Cât de convins eşti că hot dog-ul mâncat la masa de prânz a fost preparat cu carne adevărată, de origine animală? Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului din România ne lămureşte aici problema cu mezelul pe care îl mâncăm; dacă acesta este din carne sau dintr-un amestec de derivaţi proteici, cu valoare inferioară.
Tradiţii delicioase
Despre babic, deliciosul mezel pe care îl cunoaştem cu toţii, se spune că a fost adus pe meleagurile buzoiene de nişte cultivatori de legume veniţi din Bulgaria. Există şi o legendă, conform căreia, atunci când împăratul Napoleon a poposit o noapte în zona Buzăului, gazda sa, boierul Vergu Mănăilă, l-a ospătat, printre alte delicatese locale, şi cu babic. De care se pare că acesta a fost foarte încântat şi chiar i-ar fi scris boierului câteva rânduri drept mulţumire pentru ospitalitate.
Babicul este pregătit şi în alte zone din ţară, dar ca babicul de Buzău nu se mai face altul nicăieri. Cel puţin aşa declară cei avizaţi. Acest mezel este făcut toamna târziu, după ce cade bruma în grădinile de zarzavat şi vremea devine rece, fără însă ca apa să îngheţe.
Dacă este respectată reţeta şi procesul de fabricaţie, atunci babicul poate fi păstrat la loc umbros şi aerisit chiar şi o perioadă mai lungă, până la un an de zile. Dar în acest caz, babicul va fi mult mai dificil de feliat, pentru că se întăreşte prin uscare.
Sârbii îşi fac o cameră specială pentru păstrarea babicului, cameră ce trebuie să fie bine aerisită, răcoroasă, eventual orientată spre nord, nord-vest. După ce babicul este umplut şi presat, se pune la uscat într-un pod sau la o streaşină, pentru păstrare.
Ce sunt şi ce conţin mezelurile?
Mezelurile sunt preparate obţinute din carne tocată şi condimentată, introdusă în membrane naturale sau artificiale şi supuse unor tratamente termice (pasteurizare, afumare sau uscare) şi maturare, în funcţie de sortimentul fabricat.
La fabricarea mezelurilor se foloseşte, pe de o parte, carne de diferite categorii, la care se adaugă materii auxiliare, în special derivate proteice de origine vegetală sau animală, pentru îmbunătăţirea texturii şi creşterea valorii nutritive.
Atenţie! Este interzisă adăugarea în mezeluri de carne din conserve şi semiconserve şi, de asemenea, de coloranţi artificiali (putem constata uşor prezenta coloranţilor după ce mărunţim o cantitate mică de produs, o amestecăm cu puţină apă caldă şi o lăsăm să se decanteze - culoarea apei se va schimba)!
Fabricanţii de produse din carne din România folosesc pe scară larga preparatul SCANPRO, un derivat proteic sub formă de pulbere, obţinut din şorici proaspăt de porc, declarat drept proteină animală deshidratată şi solubilă.
Atenţie! Cum în România nu există restricţii privind procentul de utilizare a extractului proteic, este foarte probabil ca unele mezeluri (parizer, cremvurşti) să conţină la capitolul carne numai acest derivat proteic sau unul similar.
În mezeluri este admis a se adăuga şi derivate proteice de origine vegetală: făina de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten, făina de floarea- soarelui.
Produsele din carne în care se pot folosi aceste tipuri de derivate proteice sunt de tipul:
preparate fără structură: parizer, polonez, cremwursti; semiafumate (salam Bucureşti etc.);
conserve din carne.
De reţinut
Substituenţii proteici nu dăunează sănătăţii, dar atâta vreme cât valoarea nutritivă detaliată pe proteine (clasa I, II si III) nu este menţionată pe etichetă, nu vom şti care este valoarea reală a produsului pe care tocmai l-am cumpărat.
Citiţi lista ingredientelor pentru a afla dacă derivaţii proteici (animali sau vegetali) apar înaintea cărnii. Daca dă, înseamnă că ponderea acestora este mai mare decât a cărnii propriu-zise!
Citiţi etichetele mezelurilor! Chiar dacă cumpăraţi doar câteva feliuţe, rugaţi-o pe vânzătoare să vă arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutriţionale şi termenul de valabilitate!
INFO UTIL
Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri, contactaţi APC România, la numărul de telefon 021.311.02.43, e-mail: relatiipubliceapc-romania.ro.