Ferma de capre de la Baranca (comuna Cristineşti) prinde contur. Cel puţin aşa spune actorul Florin Aioniţoaie, iniţiatorul acestui proiect. Un proiect Phare 2006, destinat comunităţii de romi din localitate, derulat cu fonduri europene. Valoarea proiectului este de 64.485 Euro, din care 49.900 Euro o reprezintă finanţarea nerambursabilă a UE, 6.085 Euro contribuţia ADCIA şi 8.500 Euro a Consiliului Local Cristineşti, în calitate de parteneri principali.
„Ferma de capre – Bărăncuţa” are drept scop calificarea a 50 de tineri rromi în meseria de crescători de animale şi lucrători culturi agricole, creşterea accesului pe piaţa muncii a 40 de tineri romi, angajarea a 10 din aceştia în primul an în cadrul micro fermei.
În cadrul proiectului, 15 familii cu situaţie de risc vor primi câte o capră. „Am primit 60 % din fonduri, adică 29.000 Euro şi au fost achiziţionate materialele. Am aranjat terenul şi am început să construim adăpostul. Banii sunt pentru o primă etapă, restul trebuie să îi primim la 45 zile după de facem raportarea. Sper să nu mai vină cu întârziere, aşa cum au venit în prima etapă, când trebuia să îi primim pe 5 ianuarie, dată limită şi am beneficiat de ei pe 15 iunie. Materiale de construcţie au fost prima prioritate. Am reuşit să cumpăr birotica necesară acolo, am problemă cu identificarea masculilor. Vreau din ferme performante pentru a ameliora rasa şi în România nu găsesc. Am vorbit cu o firmă, dar s-a dovedit că nu era serioasă şi acum caut alta. Încercăm să identificăm utilajele de inox”, a subliniat Florin Aioniţoaie, specificând că în a doua tranşă probabil vor intra salariile angajaţilor, cursurile şi alte cheltuieli.
Ferma de capre se va întinde pe o suprafaţă de 35 hectare, puse la dispoziţie de Consiliul Local gratuit. Va fi înfiinţată o organizaţie nouă, formată din romii din Baranca, care la finalizarea proiectului va deţine proprietatea fermei. Vor fi 10 angajaţi o perioadă de 6 luni, după cum prevede proiectul, după care vor rămâne 3 care să aibă grijă de turmă. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate 200 capre, fiind totodată prevăzute fonduri pentru trei ţapi din rasa alpină.
„După părerea mea această investiţie, care în final cu toate investiţiile şi munca noastră ajunge la peste 100.000 Euro, va fi cea mai modernă stână din Botoşani. Cu alimentare curentă cu apă, duş, grup sanitar, fosă septică, utilaje de inox, sală specială de preparare care să respecte normele DSV. Proiectul nu are cum să nu meargă bine, eu îi prevăd un viitor plin de speranţă. Poate fi aplicat şi în alte localităţi cu condiţia ca oamenii de acolo să vrea acest lucru”, a mai adăugat Florin Aioniţoaie. (Eliza Sofian)