Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4648
De la 07 Ianuarie 2003
114834280

Aleea Ludovic Dauş – cartea neagră a primarilor botoşăneni

  • Ioan Rotundu
  • 26 July 2021, 16:11
Aleea Ludovic Dauş a apărut în peisajul urbanistic botoşănean odată cu naşterea cartierului Cişmea, o naştere moşită de primarul socialist Florin Egner, un făt născut cu multe malformaţii urbanistice care dăinuiesc cu statut de moştenire de la un primar la altul, niciunul priceput în a-i obloji rănile.
Cocoţat pe dealul Cişmelei, noul cartier al Botoşaniului îşi ţinea proaspeţii locuitori departe de centrul civic al municipiului pentru c㠄specialiştii” din Primăria Botoşani care au gândit şi proiectat cartierul n-au avut în vedere şi căile de acces ale viitorilor locatari către inima oraşului.
Cum aceste căi de acces întârziau să apară, cei aşezaţi aici şi-au croit drum spre tona centrală a oraşului căutând cele mai scurte trasee. Aşa a luat naştere şi ceea ce avea să se numească Aleea Ludovic Dauş, o alee care se prevăleşte din vârful dealului Cişmea, unde stau acum cocoţate blocuri şi vile luxoase, spre albia râului Luizoaia pentru ca apoi să urce pieptiş spre a se uni cu strada 1 Mai, cale de comunicaţie spre zona Stadion din Calea Naţională a cărei mers pe jos poate fi străbătută într-un sfert de oră, fără ca pietonul să se ostenească prea mult.
După primarul socialist Florin Egner a venit la la cârma oraşului liberalul Cătălin Flutur. I-au trebuit lui Flutur 6 ani de mandat ca să realizeze utilitatea de acum botezatei Alei Ludovic Dauş. Prin anul 2010 s-a început modernizarea străzii 1 Mai ca să se poată ajunge cu modernizarea şi la aleea problematică.
Lucrările au început simultan, adică din strada Împărat Traian s-a început modernizarea străzii 1 Mai, iar din capătul străzii acesteia amenajarea alei.
Pentru că strada 1 Mai este o stradă cu multe probleme de canalizare, cu multe izvoare care ţâşnesc din pământ unde nu te aştepţi, lucrările au înaintat cu greutate, aşa că le-a prins alegerile locale ale anului 2012. Flutur a pierdut alegerile, iar noul primar, socialistul Ovidiu Portariuc, ajutat de viceprimarul socialist Cosmin Andrei, a stopat lucrările pentru că n-a dorit ca în conştiinţa oamenilor locului să rămână lucrarea cu semnătura lui Flutur.
După alegerile locale din 2016, Flutur a revenit primar dar a rămas viceprimar socialistul Cosmin Andrei. Încercarea lui Flutur de a relua lucrările în zonă n-a avut succes. Consilierii locali, majoritari ai PSD, în frunte cu viceprimarul socialist Cosmin Andrei au blocat în CLM orice încercare a lui Flutur de a continua lucrările începute în anul 2010.
După alegerile locale din 2020, primar a ajuns socialistul - comsomolist Cosmin Andrei. Nici vorbă să-i stea în atenţie terminarea lucrărilo0r la strada 1 Mai şi Aleea Ludovic Dauş. În momentul de faţă, pe versantul Cişmea, treptele alei sunt pierdute în buruianul crescut din abundenţă iar trecătorii se chinui să le găsească pentru a nu călca strâmb. Fotografiile de faţă atestă aceste afirmaţii.
În ce-l priveşte pe Ludovic Dauş, cel care a fost un mare om de cultură botoşănean, rămâne pentru actualele generaţii un ilustru necunoscut. Politrucii socialişti care au acaparat pârghiile culturii botoşănene, în afară de a preamări liderii PSD-ului nu ştiu şi nici n-au priceperea necesară să ţină aprinsă în conştiinţa tinerelor generaţii făclia valorilor culturale şi spirituale ale înaintaşilor locului.
Socialiştii au dat cultura botoşăneană pe mâna moldovenilor veniţi de peste Prut. Memorialul Ipoteşti este condus de o moldoveancă, Muzeul Judeţean de Istorie condus de un moldovean iar mai noul şi Teatrul „Mihai Eminescu”. Nu contest capacităţile intelectuale şi manageriale ale acestor moldoveni, dar ei n-au rădăcini în cultura locului şi nu vor pune niciodată în prim planul activităţii lor valorile culturale ce aparţin trecutului nostru şi cu care ar trebui să ne mândrim dar continuăm să le ţinem în uitare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 26 iulie – 1 august 021
Bancul săptămânii: Bădărănie americană
Cine pune capăt abuzurilor agentului de poliţie Repede ?
Ioan Rotundu
Cele 4 dovezi de abuzuri ale agentului de poliţie Repede
Ioan Rotundu
Regizorul Sapdaru, ghinionul şi invazia moldovenilor
Ioan Rotundu
Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, fostul socialist Vladimir Golovatiuc,
este acuzat că ar fi hărțuit sexual o colegă din Ambasada
Zilele comunei Călăraşi - 25.07.2021
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă