Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25884
De la 07 Ianuarie 2003
76538683

Ai sediul firmei in apartamentul in care locuiesti? Vei pl[ti impoyite mai mari

  • 3 January 2016, 23:00
Incepand de luni 4 ianuarie, vor intra in vigoare o serie de legi cu caracter fiscal adoptate in ultimele zile ale anului trecut, legi care includ peste 30 de modificari punctuale ale Codului Fiscal. O sinteza a lor o publicam mai jos, urmand ca normelor metodologice ale Codului sa le dedicam o analiza speciala. E drept, cresterea salariului minim garantat nu intra in vigoare de luni ci de la 1 mai 2016, cand acesta va urca la 1.250 lei.
Legea nr. 358/2015 publicata in ultima zi a anului 2015, aduce, asa cum spuneam, circa 30 de modificari punctuale asupra Codului fiscal. Din punctul de vedere al calitatii textului normativ, acesta este insa destul de vag si secvential, prevederile legii trebuind "citite" in contextul celorlalte prevederi normative.
Apar cateva modificari si la determinarea impozitului pe cladiri detinute atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice cand acestea sunt utilizate in scop nerezidential. In esenta, se precizeaza in mod explicit ca anexa declaratiei de impunere se va prezenta raportul de evaluare ( intocmit de un evaluator autorizat si care va fi depus la Fisc pana la 31 martie. Pentru persoanele fizice procentele reduse de impozitare se pastreaza daca reevaluarea se efectueaza intr-o perioada de maxim 5 ani anterior anului de referinta iar pentru persoanele juridice intr-o perioada de maxim 3 ani anterior anului de referinta. Persoanele juridice pot actualiza valoarea cladirilor din 3 in 3 ani pentru a nu plati un impozit majorat.
Daca se efectueaza modernizari ce depasesc 25% din valoarea cladirii proprietarul va depune o noua declaratie de impunere iar incepand cu anul urmator impozitul se calculeaza la o baza majorata
Se aduc modificari asupra constituirii deprecierilor pentru creante, insa legea este scrisa atat de ambiguu incat nu se intelege daca mai sunt deductibile deprecierile asupra clientilor. Se utilizeaza definitii de stilul "altele decat", fara a se preciza in mod concret pentru ce e permisa ajustarea.
Se reitereaza faptul ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, persoanele ce desfasoara profesii independente platesc trimestrial impozitul pe venitul din salarii pentru sumele aferente salariatilor angajati. Plata impozitului se face pana pe data de 25 a primei luni din trimestrul la care se datoreaza impozitul.
Se formuleaza mai exact faptul ca impozitul pe venitul datorat de nerezidenti se retine si se declara in lei la cursul valutar comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului. Daca acest impozit este aferent dividendelor distribuite dar neplatite, impozitul se achita pana pe data de 25 ianuarie pentru operatorii ce au anul calendaristic ca si an fiscal si pana pe data de 25 a primei luni din urmatorul an fiscal cand societatea are un exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic. Nu se datoreaza acest impozit la plata daca la data de 31 decembrie sau la finele anului fiscal modificat persoana juridica straina indeplineste conditiile de scutire (este o societate platitoare de impozit pe profit intr-un alt stat membru respectiv detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividend din Romania pe o perioada mai mare de un an).
Masurile de taxare inversa pentru livrarile de console de jocuri, tablete PC, laptopuri, dispozitive cu circuite integrate sau telefoane mobile pot fi aplicate numai daca valoarea facturii exclusiv TVA este mai mare de 22.500 lei.
Deplasarea produselor supuse accizelor armonizate sufera noi modificari pentru anumite cazuri atipice cum ar fi transportarea la o destinatie si ulterior modificarea locului de descarcare sau expedierea catre o anumita tara fara a se cunoaste destinatarul. Prin ordin al presedintelui ANAF se va stabili procedura efectiva de reglementare a circulatiei produselor accizabile. Tot prin ordin al presedintelui ANAF se vor stabili procedurile de inregistrare pentru operatorii economici ce comercializeaza bauturi alcoolice, tutun, produse energetice etc..
Incepand cu 1 mai 2016, salariul minim brut garantat pe tara este de 1.250 lei/luna. Acest salariu corespunde unui program complet de lucru de 169,333 ore/luna. Baza de calcul orara 7,382 lei/ora.
Plata unor salarii mai mici decat salariul minim garantat in plata se amendeaza cu suma de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract de munca pentru care nu s-a respectat prevederea.
Fiind contraventie, aceasta se supune solutionarii conform OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si se aplica de catre inspectoratele teritoriale de munca aflate in subordinea Ministerului Muncii (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Temperaturile revin la valorile normale pentru ianuarie, usor pozitive ziua, incepand de miercuri
Prognoza meteo pentru luni si marti
Persoane fără adăpost ajutate de autorităţi
Zeci de intervenţii ale pompierilor în ultimele 48 de ore
Presedintele CNAS: Cardul de sanatate ar putea deveni obligatoriu si pentru urgente.
Exceptie ar putea face doar pacientii in stare foarte grava sau in coma
Le Figaro: Pariul riscant al Arabiei Saudite, dupa executarea seicului Nimr al Nimr, lider religios al comunitatii siite din regat
Horoscopul zilei de 4.01.2016
Bancul zilei: Închisoare din lene
Reţeta zilei: Supă cremă de ţelină
Coţuşca: Un eveniment de o excepţională emoţie românească
Ioan Rotundu
Politica botoşăneană a anului 2015
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă