare conditionata depusa de Dan Voiculescu
Nuclearelectrica sustine ca va discuta cu autoritatile pentru un contract cu in vederea procesarii octoxidului de uraniu
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Romania inregistreaza o usoara crestere a performantelor in educatie
Toti copiii vor fi testati auditiv imediat dupa nastere, in spitalele de stat
Dacian Ciolos, despre eventualitatea in care va continua ca premier:
Horoscopul zilei de 7.12.2016
Bancul zilei: Panică la sosirea în Rai
Temerile întemeiate ale PSD-ului
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă