Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20174
De la 07 Ianuarie 2003
93931858

Alegerile europarlamentare, ținta campaniilor de dezinformare ale Rusiei și ale grupurilor de extremă-dreapta

  • Se încearcă subminarea încrederii în Uniunea Europeană și în democrație, spune un fost analist FBI
  • 12 May 2019, 21:09
La mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, o constelație de site-uri și conturi de social media legate de Rusia și grupuri de extremă-dreapta răspândesc dezinformări, încurajând dezbinarea și amplificând neîncrederea în partidele de centru care au guvernat timp de decenii, relatează New York Times.
Anchetatorii Uniunii Europene, centrele universitare și grupurile de advocacy spun că noile eforturi de dezinformare împărtășesc multe dintre amprentele digitale și tacticile folosite anterior în atacurile ruse, inclusiv în intereferența Kremlinului în campania prezindețială din SUA în 2016.
Anumite site-uri de comentarii din Italia, de exemplu, conțin aceleași semnături electronice ca site-urile pro-Kremlin, în timp ce unele grupuri politice din Germania folosesc servere folosite de către hackerii rusi care au atacat Comitetul Democratic Național.
Activitatea oferă dovezi proaspete că, în ciuda acuzațiilor, expulzărilor și incriminărilor, Rusia rămâne de neclintit în campania sa de a slăbi instituțiile din Vest și de a împrăștia diviziunea politică. În ciuda eforturilor depuse de companiile americane de tehnologie privind politica online, rămâne în continuare mult mai ușor să răspândești informații false decât să le oprești.
Rusia rămâne o forță în domeniul răspândirii informațiilor false, în schimb cercetătorii au descoperit, de asemenea, și imitatori, în special în zona de extremă-dreapta. Aceste grupuri funcționează de multe ori ca niște ecouri ale propagandei rusești, motiv pentru care este greu, de multe ori, să faci diferența între dezinformarea practicată de grupurile extremiste, campania Kremlinului sau dezbaterile politice autentice.
Cu toate acestea, anchetatorii sunt siguri că profilurile de Facebook, conturile de Twitter, grupurile de WhatsApp și site-urile care difuzează știri false și dezbinatoare despre Uniunea Europeană, NATO sau imigranți. Teoriile conspiraționiste sunt trâmbițate în mod liber, printre acestea numărându-se și faptul că incendiul de luna trecută de la Notre-Dame a fost opera teroriștilor islamici, a unei agenții de spionaj sau a unui grup de elită care conduce în mod secret lumea.
De multe ori, aceste mesaje vin direct din mass-media din Rusia care apoi sunt repetate și amplificate peste tot. Altele sunt camuflate cu grijă: Facebook a închis săptămâna trecută în Italia o serie de pagini care ascundeau mesaje politice de extremă-dreapta în ceea ce părea să fie site-uri de lifestyle sau de sport.
”Ținta aici este mai mare decât orice alegere”, a spus Daniel Jones, fost analist FBI al cărui grup non-profit, Advance Democracy, a semnalat recent autorităților mai multe site-uri suspicioase și conturi de social-media. ”Este de a diviza constant, de a crește neîncrederea și de a submina încrederea noastră în instituții și în democrație. Lucrează pentru a distruge tot ce a fost construit după al Doilea Război Mondial”, a subliniat acesta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 13.- 19.05.2019
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Plecarea -
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 10.05.2019
Bancul săptămânii: Vecinul grijuşiu
Catrenul s[pt[m\nii
Ioan Mamaische
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara
că, în timpul contramanifestațiilor organizate în timpul unui miting PSD, ”tineri cu ochii injectați au luat un om bătrân, l-au pus pe jos și au început să dea cu picioarele în burtă”.
Cum CNA-aul mi-a cenzurat emisiunea Presa-n gura lu’ Rotundu
Ioan Rotundu
Dăncilă: Românii câștigă în medie cu 50% mai mult față de 2016
Iordache despre protestatarii de la mitingul PSD:
Ar trebui să aflăm dacă sunt cumva plătiți, cine îi plătește, de ce îi plătește / Am văzut că la anumite manifestări erau plicuri cu droguri pe jos
Gabriela Zoan㠖 tânăr şi pervers politician PSD
Ioan Rotundu
Îi groasă, fraţilor!
Ioan Rotundu
, Sancționate de CNA pentru prezentarea mincinoasă a cazului profesorului de religie din județul Botoșani
Știri pentru viață 15.05.2019
Dinamica economiei: Lecţia de economie
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Invierea I
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă