Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10464
De la 07 Ianuarie 2003
104543070

Ajutorul social şi reşedinţa efectivă în Italia

  • 15 July 2008, 23:00
Prin Circulara n. 012886 din 04/06/2008 12.28.12 INPS (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) face cateva precizari extrem de importante in legatura cu ajutorul social si resedinta efectiva. Astfel, in circulara amintita se specifica urmatoarele: „Sediile INPS vor trebui sa intrerupa acordarea ajutorului social in cazul in care beneficiarul acestuia a stat in strainatate pentru o perioada mai lunga de o luna. Dupa un an de la intreruperea acordarii ajutorului social pentru motivele mai sus mentionate si in urma verificarii faptului ca situatia de rezidenta in strainatate continua, birourile INPS competente vor anula acordarea acestui beneficiu”, informeaza pagina de web a Primariei din Torino, citata de Romaniann Global News.
Practic, cetatenii care au dreptul la ajutorul social trebuie sa aiba rezidenta efectiva in Italia pentru a putea beneficia de respectivul drept. Sunt prevazute cazuri exceptionale de boala foarte grava, care trebuie insa sa fie justificate si bine documentate de catre cei interesati. Controalele pentru verificarea permanentei in Italia vor fi efectuate de catre functionari INPS.
Ajutorul social este o prestatie de natura asistentiala care se acorda cetatenilor italieni precum si altor cetateni (intre care cei comunitari) care: au implinit 65 ani, sunt rezidenti in Italia si au un venit anual egal cu zero sau foarte mic. Veniturile trebuie sa fie mai mici decat limitele stabilite de catre lege pentru anul respectiv si care difera in functie de faptul ca cetateanul interesat este singur sau casatorit. Daca este casatorit, se tine cont si de venitul sotului/sotiei. Pentru anul 2008 suma limita este de 5.142,67 euro pe an daca pensionatul este singur si de 10.285,34 europe an daca este casatorit.
Valoarea ajutorului social este stabilit in fiecare an si este scutita de taxe. Pentru anul 2008 valoarea ajutorului sociale este de 395,59 euro.
Ajutorul nu poate fi exportat si se pierde daca titularul se transfera in strainatate. Ajutorul nu este reversibil si in consecinta nu poate fi transmis rudelor supravietuitoare.
Cererea pentru obtinerea ajutorului social poate fi procurata direct de la sediile INPS sau poate fi descarcata de pe portalul institutiei, categoria Formulare. Odata ce a fost completata, cererea poate fi prezentata la birourile INPS cele mai apropiate, trimisa prin posta sau transmisa prin intermediul Patronatelor care ofera asistenta gratuita. Cererea trebuie sa contina toata documentatia si informatiile considerate indispensabile. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum puteţi eluda plata taxei de poluare
Program Tele'M Botoşani miercuri, 16 iulie
Un student român pe locul doi în lume la concursul “Imagine Cup” Microsoft
Monument sfinţit în memoria ostaşilor români, masacraţi de maghiari în 1944
Măcelul asupra identităţii româneşti!
Din activitatea Jandarmeriei
Nu este alarmată pentru că a crescut numărul zilelor de concedii medicale
Primarul de Frumuşica strică planurile medicului Bogdan
Pitorac visează la… dezvoltarea unei baze sportive locală
Bucăţica de drum de la Copălău se reîntoarce, din practică, în dosare
S-a găsit leac pentru drumul groazei dintre Miletin şi Lupăria
Horoscop
Noi bem apă infestată, iar inspectorii sanitari ridică din umeri
Criză de medicamente la Pediatrie
Probleme la REMAT Botoşani
Telefonul de la miezul nopţii
Cum l-a consolat Băsescu pe Boc
Actorii japonezi n-au stârnit interesul botoşănenilor
Humelnicu vrea pedepse mai dure pentru actele de violenţă
Directorul Teatrului „Mihai Eminescu” îşi lansează prima sa carte
Maria Lătăreţu va fi comemorată la Româneşti
Drăguş acuză insomnii din cauza Guvernului României
Subprefectul Şalgău, solicitat să lupte contra graurilor
S-a declanşat goana după medicamente
Victimele şarlatanului de la Havârna sunt bătrânii lipsiţi de apărare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă